ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο τεχνικός διευθυντής του προγράμματος ”SMOBAC” Θάνος Σόφτσης και ομοσπονδιακός προπονητής, απαντάει για το πρόγραμμα του Mountain Basketball & Adventures Camp στην Ερευνητική Δημοσιογράφο Υγείας Νίκη Πέτσου!!!

Αθλητισμός Κυρίως θέματα Συνέντευξη

ΘΕΜΑ:ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BASKETBALL-SMOBAC!!!

Ο τεχνικός διευθυντής του προγράμματος ”SMOBAC” Θάνος Σόφτσης και ομοσπονδιακός προπονητής, απαντάει για το πρόγραμμα του Mountain Basketball & Adventures Camp στην Ερευνητική Δημοσιογράφο Υγείας Νίκη Πέτσου!!!

Νίκη Πέτσου: Κύριε Θάνο Σόφτση τι είναι το πρόγραμμα του Mountain Basketball & Adventures Camp;

Θάνος Σόφτσης: Το SMOBAC είναι ένα καινούριο δια-δραστικό camp – πρόγραμμα με πυρήνα το basketball.

Νίκη Πέτσου: Είναι μια φιλοδοξία ,μια ιδέα και μελέτη πολλών χρόνων που αρχίζει να παίρνει “σάρκα και οστά” μετά από την χρυσή εποχή του Νίκου Γκάλη του κορυφαίου Έλληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών και τον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας;

Θάνος Σόφτσης: Είναι μια ιδέα ετών η οποία παίρνει σάρκα και οστά το φετινό καλοκαίρι στην όμορφη και γραφική κωμόπολη της Γουμένισσας. Έναν ευλογημένο τόπο με ιδιαίτερη και μεγάλη ιστορία, που αφορά τους αμπελώνες και το σταφύλι, τους δρόμους του κρασιού, τα σύγχρονα οινοποιεία.

Νίκη Πέτσου: Είναι λοιπόν ένα project συναισθηματικής νοημοσύνης κύριε Σόφτση, με διακεκριμένους επιστήμονες που περιέχει δράση εναλλακτική, εκπαιδευτική, δράση που αφορά τη ρήση Mens sana in corpore sano «Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» λατινική φράση που ειπώθηκε από τον Γιουβενάλη στην προσπάθεια του να πείσει τους Ρωμαίους πολίτες να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής. Είναι θα έλεγα ερευνητική διαδικασία των μαθητών, ομαδοσυνεργατική με βιωματική μάθηση, καθώς και διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης. Η σωματική άσκηση, η ζωή σε ενδιαφέρον περιβάλλον, η υγιεινή διατροφή κι ο καλός ύπνος τουλάχιστον έξι ωρών συντελούν στη δημιουργία νέων νευρώνων ανεξαρτήτως ηλικίας..Τα έχετε όλα Μπράβο σας!!!

Θάνος Σόφτσης: Οι Μαθητές και οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά,την καλλιέργεια του μεταξιού, με το τοπικό εργοστάσιο – μουσείο μεταξοσκώληκα, ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα, τα περίφημα χάλκινα της Γουμένισσας με τις Βαλκανικές μελωδίες και ήχους, τον μοναστηριακό τουρισμό και τέλος το πανέμορφο φυσικό τοπίο του βουνού Πάικου, έναν παρθένο φυσικό παράδεισο με πολλές εναλλακτικές διαδρομές και μονοπάτια, πλούσια βλάστηση και ποτάμια.Επίσης σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται η Αρχαία Πέλλα και η Βεργίνα,(ο ήλιος της Βεργίνας που απεικονίζεται σε όλη την Ευρώπη) οι καταρράκτες της Έδεσσας και τα ιαματικά λουτρά στο Πόζαρ της Αριδαίας.

Νίκη Πέτσου: Τι ακριβώς έχετε σχεδιάσει στο BASKETBALL-SMOBAC;

Θάνος Σόφτσης: Έχουμε σχεδιάσει -πέρα από τις αρκετές ώρες εξιδεικευμένης προπόνησης- βιωματικά δρώμενα πάνω στον δρόμο του σιταριού, του αμπελιού και του κάστανου, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους, σε θεματικές ενότητες πιθανόν άγνωστες για αυτούς και να έρθουν σε επαφή με την φύση.
Επίσης έχουν σχεδιαστεί ομιλίες-διαλέξεις από γνωστούς γιατρούς και διατροφολόγους, Ιστορικούς και ανθρώπους των τεχνών και γραμμάτων, αρκετούς επωνύμους αθλητές, προπονητές και γυμναστές.

