Πώς η σύνταξη ευρωψηφοδελτίου έγινε «Γολγοθάς» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με «αγκάθια» το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο Αλέξης Τσίπρας οποίος μέσα σε 48ωρες μίλησε στην συγκέντρωση της Ρένας Δούρου ενώ σήμερα άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό για το Μαξίμου καθώς η μία λάθος κίνηση διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος να είναι διάχυτος.

Η συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και η δημοσιοποίηση της από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, ήταν ένα ακόμη επεισόδιο που προκάλεσε την έντονη δυσφορία τόσο του Μαξίμου όσο και της Κουμουνδούρου. Παράλληλα συνυποψήφιοι του Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως ο Σπύρος Δανέλης και ο Γιάννης Μουζάλας βρήκαν την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν εναντίον του, επιβεβαιώνοντας και τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια γραμμή και τα φιλοκυβερνητικά μέσα που από την αρχή έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την συνεργασία με το λεγόμενο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Ωστόσο το επεισόδιο με τον Κουρουμπλή δεν ήταν το πρώτο και κανείς πλέον δεν γνωρίζει αν θα είναι και το τελευταίο στον δρόμος προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Οι πρώτες αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν με την αλλαγή του νόμου για το ασυμβίβαστο μεταξύ του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή, μία κίνηση που έγινε προκειμένου να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Κουντουρά με τον Σπύρο Δανέλη. Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι αντίστοιχα, στήριξαν την κυβέρνηση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για συναλλαγή.

Στην συνέχεια υπήρξε η παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο μετά τις αποκαλύψεις ότι έπαιρνε επί 5,5 χρόνια την σύνταξη της μάνας της που δεν είναι στη ζωή. Το επίμαχο ζήτημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ενώ «τσαλάκωσε» και το ηθικό πλεονέκτημα που ισχυρίζεται πως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη περίπτωση έφερε και συγκρούσεις στην αυλή του Μαξίμου καθώς η Μυρσίνη Λοΐζου ήταν προσωπική επιλογή του Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά το κυβερνητικό στέλεχος που θα μπει στο ευρωψηφοδέλτιο. Κρούσεις έχουν γίνει στο μισό υπουργικό συμβούλιο, όπως στον Γιάννη Δραγασάκη αλλά και τον Νίκο Παππά, ωστόσο οι απαντήσεις μέχρις στιγμής είναι αρνητικές. Ο λόγος της άρνηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα γεγονός που θα μειώσει τις εκλόγιμες θέσεις για τις Βρυξέλλες ενώ αν δεν εκλεγούν δύσκολα θα μπορέσουν μετά να διεκδικήσουν την ψήφο στις εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που αυτές γίνουν αργότερα.

Η κρίση που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο με τρεις καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση καθώς φαίνεται να μην υπάρχουν τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στις ευρωεκλογές. Το γεγονός της έλλειψης στελεχών επιβεβαιώθηκε και στις αυτοδοικητικές εκλογές καθώς υπήρξε σημαντική καθυστέρηση για το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας.

ΠΗΓΗ the toc