Το σχέδιο του Τσίπρα…είναι να ακυρώσει τα σχέδια του Μητσοτάκη αφοπλίζοντας τα επόμενα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ

Κυρίως θέματα Οικονομία

O Μητσοτάκης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνει σε κινήσεις εντυπώσεων παρά ουσίας το πρώτο διάστημα καθώς οι ευρωπαίοι έχοντας χείριστη εμπειρία από τις πρακτικές Τσίπρα θα θέλουν να δοκιμάσουν τον Μητσοτάκη.
Στην επιφάνεια έρχονται πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι το σχέδιο Τσίπρα του απερχόμενου πρωθυπουργού ήταν να ακυρώσει τα σχέδια Μητσοτάκη του μελλοντικού πρωθυπουργού μετά τις 7 Ιουλίου 2019.
Πολύ καλά ενημερωμένη θεσμική πολιτική πηγή αναφέρει στο bankingnews το εξής
«Ο Τσίπρας πριν 4 μήνες είχε διαγνώσει ότι δεν μπορούσε να υπάρξει μεταστροφή της κοινωνίας, δεν ήξερε το εύρος της ήττας αλλά ήξερε ότι δεν μπορεί να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι.
Όταν λοιπόν κατανόησε ότι η πολιτική και εκλογική ήττα ήταν αναπόφευκτη σχεδίασε τον τρόπο…ώστε να ακυρώσει τα σχέδια του Μητσοτάκη του αρχηγού της ΝΔ.
Πως το πέτυχε αυτό;
1)Η παροχολογία ήταν ένα μέσο για να κερδίσει ψήφους είπαν πολλοί και προφανώς είχε και αυτό τον σκοπό.
Ο βαθύτερος στόχος ήταν να εξαντλήσει τον δημοσιονομικό στόχο όχι για να μην έχει κεφάλαια η κυβέρνηση της ΝΔ για να χορηγήσει σε κοινωνικά μερίσματα αλλά για να καταστήσει τους ευρωπαίους ιδιαίτερα αρνητικούς στο μέλλον για την Ελλάδα.
2)Σκόπιμα ο Τσίπρας έφερε στο τραπέζι προεκλογικά το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% από το 2020 έναντι συμφωνίας για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας γνώριζαν ότι ο ESM θα τα απορρίψει.
Οπότε ποια ήταν η σκοπιμότητα;
Η σκοπιμότητα ήταν να ενεργοποιήσουν τους δανειστές ώστε να παγώσουν τα σχέδια για μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος που σε συνδυασμό με την παροχολογία προκαλούν χαλάρωση στην οικονομία.
Οι δανειστές αποκλείεται να εξετάσουν μείωση πρωτογενούς την πρώτη διετία της διακυβέρνησης της ΝΔ οπότε τα δύο πρώτα χρόνια είναι ελάχιστα από αυτά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Μητσοτάκη.
3)Το σχέδιο Τσίπρα συνεχίζεται και με την 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε, με το αφορολόγητο και άλλες παρεμβάσεις.
Εάν η κυβέρνηση της ΝΔ έρθει να αποφασίσει να καταργήσει όλα αυτά τα κοινωνικά μέτρα θα ξεσηκώσει δυσφορία στον λαό, που προφανώς δεν χρειάζεται.
Αποτελεί ένα ακόμη ναρκοπέδιο που έχει στήσει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη.
4)Το ζήτημα του ΑΕΠ επίσης προσκρούει σε εμπόδια.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι θέλει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4% σε ετήσια βάση.
Όταν όμως ο Τσίπρας έχει προκαλέσει με την στάση τους δανειστές, πως οι ευρωπαίοι θα δεχθούν μείωση των φορολογικών συντελεστών δηλαδή μείωση εσόδων;
Ακόμη και εάν δεχθούν μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων πως θα ισοσκελιστεί η απώλεια εσόδων;
Θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα οι δανειστές στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας;
Οι αναφορές ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις ενώ είναι θετική εξέλιξη, ακόμη και εάν ξεκινήσουν σήμερα…. Θα ολοκληρωθούν και θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου.
Συν τοις άλλοις οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ανακυκλούμενες εσωτερικές υποθέσεις.
Ο Τσίπρας με ακραία μικροπολιτική αντί να παραδώσει εύφορη γη παραδίδει μια χώρα εγκλωβισμένη με στόχο να αφοπλίσει ότι θετικές ενέργειες θα σχεδίαζε ο Μητσοτάκης την πρώτη διετία διακυβέρνησης.
Η στρατηγική αυτή του Τσίπρα δεν είναι εθνικά συμφέρουσα, δεν είναι πατριωτική αλλά εγκλωβισμένη στα γρανάζια της μικροπολιτικής.
Το μόνο που παραδίδει ο Τσίπρας είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. μαζί με τα repos το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη.
O Μητσοτάκης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνει σε κινήσεις εντυπώσεων παρά ουσίας το πρώτο διάστημα καθώς οι ευρωπαίοι έχοντας χείριστη εμπειρία από τις πρακτικές Τσίπρα θα θέλουν να δοκιμάσουν τον Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ banking news