Παρφέ μαστίχας Χίου σε φωλιά φιστικιού Αίγινας

Επιδόρπια Μαγειρική

ΥΛΙΚΑ για 10 άτομα

Για την φωλιά
100 ml. φυσικό χυμό πορτοκάλι,
250 γρ. ζάχαρη λευκή ,
65 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο,
125 γρ. βούτυρο ,
100 γρ. φιστίκι Αίγινας ανάλατο,

Για το παρφέ,
5 αβγά,
200 γρ. άχνη ζάχαρη,
150 ml. λικέρ μαστίχας Χίου,
½ κουτ. γλυκού φυσική μαστίχα Χίου τριμμένη,
1 κιλό σαντιγί χτυπημένη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Για να φτιάξουμε τη φωλιά, λιώνουμε αρχικά το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα φιστίκια στο multi. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο, για 60 λεπτά.
2.Σχηματίζουμε μ’ ένα σκουπ παγωτού μπαλίτσες στρόγγυλες και τις τοποθετούμε σε σιλπάτ και κατόπιν σε ένα ταψί.
3.Ψήνουμε στο φούρνο στους 200οC για 6-8 λεπτά. (Αν χρησιμοποιήσουμε αερόθερμο φούρνο, θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά περισσότερο).
4.Βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεροποιηθεί για λίγο. Πριν κρυώσει δίνουμε το σχήμα που θέλουμε με το ανάλογο σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
5.Για το παρφέ μαστίχας, λιώνουμε σε μπαιν μαρί τη ζάχαρη και τα αβγά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 45oC.
6.Τα χτυπάμε στο μίξερ, στην μεγάλη σκάλα, μέχρι να αφρατέψουν τελείως.
7.Κλείνουμε το μίξερ, ρίχνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε με το χέρι.
8.Τοποθετούμε το μείγμα σε ατομικές φόρμες και αφήνουμε στην κατάψυξη, για τουλάχιστον 8 ώρες.
9.Για να σερβίρουμε τοποθετούμε το παρφέ μαστίχας μέσα στη φωλιά φιστικιών. Ντεκοράρουμε με γλυκό του κουταλιού, αποξηραμένη βανίλια ή φρούτα της αρεσκείας μας.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης

Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης