Ξάνθη, ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Δασκαλάκη: Η Αρχιτεκτονική της Υπολογιστικής Νοημοσύνης και ο άνθρωπος (Όλη η ομιλία σε βίντεο)

Στις 17 Ιανουαρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης η ομιλία του Καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ των ΗΠΑ.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης καθώς και τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca με την παρουσία της Γραμματέως των Βραβείων Δρ. Επικοινωνίας Βίκυ Μπαφατάκη, διοργάνωσαν αυτή την επιστημονική ομιλία με τίτλο: «Υπολογιστική Επανάσταση: Πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας».

Στη φωτογραφία διακρίνονται οι εκπρόσωποι και των τριών φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση. Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Ο Καθηγητής του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνος Π. Δασκαλάκης, Η Δρ. Επικοινωνίας και Γραμματέας των Βραβείων Giuseppe Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη, καθώς και ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέλεπης

Στη φωτογραφία διακρίνονται οι εκπρόσωποι και των τριών φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση. Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Ο Καθηγητής του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνος Π. Δασκαλάκης, Η Δρ. Επικοινωνίας και Γραμματέας των Βραβείων Giuseppe Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη, καθώς και ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέλεπης

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πέραν κάθε προσδοκίας. Τόσο τα Αμφιθέατρα, όσο και οι χώροι έξω από αυτά, πλημμύρισαν από το εντυπωσιακό ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Ο αριθμός των παρευρισκόμενων ξεπέρασε τις 5000 άτομα σύμφωνα με ηλεκτρονική καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε.

Κατάμεστες όλες οι αίθουσες της Πολυτεχνικής Σχολής για να παρακολουθήσουν την ομιλία
Δ.Π.Θ. στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης του Καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ των ΗΠΑ. Κωνσταντίνου Π. Δασκαλάκη.


Η ομιλία κινήθηκε σε 3 πυλώνες. Στην υπολογιστική αρχιτεκτονική του εγκεφάλου
σε συνδυασμό με το ψηφιακό αποτύπωμα των δεδομένων της ανθρωπότητας, στους
περίπλοκους συνδυασμούς της καταγραφής τους ,αλλά και στην ιδιαίτερη προσέγγιση και αποσαφήνιση της μετάφρασης των πολυκαναλικών οδών , σύμφωνα πάντα με τον τρόπο που τα ορίζουμε.
Η ανατομία του αλγορίθμου σύμφωνα με την αντίληψη που δημιουργεί η δυναμική του.

Ζούμε τελικά σ’ ένα «Μάτριξ» μίας πραγματικότητας από πίξελς;

Ζούμε τελικά σ’ ένα «Μάτριξ» μίας πραγματικότητας από πίξελς;

Πολλά παραδείγματα από την καθημερινότητα , για να βελτιστοποιήσουμε την ποιότητα της ζωής πολυεπίπεδα με την υποστήριξη του αλγόριθμου. Για έναν υπολογιστή μία εικόνα είναι πίξελς. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όμως είναι σε θέση να επεξεργαστεί κι άλλες πληροφορίες, Εξάγοντας τόσο το περιεχόμενο της εικόνας, όσο και τα δεδομένα αυτής. Ανέφερε χαρακτηριστικά την εικόνα- ενός π.χ πίνακα. Ο αλγόριθμος θα μεταφράσει τα μαθητικά δεδομένα της ψηφιακής νοημοσύνης , ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα επεξεργαστεί όμως και θα φιλτράρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες , όπως την τεχνοτροπία, τα συναισθήματα που εκλύονται , κατά το οπτικό ερέθισμα και όλες τις διεργασίες που πυροδοτούνται στις εγκεφαλικές περιοχές.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Δασκαλάκης επί το έργον

Οι Αλγόριθμοι είναι σε θέση ν’ αναπτύξουν ακόμη και φαντασία. Σύμφωνα με τα δεδομένα που θα συλλέξουν , λ.χ, μία οπτική συστοιχία από μία συγκεκριμένη οικογένεια μορφών- υπαρκτών ανθρώπων- Είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέα οπτικοποιημένη πληροφορία τα λεγόμενα αποκυήματα της φαντασίας ενός αλγορίθμου. Αυτό σημαίνει ότι ο αλγόριθμος αυτός έχει δει πάρα πολλά πρόσωπα της ίδιας οικογένειας και αποκτά την ικανότητα να δημιουργήσει και νέα πρόσωπα τα οποία δεν υπάρχουν, απλώς τα έχει ζωγραφίσει ερμηνεύοντας υπολογιστικά τα δεδομένα των εικόνων που έχει συλλέξει.
Ο τρόπος λειτουργίας των αλγορίθμων.

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστημονική ομιλία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Π. Δασκαλάκη.
https://www.youtube.com/watch?v=K3n07U9TSb0

Μαζί με τον εκπρόσωπο των Διεθνών Βραβείων Giouseppe Sciacca κ. Αναστάσιο Θεοδωρακέα και τον Καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Δασκαλάκη Κωνσταντίνο.

Μαζί με τον εκπρόσωπο των Διεθνών Βραβείων Giouseppe Sciacca κ. Αναστάσιο Θεοδωρακέα και τον Καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Δασκαλάκη Κωνσταντίνο.

Ας μάθουμε περισσότερα για το θεσμό των βραβείων:

Η Ομιλία του Καθηγητή κίνησε το ενδιαφέρον και για ανθρώπους εκτός των συνόρων. Έτσι μέσα στο πλήθος παρευρέθηκαν και άτομα από τη μακρινή Σρι – Λάνκα .

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο επιχειρηματίας εκ της Σρι – Λάνκα John Christopher Weinman με την οικογένειά του, ο Δήμαρχος της Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέλεπης , Η Γραμματέας των Διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca Δρ. Επικοινωνίας, Γρ. Βίκυ Μπαφατάκη, εγώ και ο Στρατηγός Φώτιος Κουλτούκης.

Ο Κωνσταντίνος Π. Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Κρητικός στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο to 1999.
Το 2004 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98 /10.
Το καλοκαίρι του 2004 μετέβη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών, υπό την εποπτεία του διακεκριμένου επιστήμονα της πληροφορικής, καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου.
Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008-2009, εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008 είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο κορυφαίο ΜΙΤ.
Η εργασία του το 2006 με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα ‘‘Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας,’’ απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για πάνω από 50 χρόνια, από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών.
Η εργασία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας.
Για την εργασία τους οι Δασκαλάκης-Γκόλντμπεργκ-Παπαδημητρίου βραβεύτηκαν το καλοκαίρι του 2008 από τη Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) με το βραβείο Καλάι, και το καλοκαίρι του 2011 από την Ένωση Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics) με το βραβείο εξαιρετικής έρευνας.
Πιο πρόσφατα η έρευνα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη επικεντρώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών θεμελίων των δημοπρασιών, όπου γενίκευσε σε πολλαπλά αντικείμενα την επίσης βραβευμένη με Νόμπελ δημοπρασία του Ρότζερ Μάιερσον, ενώ τώρα η έρευνά του επικεντρώνεται στην Στατιστική σε πολλές διαστάσεις, και την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε το 2018 με το κορυφαίο βραβείο Νεβανλίνα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union).
Το βραβείο αυτό απονέμεται μαζί με το βραβείο Φιλντς, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας.
Το 2008 τιμήθηκε με το επίσης κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην πληροφορική από τη Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής ACM (Association for Computing Machinery), ενώ τον Ιούνιο του 2019 τιμήθηκε ως o νεαρός επιστήμονας της χρονιάς από τον ίδιο οργανισμό με το βραβείο Grace Murray Hopper.
Έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά, το 2010 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (National Science Foundation), και το ίδρυμα Σλόουν (Sloan Foundation).
Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Ruth and Joel Spira εξαιρετικής διδασκαλίας από το ΜΙΤ. Το 2012 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία της Microsoft, το 2015 το Βραβείο Επιστήμης από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca στο Βατικανό, το 2017 το ερευνητικό βραβείο της Google, και το 2018 το βραβείο του ιδρύματος Simons. Τέλος, το 2019 του απονεμήθηκε το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Έξω από την Πολυτεχνική Σχολή υπήρχαν video- wall , ώστε οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να παρακολουθήσουν την ομιλία του Καθηγητή Κωνσταντίνου. Π. Δασκαλάκη.

Έξω από την Πολυτεχνική Σχολή υπήρχαν video- wall , ώστε οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να παρακολουθήσουν την ομιλία του Καθηγητή Κωνσταντίνου. Π. Δασκαλάκη.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι όσο γεμίζουν με καταιγιστικό τρόπο αμφιθέατρα τόσο μέσα , όσο και έξω από τις οιαδήποτε σχολές , ισχυροποιείται η ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτή είναι και η ασπίδα που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές. Να εμποτιστεί ο σπόρος της χαράς της εκπαίδευσης τόσο στο μυαλό , όσο και στην ψυχή τους.

Την αλήθεια μας,
Lena Kyropoulos & Personalities Team

Η φωτογραφία εξωφύλλου ανήκει στο menshouse.gr