Το Πασχαλινό Τσουρέκι της Μαργαρίτας

Ελλάδα Κυρίως θέματα Μαγειρική

Πασχαλινό Τσουρέκι

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι ολικής αλέσεως
3 φακελάκια ξερή μαγιά
6 αυγά
2 κούπες τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 gr κράνμπερι
150 gr πορτοκάλι καραμελωμένο
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
¾ κούπας τσαγιού ελαιόλαδο
100 gr βούτυρο BECEL λιωμένο , ζεστό
1 κουταλιά σούπας αλεσμένο μαχλέπι
1 κουταλάκι γλυκού αλεσμένο κακουλέ
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαστίχα Χίου αλεσμένη
1 φακελάκι βανίλιες
500 ml νερό χλιαρό
150 gr σουσάμι ολικής αλέσεως

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά . Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε , ώσπου να πετύχετε πηχτό χυλό. Σκεπάστε κι αφήστε το μείγμα σε ζεστό , υγρό μέρος , ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη , τα μυρωδικά , το αλάτι και το ελαιόλαδο . Ρίξτε τις 2 κούπες φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκαλιού . Προσθέστε τα ασπράδια των 4 αυγών , όχι τον κρόκο . Ανακατέψτε ελαφρά το μείγμα με τα χέρια . Προσθέστε τη μαγιά και στη συνέχεια το αλεύρι λίγο –λίγο . Ανακατέψτε το μείγμα με τα χέρια , ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι και μετά βάλτε λίγο –λίγο το λιωμένο βούτυρο ζυμώνοντας ελαφρά .

Σκεπάστε τη ζύμη με λαδόχαρτο και τυλίξτε τη από πάνω με μια κουβέρτα . Αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο 2-3 ώρες . Μετά ξαναζυμώστε τη ζύμη και χωρίστε τη σε 12 μέρη . Σε μια αλευρωμένη λαδόκολλα πλάστε τα κομμάτια της ζύμης ανά 3 σε κορδόνια και πλέξτε πλεξίδες . Βάλτε τις πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα . Αφήστε τες να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου 30 λεπτά. Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι από τα δύο αυγά και πασπαλίστε τες με σουσάμι ολικής αλέσεως . Ψήστε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170o C για 35-40 λεπτά .

Τσόχατζη Μαργαρίτα

Κοινοποιήστε το άρθρο:
error