ΝΤΙΝΑ ΜΑΡΑΚΗ – Η πανέμορφη Γαστρονόμος του Βερολίνου

Κυρίως θέματα Μαγειρική Συνέντευξη

Θα σας υποδεχτεί στο Πρατήριο η Κυρία Ντίνα Μαράκη ,στη Knesebeckstraße 22 (1.511,24 km) 10623 Berlin εδώ στο Βερολίνο.

Καλησπέρα σας! Ακόμη ένα “P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S” που μας βρίσκει αρκετά μακριά από την πατρίδα. Η αποψινή πανέμορφη καλεσμένη μας ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Οι αποστάσεις τελικά , όσο μεγάλες και να είναι κερδίζονται αθόρυβα. Είναι ο τρόπος που αγγίζουν τα μάτια τις ψυχές.
Ζωή είναι αυτό που συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει. Οι στιγμές συνεργάζονται η μία με την άλλη και ενισχύουν τον κώδικα της συμπαντικής οικονομίας. Χμμ, να σας προειδοποιήσω ότι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συνάντησης- συνέντευξης θα προκαλέσει τόσο τους γευστικούς , όσο και τους συναισθηματικούς κάλυκες. Το μενού μας διαθέτει ορεκτικό- κυρίως πιάτο , αλλά και ένα ιδιαίτερο γλύκισμα. Λίγα λόγια για να γνωριζόμαστε. Η Ντίνα ξεκίνησε το πρώτο της «τολμάω» στα 20 της χρόνια . Από το χώρο της μόδας μεταπήδησε στο χώρο του σοφρίτο και του ein Gyros Komplett παρακαλώ . Τη συναντήσαμε κάτι μήνες πριν στο Βερολίνο. Ευγενική ανθρώπινη παρουσία κι ένα χαμόγελο 100 χιλιομέτρων και βάλε! Πάμε να τη γνωρίσουμε! Ως μουσική επιλογή θα μας συντροφεύσει ένα κομμάτι του Γιάννη Κότσιρα που κάποτε «έγραψε» μέσα μου, το ίδιο ελπίζω να κάνει και με σας.

Λ.Κ:- Τελικά , Ντίνα είναι έρωτας η εστίαση; Άρχισα κάπως ανάποδα σήμερα, αλλά αδημονώ να μου απαντήσεις! Καλησπέρα από όλη την ομάδα του P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. σε Ελλάδα και εξωτερικό!
Ν.Μ: Καλησπέρα Λένα , χαχα άρχισα κανονικά εγώ. Κατά πρώτον να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επικοινωνιακή ευκαιρία που μου δίνετε, για να μιλήσω για τη δουλειά μου και όλα όσα αγαπώ. Η εστίαση είναι ένας κόσμος από αστείρευτες γεύσεις αδρεναλίνης. Έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα. Μπαίνει αβίαστα μέσα σου και ρέει στο αίμα σου. Αν τη συναντήσεις σε ορίζει. Σε πλάθει. Δαμάζει τα όρια σου. Συναντάς το διαφορετικό κάθε μέρα μέσα από άλλα πρόσωπα και ο καθρέπτης σου συλλέγει νέα δεδομένα. Ακούς και βιώνεις ανθρώπινες ιστορίες μέσα από το φαγητό .

Λ.Κ:- 14 χρόνια διαδρομής. Ήταν δύσκολα; Πώς τ’ αποφάσισες παιδί ακόμα ν’ αφήσεις το λαμπερό κόσμο της μόδας για τη γαστρονομία και δη στη μακρινή Γερμανία;
Δεν είναι ότι πιο σύνηθες!

