Ο COVID 19 «βλάπτει σοβαρά» τη λειτουργία 10.000 σχολικών κυλικείων πανελλαδικά

«Παρακολουθήσαμε με προσοχή τις αποφάσεις σας που αφορούν το άνοιγμα των σχολείων ,αλλά και την ταυτόχρονα ρητή απαγόρευση λειτουργίας των σχολικών κυλικείων. Τα σχολικά κυλικεία εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία επιχειρήσεων , οι οποιες στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων ανέστειλαν τη λειτουργίας και είναι πλέον βέβαιο ότι το φετινό σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί με δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο ανεξαιρέτων των εκμισθωτών σχολικών κυλικείων», τονίζει σε επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
Όπως μάλιστα εξηγεί στην εκπομπή «ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ» της Βεργίνα Τηλεόραση και στη δημοσιογράφο Εύη Βροχίδου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικειαρχών Στέφανος Φακούδης : «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο σύμφωνα με τον οποίο τέθηκε με μια απλή φράση σε αναστολή λειτουργίας το Σχολικό κυλικείο , ένα επάγγελμα από τα λίγα που τηρούν απαρέγγλιτα τους κανόνες ασφαλείας , αλλά και λειτουργούν αυστηρά με τη διαδικασία HACCP στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων. Ένας κλάδος επαγγελματιών με 10.000 κυλικεία και 2000 τουλάχιστον εργαζόμενους , ενώ θα έπρεπε να εργαστούν για 180 ημέρες από την αρχή της χρονιάς, τελικά δουλεύουν 70-80 ημέρες αλλά καλούνται να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο ακέραιο. Έχουμε στείλει έγγραφα και στο Υπουργείο Παιδείας και στον ΕΟΔΥ ζητώντας οδηγίες για το πώς θα ξαναλειτουργήσουμε. Εμείς στα κυλικεία των σχολείων , περιμένουμε να πουλήσουμε προϊόντα στα 10 λεπτά του διαλλείματος που τα παιδιά στριμώχνονται για να αγοράσουν κολατσιό. Δυστυχώς για εμάς κυρίως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πώς άραγε θα είναι η επόμενη μέρα για εμάς όταν τα παιδιά θα πρέπει να μπουν ένα ένα στη σειρά και σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το άλλο;».
Ο κ Φακούδης τόνισε πως εδώ και έξι μήνες οι εργαζόμενοι του κλάδου παραμένουν ουσιαστικά άνεργοι , ενώ είναι άγνωστο το πώς και με ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα κυλικεία των σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αντίθετα τα έξοδα , οι υποχρεώσεις και το ενοίκιο που πληρώνουν προς τις σχολικές επιτροπές για να έχουν και αυτές έσοδα, παραμένουν πάγιες υποχρεώσεις.