Νίκη Πέτσου: Κυρίαρχο λόγο του προγράμματος κύριε Σόφτση είναι η επαφή, η επιστροφή στη φύση, η υπομονή , η επιμονή και η κατανόηση της διαφορετικότητας; Να μας ενημερώσετε επίσης και σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε;

Θάνος Σόφτσης:Το πρόγραμμα είναι πενθήμερο, απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 12-18 χρόνων κι άνω και κινείται στο βιωματικό πνεύμα της ενίσχυσης αξιών όπως το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία, η προσφορά για το κοινό καλό, η εργατικότητα, η επιμονή κι η υπομονή, η ευγενής άμιλλα, η κατανόηση της διαφορετικότητας και η επαφή με τη φύση.

Νίκη Πέτσου: Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν κι άλλες έξω-γηπεδικές δραστηριότητες;

Θάνος Σόφτσης:Έχουν προγραμματιστεί αρκετές έξω-γηπεδικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, πεζοπορία στο πυκνώδες και πλούσιο σε βλάστηση βουνό του Πάικου, εκμάθηση παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, εκμάθηση πολεμικών τεχνών, μαθήματα γιόγκα και εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης από έμπειρους δασκάλους.

Νίκη Πέτσου: Θα συνεργαστείτε με διακεκριμένους προπονητές κι από άλλες χώρες;

Θάνος Σόφτσης: Στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, σεβόμενοι την μεγάλη Ελληνική Σχολή και με την συνύπαρξη και παρουσία προπονητών από Σερβία, Γαλλία, Γερμανία και Αμερική θέτουμε αρκετά υψηλά στάνταρ και στόχους από το ξεκίνημα.

Νίκη Πέτσου: Tο ενδιαφέρον μεγάλο για το πρόγραμμα για τις ατομικές πρωινές προπονήσεις και για τα συναγωνιστικά και διαγωνιστικά ψυχαγωγικά παιχνίδια. Ποια είναι η άποψή σας;

Θάνος Σόφτσης: Η ποιότητα και μοναδικότητα του προγράμματος μας καθώς και ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση, η ικανότητα και η εμπειρία όλων των συνεργατών, έχουν ήδη προσελκύσει εγγραφές από το ξεκίνημα. Η ύπαρξη πέντε (5) κλειστών γυμναστηρίων – τα δυο (2) βρίσκονται στην Γουμένισσα – σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, κάνει πολύ εύκολο τον σχεδιασμό – διαχωρισμό πολλών και ολιγομελών γκρουπ αθλητών για τις ατομικές πρωινές προπονήσεις.Το απόγευμα υπάρχουν πολλά συναγωνιστικά και διαγωνιστικά παιχνίδια, δίνοντας έμφαση σε τακτικές και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά πάντα αποσκοπώντας στην ψυχαγωγία των συμμετεχόντων.

Νίκη Πέτσου: Για την διεύρυνση των μπασκετικών γνώσεων των αθλητών τι έχετε να δηλώσετε;

Θάνος Σόφτσης: Βίντεο – ανάλυση παιχνιδιών και highlights από παιχνίδια υψηλού επιπέδου, έρχονται να προστεθούν στο πρόγραμμα, ως υποστηρικτικοί πυλώνες για την διεύρυνση των μπασκετικών γνώσεων των αθλητών.

Νίκη Πέτσου: Έχοντας αποκομίσει γνώση και εμπειρία μετά από τόσα χρόνια, στόχος σας πλέον είναι η δημιουργία camps-προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τις μεταδώσετε στα νέα παιδιά, ανταποδίδοντας στην κοινωνία και βοηθώντας την καινούρια γενιά να διαπρέψει μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους; Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και όλοι οι συνεργάτες, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή ομάδα; Τι έχετε να δηλώσετε;
Το μήνυμά σας κύριε Σόφτση στους αναγνώστες του Δήμου Παιονίας στους αναγνώστες του Δήμου Πέλλας, του Δήμου Αλμωπίας κτλ.

Θάνος Σόφτσης: Όσοι θέλετε να βιώσετε ένα δια -δραστικό και διαφορετικό μπασκετικό πρόγραμμα μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αιτήσεις συμμετοχής και οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.llcglobe.com.

Το email επικοινωνίας είναι: smobac@hotmail.com