Ν.Μ:- Η καταγωγή μου είναι από τη Χίο. Εκεί υπάρχει αυτός ο νησιώτικος αυθορμητισμός που καλά κρατεί από γενιά σε γενιά. Είδα τις επιλογές μου και τη δυναμική τους. Ήθελα ν’ ανοίξω τα φτερά μου και ν’ ανακαλύψω μόνη μου τη θέα. Όποιο κι αν ήταν το ταξίδι. Από τη φύση μου αντιμάχομαι τη μοίρα μου. Πιστεύω ότι τίποτα δε γίνεται τυχαία. Όλα είναι μία συνάρτηση των επιλογών μας. Το είπα λοιπόν δυνατά μέσα μου και στην τρυφερή ηλικία των 20 χρόνων ήρθα αποφασισμένη να μάθω. Να ζήσω, να ανοίξω διάπλατα τις κεραίες μου και να βουτήξω στη ζωή. Δεν είχα να πληρώσω κάποιο τίμημα. Η Γερμανία μου δίδαξε τη δική της πραγματικότητα. Το σύστημα, τις μεθόδους και εργάστηκα σκληρά ως και σήμερα. Πάντα με χαμόγελο , οργάνωση και ένα ομαδικό πνεύμα. Υπήρξα από παιδί ειλικρινής, δίκαιη και πολύ εργατική. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι για ν’ ανέβεις ένα ένα τα σκαλοπάτια της ζωής.

Λ.Κ:- Αλήθεια , γιατί Πρατήριο; Από πού εμπνευστήκατε το όνομα; Πώς το επιλέξατε;

Ελληνικό εστιατόριο «Πρατήριο»

Ν.Μ: Χμμ, τώρα που το σκέφτομαι , μάλλον αυτό μας επέλεξε. Το μαγαζί πριν το πάρουμε εμείς ήταν πρατήριο βενζίνης . Εις την Γερμανική TANKSTELLE , που αν το μεταφράσεις στην Ελληνική γλώσσα σημαίνει «Πρατήριο».

Λ.Κ: Ως κόρη γαστρονόμου έχω να πω ότι οι Έλληνες εστιάτορες της Γερμανίας, έχουν εξελιχθεί τρομερά τις τελευταίες δεκαετίες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουν προσεγγίσει τη γευστική κουλτούρα κάνοντας μία στροφή στις αγνές πρώτες ύλες και στα παραδοσιακά πιάτα. Τι πιστεύεις γι’ αυτό;
Ν.Μ:- Η γευστική κουλτούρα των Ελλήνων σαφώς και έχει αλλάξει, ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία. Ο κόσμος έχει απαρνηθεί το στυλ της «νοθευμένης» ταβέρνας ανάμεσα στην Ελληνική και τη Γερμανική κουζίνα. Ο γύρος, ο μουσακάς και το σουβλάκι είναι περισσότερο το κοντινό παρελθόν. Το μέλλον ανήκει στην πρωτοτυπία τόσο των γεύσεων, όσο και της παρουσίασης των πιάτων. Όπως προλόγισα , κατάγομαι από τη Χίο, έτσι θέλησα να αναδείξω και κάποιες πτυχές και πλευρές του τόπου μου. Σε πάρα πολλά φιλέτα που προτείνουμε η σως τους έχει ως βάση της τη διαδικασία σβησίματος με Λικέρ Μαστίχας Χίου. Κάτι τ’ οποίο απογειώνει τις γεύσεις και αναδύει όλα τα αρώματα των μπαχαρικών. Το Ελαιόλαδο μας πέραν από Π.Ο.Π. διαθέτει και Γεωγραφική ένδειξη. Θέλω να ξέρει ο πελάτης μας , ότι τα προϊόντα μας είναι επιλεγμένα από Ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Δεν συμβαδίζω με το σύστημα της βιομηχανοποιημένης γαστρονομικής πρότασης. Στο έξτρα μενού που έχω βάζω κι από ένα νησί, ώστε να προκαλώ πολυεπίπεδα το ενδιαφέρον του πελάτη. Το φαγητό είναι πάνω απ’ όλα πολιτισμός. Λαογραφία, έθιμα , αλλά και ατόφια Ελληνική γεύση και φυσικά κουλτούρα που οφείλουμε να διδάξουμε. Ένα Σοφρίτο π.χ έχει την ιστορία του . δεν είναι απλώς το Μοσχαράκι κατσαρόλας με λαδολέμονο.
Και μιας που δεν είχα ιδέα τον τόπο προέλευσής του το Wikipedia μου έδωσε όλες τις απαντήσεις. Εσείς το ξέρατε , ότι είναι από την Κέρκυρα;
Τ ο σοφρίτο είναι παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας και είναι από τα γνωστότερα και κλασικά φαγητά του νησιού, μαζί με την παστιτσάδα και το μπουρδέτο. Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από τα ιταλικά Soffritto που σημαίνει τσιγαρισμένο, τηγανισμένο ελαφρά, λέξη που υπήρχε κατά την Ενετοκρατία. Δεν υπάρχει όμως σημαντική γαστρονομική σύνδεση του soffritto με την ομώνυμη μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιείται στην Ιταλία (αλλιώς battuto), πέρα από το γεγονός ότι και τα δυο περιλαμβάνουν τηγάνισμα σε λάδι. Όπως και στο παστίτσιο, η σύνδεση των πιάτων με ιταλικές επιρροές σε επίπεδο τεχνικής είναι χαλαρές.
Το κυριότερο υλικό του σοφρίτο είναι το μοσχάρι (νουά, ουρά, στρογγυλό ή κιλότο) το οποίο είναι χτυπημένο σε φέτες και τηγανίζεται αλευρωμένο σε λάδι ενώ στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους (ξύδι, σκόρδο, μαϊντανός). Συχνά χρησιμοποιείται και λευκό κρασί. Σερβίρεται ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές και παγωμένο ξηρό άσπρο κρασί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο πιάτο με πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα

Οι γευστικές εντάσεις είναι οι κυρίαρχες του παιχνιδιού της γευστικής νοημοσύνης. Η νοστιμιά θέλει μαεστρία. Αυτή τη στιγμή παντρεύω 2 Σεφ. Έναν Έλληνα και Έναν Λιβανέζο σ’ ένα υπέροχο σμίξιμο ανταλλαγής μπαχαρικών, τρόπων και μεθόδων , τεχνοτροπιών μαγειρικής με αποτέλεσμα την ανάδειξη της μεσογειακής κουζίνας και διατροφής προσαρμοσμένη στα πρότυπα και στις τάσεις που προτιμούν οι Βορειοευρωπαίοι.
Οι Γερμανοί λ.χ. δεν έχουν στην κουλτούρα τους το λαδολέμονο με το μαϊντανό στο σερβίρισμα των ψαριών. Άρα, τους εκπαιδεύουμε με διάφορες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και είναι απόλυτα ανοικτοί σε αυτό το κάλεσμα.

Εδώ θα βρείτε μία πλούσια γκάμα Ελληνικών και όχι μόνο κρασιών για να συνοδεύσετε το εξαίσιο φαγητό σας.

Δύο μορφές μαζί. Γιάννης και Ντίνα. Μία της μουσικής και μία της γαστρονομίας.

Λ.Κ:-Είσαι ιδιοκτήτρια ενός πολυβραβευμένου Ελληνικού εστιατορίου, αλλά όπως και η ίδια ξέρεις είναι ένας χώρος κατά βάση ανδροκρατούμενος. Πόσο δύσκολο σου ήταν ν’ επιβληθείς;
Ν.Μ: Δε θα πω ότι ήταν ούτε δύσκολο, ούτε εύκολο. Αν πιστεύεις στο εαυτό σου, μπορείς να συντονίσεις μία ομάδα που θα σε ακολουθήσει. Το θέμα είναι να έχεις όραμα, έρωτα γι ‘ αυτό που κάνεις. Να λειτουργείς ως άριστος μαθητής και να θέλεις να εξελίσσεσαι καθημερινά. Να μη σου φτάνει μόνο η μία εκδοχή, να ψάχνεις για τις υπόλοιπες. Είναι πρόκληση η γαστρονομία και μάλιστα άκρως σοβαρή υπόθεση! Πάντα πίστευα στη δύναμη του επιχειρηματικού μυαλού μου και είχα πειθώ από μικρό παιδί. Δε δυσκολευόμουν γενικότερα , όταν εργάζομαι ξεχνάω το χρόνο. Αφοσιώνομαι τόσο πολύ και εκεί το πάθος μετουσιώνεται σε τέχνη. Έχω περάσει απ’ όλα τα στάδια για να δω που πονάει το κάθε πόστο και να βρω τη λύση. Εκεί που πρέπει είμαι η οικοδεσπότης, άλλοτε η μαγείρισσα, άλλοτε η διακοσμήτρια, άλλοτε η ψυχολόγος. Γενικά και ειδικά μπαινοβγαίνω σε ρόλους.
Και πίστεψέ με Λένα μου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση! Όταν όλοι γιορτάζουν και είναι στη «στιγμή» τους, εσύ έχεις ευθύνη να τους σερβίρεις το καλύτερο φαγητό , αλλά και τ’ ομορφότερο χαμόγελο. Έχεις ευθύνη στα γενέθλια του άλλου να του ευχηθείς από καρδιάς, ασχέτως τι πόλεμος γίνεται μέσα σου. Είναι σαν μία καλοκουρδισμένη παράσταση. Φοράς τα ρούχα της εποχής του «έργου» και «εξυπηρετείς» τους πρωταγωνιστές.

