Φινασιέ φιστικιού Αίγινας με κρέμα εστραγκόν, βατόμουρα και καραμελωμένη σφολιάτα

Επιδόρπια Μαγειρική

ΥΛΙΚΑ για 10 άτομα,
Για το φινασιέ ,
60 γρ. αλεύρι,
160 γρ. άχνη,
75 γρ. φιστίκι Αίγινας τριμμένο,
90 γρ. βούτυρο,
90 γρ. ασπράδια αβγού.

Για την κρέμα εστραγκόν
400 ml. γάλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
125 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο φρέσκο
2 αβγά
45 γρ. κορν φλάουρ
½ ματσάκι φρέσκο εστραγκόν

Για τη σφολιάτα
1 φύλλο σφολιάτας 30Χ20 εκ.
250 γρ. φιστίκι Αίγινας τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για να φτιάξουμε το φινασέ, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο χυλό. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί και ψήνουμε στους 170oC. για 15-18 λεπτά.
2. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε.
3. Για την κρέμα εστραγκόν, ανακατεύουμε τα 2/3 του γάλακτος, την μισή ποσότητα κρέμας την ζάχαρη και το εστραγκόν.
4. Ενσωματώνουμε στο μείγμα τα αβγά και το κορν φλάουρ.
5. Σουρώνουμε και βράζουμε την κρέμα.
6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
7. Παίρνουμε ένα έτοιμο φύλλο σφολιάτας και ενσωματώνουμε σε αυτό με τον πλάστη τριμμένο φιστίκι Αίγινας.
8. Ψήνουμε το φύλλο στο φούρνο, καραμελώνοντας το και από τις δυο πλευρές με ζάχαρη άχνη.
9. Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε στο πιάτο το φινασέ φιστίκι, την κρέμα εστραγκόν, φρέσκα βατόμουρα και την καραμελωμένη σφολιάτα. Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη, τριμμένο φιστίκι και        φρέσκα φρούτα του δάσους.

Μοναδική χαρακτηρίζεται η ποιότητα του φιστικιού Αίγινας, και μάλιστα συγκρίνεται με τα φιστίκια του Μπρόντε, πρωτεύουσα του φιστικιού της Σικελίας. Τα περίφημα πάντως φιστίκια Αίγινας είναι το διασημότερο παραδοσιακό προϊόν του νησιού και από τον νόστιμο αυτό καρπό κατασκευάζεται και γλυκό του κουταλιού.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης
Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης