Στάθης Παπαευσταθίου: Ο Έλληνας των υπερυπολογιστών στη Θεσσαλονίκη

Στο χέρι του έχει ένα διττό τατουάζ: Μπλε κύματα θυμίζουν τη θάλασσα του Debussy και από την άλλη πλευρά πιο πάνω να μην πολυφαίνεται μια μεταφυσική προέκταση ενός κόσμου στην άλλη πλευρά , όπου συναντά κανείς όσους αγάπησε.
Χαλαρός, cool, ο Έλληνας των Υπερυπολογιστών Στάθης Παπαευσταθίου, μιλά για τη ζωή του στο εξωτερικό αλλά και για τη μεγάλη του αγάπη: Τους υπολογιστές.
Υπεύθυνος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Cray που πρόσφατα απορροφήθηκε από τη Hewlett packard, ο κ Παπαυευσταθίου, εργάζεται πολλές ώρες καθημερινά από το σπίτι και ακόμη περισσότερες για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο του που είναι ραγδαίες, καταιγιστικές.
Η συνέντευξη στο εστιατόριο του ΝΟΗΣΙΣ , δίνεται με αφορμή το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διοργανώνει την Άνοιξη η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Αυτό το παιδί από μικρό είχε πάθος με τους υπολογιστές , λέει περήφανα ο πατέρας του Γιάννης Παπαευσταθίου, ένας από τους πρωτεργάτες του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης .
Και αυτό το πάθος, η αφοσίωση με την οποία προσεγγίζει κανείς το hobby του που γίνεται δουλειά του, είναι και το…μυστικό της επιτυχίας για την οποία μιλά ο Στάθης Παπαευσταθίου: «Αυτό που χρειάζεται είναι η αφοσίωση, αλλά και η γνώση πολλών διαφορετικών πεδίων πάνω στο αντικείμενο σου. Πρέπει να ενημερώνεσαι συνεχώς για τις εξελίξεις»
Η ομάδα του εργάζεται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη , η οποία ενσωματώνεται πλέον στην καθημερινή μας ζωή ή μάλλον στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων αμερικανών.
«Υπάρχουν μοντέλα της Tesla που έχουν ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοκίνητα οδηγούν μόνα τους στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Οι εξελίξεις μοιάζουν τώρα να είναι αργές αλλά σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ πιο ταχείς. Εμείς εργαζόμαστε πάνω στη δημιουργία εικόνων που κατανοεί ο υπολογιστής. Για παράδειγμα δώσαμε μια εικόνα γάτας στον υπολογιστή και τον κάναμε να την κατανοήσει»…

Outsourcing και friendly business
Έχοντας ζήσει τριάντα χρόνια ήδη της ζωής του στο εξωτερικό, αρχικά στην Αγγλία και κατόπιν στις ΗΠΑ και έχοντας εργαστεί για τις μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών στον κόσμο, ο Στάθης Παπαευσταθίου νιώθει πια πολίτης του κόσμου:
«Έχω παντρευτεί Αμερικανίδα, έχω δύο κόρες. Όχι δεν σκέφτομαι να επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα . Όποτε όμως είμαι στη …γειτονιά , στην Ευρώπη δηλαδή, περνώ από τη Θεσσαλονίκη να δω τους δικούς μου.

Σίγουρα έχουμε πολύ καλό έμψυχο δυναμικό. Όμως δεν είμαστε μια χώρα …business friendly. Δεν έχουμε τις υποστηρικτικές δομές που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις. Κι αντίθετα υπάρχει πολύ γραφειοκρατία. Έτσι εμείς ως εταιρεία δεν σκεφτόμαστε προς το παρόν τουλάχιστον κάποιο outsourcing ή κάποια συνεργασία με την Ελλάδα, λέει.
Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να πετυχαίνει στο εξωτερικό; Τον ρωτάω: «Η ελληνικότητα του μού απαντά. Εμείς εδώ αντιμετωπίζουμε τόσες δυσκολίες , ενώ αντίστοιχα στην Αμερική υπάρχει υποστήριξη και αξιοκρατία. Έτσι, ενώ προερχόμαστε από ένα αντίξοο περιβάλλον έχουμε…σκληραγωγηθεί και μπορούμε να πετύχουμε έξω που όλα είναι πιο εύκολα μου απαντά. Η ελληνικότητά μας, είναι η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, οι αξίες μας, η ψυχή μας», λέει και… βλέπω ήδη τα κύματα στο χέρι του να γεμίζουν νερό και να φουσκώνουν σα …φλέβες