Καραμελωμένα ξερά Σύκα Κύμης με μους μαστίχας Χίου

Επιδόρπια Μαγειρική

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
500 γρ. ξερά σύκα Κύμης

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
500 ml. νερό
Κανέλα σκόνη
Γαρίφαλο πρόκες
Κονιάκ αρμπαρόριζα
Φλούδες 1 πορτοκαλιού

Για τη μους
500 ml. κρέμα qimiq whip
400 ml. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. λικέρ μαστίχας Χίου
2-5 γρ. μαστίχα Χίου σκόνη

Εκτέλεση
1. Αρχικά μουλιάζουμε τα σύκα σε λίγο νερό μαζί με το κονιάκ.
2. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ και τις φλούδες πορτοκαλιού.
3. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για τουλάχιστον 45 λεπτά, μέχρι να πηχτώσει το σιρόπι.
4. Στραγγίζουμε το σιρόπι από τις φλούδες και το γαρίφαλο, αν δεν έχουν λειώσει τελείως.
5. Αφού δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τα σύκα και αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
6. Για τη μους, χτυπάμε αρχικά στο μπλέντερ το qimiq whip μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
7. Προσθέτουμε όση μαστίχα σκόνη θέλουμε.
8. Σερβίρουμε τα σύκα μαζί με τη μους μαστίχας.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης

Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης