Σάββας Χαλιαμπάλιας: Έργα του ποδαριού στη Θεσσαλονίκη

Κυρίως θέματα

Πρόχειρες δουλειές που αποσκοπούν μόνο στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων χωρίς να οδηγούν στη δημιουργία έργων υποδομής αποδίδει στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας. Τα παραπάνω ανέφερε στο Βεργίνα TV, σχολιάζοντας όσα συζητήθηκαν στη 2η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τα κονδύλια που ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε ο δήμαρχος για την αναβάθμιση της πόλης.

«Κατ’ αρχάς δεν ήρθαν αυτά τα λεφτά. Αυτά τα λεφτά θα έρθουν, αν θα έρθουν, όταν θα γίνουν κάποια έργα. Γι’ αυτά τα έργα όμως η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας πρόσφατα έστειλε ένα έγγραφο στον δήμο Θεσσαλονίκης με την επισήμανση ότι έχει ολιγωρήσει ο δήμος με κίνδυνο να χαθούν τα σχετικά κονδύλια. Αναφέρεται σε 20 έργα του δήμου που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και απειλούνται με ακύρωση λόγω λήξης της προθεσμίας, η δε διοίκηση του δήμου δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησης, όπως προέκυψε από το έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο περιφερειάρχης» ανέφερε ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Ένα από αυτά είναι ο ποδηλατοδρόμος (από την οδό Κουντουριώτη μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και από την οδό Καυταντζόγλου ως την Κλεάνθους, μέσω της οδού Παπάφη). Γι’ αυτό το έργο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι «ναι, θα το κάνουμε» . Και εγώ φωνάζω εδώ και καιρό ότι κύριοι δεν γίνεται μέσα στη πόλη να κάνετε ποδηλατοδρόμους χωρίς προηγουμένως να έχετε δημιουργήσει θέσεις στάθμευσης. Είναι σαν να θέλουμε να χτίσουμε μια οικοδομή ξεκινώντας από τον 4ο όροφο ενώ από κάτω λείπουν οι τρείς πρώτοι όροφοι. Που θα στηριχθεί αυτό; Δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για ένα τέτοιο έργο» σημείωσε ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Πάλι θα κατασκευαστούν ποδηλατοδρόμοι, όπως έγιναν επί Παπαγεωργόπουλου, που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν, διότι δεν υπήρξε μέριμνα για θέσεις παρκαρίσματος, Και συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια λογική: Απλά να κάνουμε έργα βιτρίνας αρκεί να μην χαθούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ, άσχετα αν το εκάστοτε έργο είναι λειτουργικό ή όχι. Και τρέχουν τελευταία στιγμή να βρουν ανάδοχο, σε 1,5 μήνα, για να μη χαθεί το 1,3 εκατ. ευρώ του έργου» επισήμανε ο γνωστός επιχειρηματίας και συμπλήρωσε ότι: « Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά τα έργα σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, ο δε σημερινός δήμαρχος τότε δεν τα ψήφιζε γιατί έκανε αντιπολίτευση. Τώρα επαίρεται ότι εξασφάλισε κονδύλια».

Ο δήμαρχός μας, εκτός από το 1,3 εκατ. ευρώ των ποδηλατοδρόμων, αναφέρεται στα 13 εκατ. ευρώ του έργου των στάβλων της Παπάφη όπως και στα 6 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στην Κλεάνθους. Για το τελευταίο έργο δεν ασχολήθηκαν τόσο καιρό αλλά το άφησαν τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους γονείς τους μαθητές και τους καθηγητές των σχολείων. Διότι για την αποπεράτωση του έργου ήταν εδώ και καιρό γνωστό ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για δύο χρόνια και να μεταφερθούν οι μαθητές σε γειτονικά σχολεία. Η προοπτική αυτή έχει φέρει μεγάλη αντίδραση στους μαθητές και στους γονείς τους γιατί δεν θέλουν να φύγουν. Από την άλλη, ο δήμος αν δεν προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση του έργου θα χαθούν αυτά τα εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ. Και αυτό είναι το πρόβλημα που αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο» είπε.

Ακόμη, τόνισε ότι «για τα «πράσινα σημεία» μάθαμε ότι θα δημιουργηθούν σε τέσσερις δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Για τον δήμο Θεσσαλονίκης όμως το έργο απορρίφθηκε, γιατί δεν ήταν σωστή η μελέτη, όπως ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο στο δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή τόσο άχρηστοι είμαστε, να μην μπορούμε να κάνουμε μία σωστή μελέτη; Στην περιοχή της οδού Μαρτίου, ήταν να γίνει το πρώτο «πράσινο σημείο» και δεν έγινε. Αφού το πρόβλημα είναι τα ογκώδη αντικείμενα που απορρίπτονται στους δρόμους και αφού υπάρχει λύση, γιατί δεν παίρνουν τις αποφάσεις να δημιουργήσουν πράσινα σημεία; Ο δήμος Αμπελοκήπων ήδη ξεκίνησε και θα κάνει ένα «πράσινο σημείο» παρά το γεγονός ότι άργησε. Αλλά μπράβο του».

Τέλος ο κ. Χαλιαμπάλιας επισήμανε: «Εδώ θέλει σωστή δουλειά. Τα τελευταία δέκα χρόνια, εκτός από κάποιες επαφές του προηγούμενου δημάρχου που άνοιξαν… δρόμους στον τουρισμό και κάποιες αναπλάσεις δρόμων, δεν έγινε ούτε ένα σοβαρό έργο υποδομής. Τίποτα δεν έρχεται τυχαία στη ζωή. Πάντα πρέπει να προσπαθείς, να οραματίζεσαι, και να δουλεύεις σκληρά. Μόνο έτσι έρχονται τα αποτελέσματα».