”Ρεφλεξολογία”, Τι είναι ; – Πού βοηθά ; – Σε ποιους απευθύνεται ;

‘Ρεφλεξολογία’

“Συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος”
Έντονο άγχος, πόνοι, κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, ισορροπίας;
Η ρεφλεξολογία χωρίς να είναι η πανάκεια κάθε θεραπείας, προσφέρει σημαντικότατη φροντίδα της υγείας μας, χαρίζοντάς μας σε σύντομο χρονικό διάστημα ευεξία και μια ανανεωμένη αίσθηση του εαυτού μας.

Τι είναι ;
Συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος, η οποία επανεμφανίζεται περίπου στα μέσα του περασμένου αιώνα στη Δύση. Στην πραγματικότητα, οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Σήμερα έχουν βρεθεί έως και αρχαιοελληνικές παραστάσεις, που απεικονίζουν ανθρώπους που δέχονται ρεφλεξολογία. Αντίστοιχες εικόνες υπάρχουν και σε αρχαίες κινεζικές παραστάσεις, ηλικίας έως και 5.000 χρόνων.
Θεωρείται ολιστική θεραπευτική τέχνη, που αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα. Ως φυσική μέθοδος αυτοθεραπείας βασίζεται στην ύπαρξη ειδικών σημείων στα χέρια, τα πέλματα και τα αυτιά. Τα σημεία αυτά συνδέονται αντανακλαστικά με όργανα ή συστήματα του σώματος. Ο ρεφλεξολόγος με ειδικές τεχνικές πίεσης και μάλαξης εντοπίζει τα παθογόνα σημεία και δρα με στόχο την εξισορρόπησή τους. Επειδή στο πέλμα μας, όπου κυρίως εξασκείται σήμερα η ρεφλεξολογία, υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα τη διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό να πούμε ότι οι πειρατές φορούσαν σκουλαρίκια σε ορισμένα σημεία αντανακλαστικά του αυτιού, για να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Επίσης και τα δακτυλίδια που φορούσαν είχαν σκοπό να πιέζουν συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία.

Ο καθρέφτης του σώματος

Με άλλα λόγια, στο πέλμα, έχουμε μια μικρογραφία του ανθρώπινου σώματος. Όλα τα όργανα και οι αδένες βρίσκονται τοποθετημένα με την ίδια διάταξη στα πόδια, σαν αντανακλάσεις των μερών του σώματος. Με τον όρο αντανάκλαση εννοούμε μια ακούσια ή ασυνείδητη αντίδραση σε ένα ερέθισμα.
Στη ρεφλεξολογία, όταν ερεθίζονται τα αντανακλαστικά των ποδιών, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων που συνδέονται με αυτά τα αντανακλαστικά. Η σωστή διέγερση αυτών των αντανακλαστικών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας μας.
Για παράδειγμα, όταν έχουμε ένα πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, αγγίζοντας ο ρεφλεξολόγος το αντανακλαστικό της σημείο στο πέλμα, πονάμε. Δουλεύοντας συστηματικά πάνω σε αυτό το σημείο, παύουμε να πονάμε, με στόχο στο τέλος των συνεδριών να μην πονάμε όχι μόνο στο αντανακλαστικό σημείο αλλά βέβαια ούτε και στη σπονδυλική στήλη. Πραγματοποιείται λοιπόν μια αμφίδρομη λειτουργία: το μήνυμα της σπονδυλικής στήλης ότι πονά φθάνει στο πέλμα, στο αντανακλαστικό της σημείο, έπειτα όμως ο ρεφλεξολόγος με τη δουλειά του περνά το δικό του μήνυμα, βοηθώντας την να ξεπεράσει το πρόβλημα. Καταλαβαίνουμε επομένως πως η ίαση προέρχεται από το ίδιο το σώμα, εφόσον ο θεραπευτής με τους κατάλληλους χειρισμούς απελευθερώσει την ενέργεια μέσα στο σώμα, η οποία σε κάποια σημεία μπλοκάρει, με αποτέλεσμα το σώμα να παρουσιάζει ασθένεια στο σημείο εκείνο (μένει δηλαδή χωρίς σθένος, χωρίς δύναμη).

Ρεφλεξολογία προσώπου
Στην Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδία παρατήρησαν ότι το μασάζ στο πρόσωπο όχι μόνο χαλάρωνε και βοηθούσε στην ομορφιά, αλλά και στην τόνωση και την καλή υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα συναισθήματα χαράς, λύπης, αηδίας, μίσους, «ζωγραφίζονται» στο πρόσωπο μας. Πόσες φορές δεν έχουμε καταλάβει ότι κάποιος είναι χαρούμενος ή στεναχωρημένος από το πρόσωπό του; Επίσης η έντονη κόπωση, αυτό που λέμε «γερασμένο πρόσωπο», μετά από μια περίοδο υπερκόπωσης ή σοβαρών οργανικών προβλημάτων, απεικονίζονται ξεκάθαρα στο πρόσωπο. Ο λόγος της στενής σχέσης προσώπου και συναισθημάτων είναι ότι το πρόσωπο βρίσκεται πολύ κοντά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόσωπο και εγκέφαλος βρίσκονται στο κεφάλι. Ο εγκέφαλος δέχεται και δίνει μηνύματα και το πρόσωπο σκιαγραφεί περισσότερο ή λιγότερο έντονα Αυτός είναι και ο λόγος που το μασάζ στην περιοχή του προσώπου δημιουργεί αίσθημα ευεξίας. Έτσι ξεκίνησε στην αρχαιότητα η ρεφλεξολογία προσώπου. Σήμερα, διαδίδεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Πού βοηθά ;
• Σε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως αυχενικό, ισχιακό (μέση), δισκοπάθεια, γόνατα, ώμοι, επικονδυλίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, ψύξη μυών, αρθριτικά
• Σε ορμονολογικές παθήσεις, όπως του θυρεοειδούς (υπό-υπερθυρεοειδισμός, όζους), παγκρέατος (ζάχαρο), προστατίτιδα, πολυκιστικές ωοθήκες, νεφρική ανεπάρκεια, νεφρίτιδα
• Τα τελευταία 10 χρόνια έχει δώσει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
• Σε ηπατικές δυσλειτουργίες (ηπατίτιδα, κίρρωση)
• Σε εγκεφαλικά
• Σε προβλήματα αναπνευστικού (κρύωμα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα)
• Σε προβλήματα πεπτικού (κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες)

Σε ποιους απευθύνεται ;
Επειδή ο ανθρώπινος θεραπευτικός μηχανισμός είναι ολοκληρωτικά διαμορφωμένος από την γέννησή μας, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα ήδη από τη βρεφική ηλικία. Από την άλλη, καθώς ο θεραπευτικός μηχανισμός μετά τα 75 χρόνια φθίνει, η θεραπεία που προσφέρει ο ρεφλεξολόγος είναι μικρή και κυρίως ανακουφιστική.

Ανδρονίκη Πέτσου