Προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από τον Σάββα Χαλιαμπάλια

Δήμοι Κυρίως θέματα

Σειρά απλών παρεμβάσεων που αναμένεται να διευκολύνουν την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας, με αφορμή την έναρξη της εορταστικής περιόδου εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες αν υλοποιηθούν μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα φθηνό, εύκολο και κερδοφόρο αποτέλεσμα ενώ θα φέρουν περισσότερους τουρίστες, περισσότερα χρήματα και θα αλλάξουν το ύφος της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη έχει τα φόντα για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Το θέμα δεν είναι όμως οι τουρίστες να έρχονται μόνο τα Χριστούγεννα ή στην Philoxenia και όταν έχουμε καλό καιρό… Το θέμα είναι ότι αυτό το μαγαζί που λέγεται Θεσσαλονίκη και είναι γωνιακό να είναι γεμάτο κάθε μέρα. Αυτό το απίστευτο μέρος, η νέα παραλία είναι μοναδικός αστικός παραθαλάσσιος χώρος και πρέπει να είναι γεμάτος από κόσμο. Να το εκμεταλλευτούμε» ανέφερε σε συνέντευξη του στη Βεργίνα TV.

Οι πέντε προτάσεις είναι οι εξής:

1.Χώροι φύλαξης αποσκευών. «Για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας για λίγες ώρες, π.χ για αυτούς που το αεροπλάνο τους φεύγει το απόγευμα ή το βράδυ αλλά πρέπει να αδειάσουν το δωμάτιο του ξενοδοχείου στις 12 το μεσημέρι. Αυτό το χρονικό διάστημα τι θα κάνει ο τουρίστας; Ή θα πρέπει να παρακαλέσει τον ξενοδόχο να αφήσει τις αποσκευές για λίγες ώρες ή να τις κουβαλάει μαζί του. Στις προηγμένες χώρες υπάρχουν χώροι φύλαξης αποσκευών. Δίνεις 2,3,4 ευρώ και απλά βάζεις την αποσκευή σου μέσα. Έτσι κερδίζει είτε ο δήμος είτε αυτός που εκμεταλλεύεται αυτόν το χώρο και συγχρόνως απελευθερώνεται ο τουρίστας, πηγαίνει στην πόλη και ξοδεύει λεφτά στην αγορά (τρώει, αγοράζει δώρα κλπ). Έτσι χαίρεται τη πόλη» σημείωσε ο γνωστός επιχειρηματίας.

2.Υποδομές για πικ-νικ στη νέα παραλία. «Χρειάζεται ένας χώρος περίπου τεσσάρων στρεμμάτων π.χ μπορεί να γίνει στο πάρκο μπροστά στη θάλασσα στο ύψος του Ομίλου Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για να βάλεις παγκάκια και πάγκους, να υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, να δώσεις άδειες σε καντίνες κ.α. Μπορεί να το κάνει οργανωμένα ο δήμος και να δώσει στον κόσμο μία επιλογή… να περάσει ωραία έναν απόγευμα, ένα βραδάκι» επισήμανε ο κ. Χαλιαμπάλιας.

3.Λειτουργία δημόσιων τουαλετών. «Υπάρχουν αλλά είτε είναι κλειστές, είτε βρώμικες. Να τις δώσουμε σε κάποιον ιδιώτη. Να μπορεί να κερδίζει χρήματα ο δήμος και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα διαχειρίζονται αυτές τις τουαλέτες και θα τις κρατάνε καθαρές, με κάποιο λογικό αντίτιμο» είπε.

4.Δωρεάν παροχή Wi-Fi. «Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή του Ίντερνετ . Στην παραλία και σε όλα τα κεντρικά μέρη της Θεσσαλονίκης να παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να υπάρχει κέρδος από διαφημίσεις τις οποίες θα δέχεται ο χρήστης από τη στιγμή θα χρησιμοποιεί το Wi-Fi. Έτσι ο δήμος και θα δίνει μια δωρεάν παροχή στους πολίτες και στους τουρίστες αλλά συγχρόνως θα κάνει και μια κερδοφόρα επένδυση» ανέφερε ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

5.Θαλάσσιο σιντριβάνι. «Πρόκειται για μια ιδέα που πήρα από την πόλη και τη λίμνη της Γενεύης. Αυτό το σιντριβάνι το μόνο που κάνει είναι να παίρνει το νερό και το πετάει πάνω. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δύο τέτοια σιντριβάνια και μέσα στη θαλάσσια περιοχή της Θεσσαλονίκης. Να είναι ένα αξιοθέατο την ημέρα και το βράδυ να είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα, με τον κατάλληλο φωτισμό. Να δημιουργηθεί μια εξέδρα για το σιντριβάνι και πάνω να υπάρχουν χορηγοί που θα πληρώνουν για να διαφημίζονται» τόνισε ο κ. Χαλιαμπάλιας.