Σάββας Χαλιαμπάλιας: Αυτόβουλο κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

Θετική χαρακτηρίζει τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, λόγω του κορωνοϊού, ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας. Μετά τη χθεσινή απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης του ιού και την προστασία των ευπαθών ομάδων, επισημαίνει ότι αυτά τα μέτρα «ίσως θα έπρεπε να ληφθούν και πιο νωρίς».

Σχετικά με το πακέτο οικονομικών παρεμβάσεων που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης δηλώνει «θετικά έκπληκτος και εντυπωσιασμένος με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός», παρά το γεγονός ότι η δική του εταιρεία δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη στις επιχειρήσεις που πλήττονται και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν οικονομική βοήθεια για τους εργαζομένους τους.

«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και για να γλυτώσει χρόνο γραφειοκρατία και τυχόν παραλείψεις κλάδων και αδικίες, καλό θα ήταν η κάθε επιχείρηση να έχει τη δυνατότητα εθελοντικά να δηλώνει ότι επιθυμεί να κλείσει προσωρινά, προβλέποντας ότι θα μειωθεί ο τζίρος της, λόγω του κορωνοϊού. Να δηλώνει το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, το βασικό Κωδικό Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τον αριθμό των εργαζομένων της που θα βγουν προσωρινά εκτός υπηρεσίας καθώς και μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν πρόκειται να τους απασχολήσει κατά την διάρκεια της προσωρινής παύσης» τονίζει ο κ. Χαλιαμπάλιας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Βέβαια, τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς το κράτος θα δώσει τα χρήματα τα οποία εξασφάλισε μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό καταδεικνύει ότι, προηγουμένως, έγινε μια σοβαρή προσπάθεια και κέρδισε την εμπιστοσύνη των δανειστών μας. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι πραγματικά εμπιστεύονται την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη σωστή χρονική περίοδο να έρθουν τα λεφτά τα οποία χρειάζεται πάρα πολύ η ελληνική οικονομία» αναφέρει ο γνωστός επιχειρηματίας, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέθεσε 850 δισεκατομμύρια σε πρώτη φάση για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

«Οι κυβερνητικές επιλογές είναι θετικές, αναφορικά με τα θέματα του προσωπικού, των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών υποχρεώσεων κ.α. Βέβαια ένα μεγάλο θέμα είναι και οι μεταχρονολογημένες επιταγές που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Αν υπάρξει τρίμηνη παράταση και για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όπως γίνεται με τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά ζητήματα, πιστεύω ότι αν δεν τραβήξει πολύ σε χρόνο θα το ξεπεράσουμε και ότι θα κλείσει ο κύκλος» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.