Λ.Κ: Το 1996 ξεκινάει όλο αυτό το ταξίδι λίγα χρόνια αργότερα το 1999 διακόπτεται ευχάριστα, γιατί γίνεσαι μανούλα. Μπορείς να συνδυάσεις μητρότητα και επιχειρείν; Προσωπικός χρόνος; Υπάρχεις για σένα ή σε αυτό το επάγγελμα να το πω κάπως κομψά σου λείπεις;
Ν.Μ: Είναι δύσκολο σαν εγχείρημα, αλλά από την άλλη αυτή την πραγματικότητα είχα και αυτή όφειλα να γνωρίσω στα παιδιά μου. Σίγουρα τους έχει λείψει τόσο η μαμά , όσο και ο μπαμπάς, αλλά από την άλλη πλευρά έρχονται καθημερινά σ’ επαφή με υψηλές αξίες της ζωής. Η εργασία είναι τιμή και φυσικά στην πορεία της ζωής σου υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση . Τη τιμάς- εκτιμάς για να σε τιμήσει- εκτιμήσει. Όσο για μένα , είμαι σε θέση και αρκετά έμπειρη πλέον να διαχειρίζομαι σωστά το χρόνο μου και ασχολούμαι αληθινά με πράγματα που αγαπώ.

Λ.Κ:- Ποιο είναι το σύνθημα της ζωής σου; Αυτό που λειτουργεί ως φάρος σου;
Ν.Μ: Κυνήγα τ’ όνειρά σου. Κυνήγα τους στόχους σου και μη σταματήσεις μέχρι να τα πετύχεις όλα!

Λ.Κ:- Τελικά , γιατί σου αρέσει να μαγειρεύεις;
Ν.Μ:- Ανήκω στην οικογένεια των καλοφαγάδων. Η μαγειρική είναι και ταξίδι και ταξίδεμα. Το Πρατήριο είναι το καταφύγιό μου. Είναι ένας χώρος που αγγίζει κατά πολύ την προσωπικότητά μου. Η μαγειρική είναι το σπίτι μου. Νιώθω όμορφα να δημιουργώ και να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Καινούριες συνταγές. Το πως παντρεύονται τ’ αρώματα μεταξύ τους, τα χρώματα. Οι εντάσεις από το φρέσκο ψάρι, από το καλό κρέας. Βασίζω όλη τη φιλοσοφία της επιχείρησής μου στις αγνές πρώτες ύλες και στην παράδοση.

Ντίνα: Η πιο συμπαθητική ιδιοκτήτρια εστιατορίου του Βερολίνου.

Λ.Κ:-Πολλές βραβεύσεις και περγαμηνές , τόσο στον Γερμανικό τύπο , όσο και εκτός συνόρων. Είναι ένα είδος επιβράβευσης όλο αυτό για εσένα και την ομάδα σου;
Ν.Μ:- Η μεγαλύτερη δικαίωση για τον πολυετή καθημερινό αγώνα σου είναι ο κόσμος. Το ειλικρινές χειροκρότημα των ματιών. Είχα θυμάμαι μία πελάτισσα στη βάπτιση της εγγονής της. Ήταν τόσο συγκινημένη. Ήρθε πάρα πολλές φορές να μου πει ευχαριστώ για τη διακόσμηση. Ήταν ότι ακριβώς ονειρευόταν για εκείνη την ιδιαίτερη ημέρα.
Και αυτή η αλήθεια σου δίνει τη δύναμη να πας παρακάτω, ακόμη και τις στιγμές που αισθάνεσαι άβολα την ώρα που σε κλέβει η κούραση και δεν μπορείς να είσαι η «ευχάριστη» εκδοχή του εαυτού σου.

Χρυσό βραβείο γεύσης Ευρώπης για το εστιατόριο «Πρατήριο»

Το στοίχημα της υψηλής Γαστρονομίας απαιτεί γνώσεις, πειθαρχία, αλλά και έμπνευση, φαντασία για να βουτήξεις στ’ άδυτα της γευστικής καινοτομίας .

Black mystic world… discover it under : www.pratirio.de
το Châteaubriant mit Kräuter Kruste. Εδώ βλέπουμε το καλύτερο κομμάτι του
μοσχαρίσιου φιλέτου με κρούστα από αρωματικά βότανα και μπαχαρικά η οποία και σερβίρεται φλαμπέ.

Λ.Κ:– Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Ας πάμε λίγο και στην άλλη. Πάρα πολλοί συνάδελφοί σου στο χώρο «πατάνε» επάνω στην ανάγκη ανθρώπων για καλυτέρευση συνθηκών ζωής και στην κυριολεξία «στραγγίζουν» τόσο τα όνειρά τους, όσο και την ελπίδα τους. Τι θα συμβούλευες αυτά τα παιδιά πριν αναζητήσουν τη τύχη τους σε κάποιο εστιατόριο της Γερμανίας;
Ν.Μ.: Δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις και καλό είναι να περιορίζονται. Είναι ανεπίτρεπτο ν’ αμαυρώνεται ο χώρος από κάποιους μη επαγγελματίες. Πριν ξεκινήσει κάποιος θα του έλεγα να προετοιμαστεί.
1. Να κάνει κάποια μαθήματα Γερμανικών. Να μην ξεκινήσει χωρίς κάποια βασική γνώση της γλώσσας.
2. Να φροντίσει να έχει μία εναλλακτική λύση διαμονής. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος στη Γερμανία είναι το πού θα μείνει!
3. Να ενημερωθεί για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη Γερμανία τόσο από την πλευρά του εργοδότη, όσο και του εργαζόμενου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αμφοτερόπλευρα.

Και να κλείσουμε γευστικά την παρουσίαση με τη θέα του επιδόρπιου αλά Πρατήριο, μουσικά και νόστιμα

Συνταγή για αφράτα μπιφτέκια
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
250 γραμμάρια χοιρινό κιμά
Ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
Κρεμμύδι και σκόρδο τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι ελαφρώς με ελάχιστο λάδι να ξανθίσουν
Λίγο ψωμί σε γάλα μουλιασμένο και καλά στημένο
Μισό ποτήρι γάλα
Δυόσμο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο
1-2 αυγά
Μαύρο πιπέρι τριμμένο
Κόκκινο πιπέρι γλυκό σκόνη
Αλάτι, ρίγανη , κόλιανδρο σκόνη,ελάχιστο κύμινο
Λίγο Ελαιόλαδο για το ταψί
(Εμείς το ψήνουμε στην σχάρα)
Ανάμιξη όλων των υλικών και ζυμώνουμε
Tip
Μπορούμε να κάνουμε τα μπιφτέκια γεμιστά
Σε μια μεμβράνη απλώνουμε τον κιμά και βάζουμε στην μέση την γέμιση:ψιλοκομμένη ντομάτα , πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη και φέτα
Διπλώνουμε την μεμβράνη και δίνουμε το κατάλληλο σχήμα στο μπιφτέκι
Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί η στο γκριλ σε προθερμανσμένο φούρνο

, με την υπόσχεση ότι θα έχουμε την Κυρία Ntina prathrio καλεσμένη μας στην ραδιοφωνική εκδοχή του P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S στο ράδιο της ομογένειας www.radiomelodia.ca μαζί με την έτερο πλευρά εκεί στο Τορόντο, τον Αναστάσιο Χατζηθεοφάνους. Σας αποχαιρετάμε απαλά λοιπόν με την μπαλάντα του Στέλιου «έτσι αγαπάω εγώ»! Πάντα να αγαπάμε αληθινά για να είναι πάντα όλα γύρω μας όμορφα!

Auf wieder sehen Berlin . Σ’ ευχαριστούμε Ντίνα, ήσουν άψογη οικοδέσποινα!

Την αλήθεια μας,
Lena Kyropoulos & Personalities team