ΝΟΗΣΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρίως θέματα Τεχνολογία

Το ΝΟΗΣΙΣ, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Κέντρο της Ν.Α Ευρώπης.
Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων και ο Γενικός Διευθυντής του Θανάσης Κοντονικολάου, συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια αντίστοιχων Διεθνών Οργανισμών..
Είναι μέλος του Κινεζικού Οργανισμού Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων, έχει ενεργή συμμετοχή στο Συνέδριο BrismisΤων Τεχνολογικών Κέντρων Ασίας και Μέσης Ανατολής με κεντρική ομιλία και συμμετοχή στα forumόπου λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον και τη στρατηγική της Κίνας σε θέματα Επικοινωνίας της Επιστήμης και Διεθνών συνεργασιών.
Έχει λάβει Διεθνή και Εθνικά βραβεία:
Από τοEcsite , τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων, έχει λάβει την εύφημο μνεία και ειδικό βραβείο MariannoGago για την κοινωνική πολιτική σε θέματα ισότητας και άτυπης εκπαίδευσης στο ευρύ κοινό στους πρόσφυγες και τις αδύναμες οικονομικά τάξεις .
ΑπότονASTC,τον Αμερικανικό Οργανισμό Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων,το ΝΟΗΣΙΣ έχει λάβει τη μέγιστη διάκριση και βραβείο Roy.LShafferγια την πρωτοπόρα ηγεσία και Διοίκηση σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας , ισότητας και αλληλεγγύης.
Σε εθνικό επίπεδο έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Εκπαίδευσης, το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής καθώς και το βραβείο για την καλύτερη πρακτική άσκησης φοιτητών του Α.Π.Θ .
Επίσης , έχει τιμηθεί από το Χαμόγελο του Παιδιού, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στα φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τις βραδιές μουσείων.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού του χαρακτήρα και της προσφοράς του στο ευρύ κοινό, το ΝΟΗΣΙΣ, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια πολυδιάστατη κοινωνική πολιτική με αποδέκτες και ωφελούμενους την ελληνική κοινωνία , και ιδιαίτερα τους μαθητές και γενικά την εκπαιδευτική κοινότητα. Με τον τρόπο αυτό , συμβάλλει στη διάχυση της Επιστήμης και στην ανοικτή πρόσβαση σε αυτήν σε ασθενέστερες οικονομικά τάξεις , στην ενδυνάμωση της αντίληψης «Επιστήμη για όλους» ,αλλά και στην ενίσχυση και προώθηση της αριστείας και της προόδου.
Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει:
-Στα φεστιβάλ δήμων και κοινοτήτων ( Θέρμης Θεσσαλονίκης, Σερρών , Αλεξανδρούπολης) με εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.
-Στο Πρόγραμμα Άγονη Γραμμή και παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα σε απομακρυσμένα σχολεία και παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.
-Στο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας , Διατροφής και Αθλητισμού με εκπαιδευτικά προγράμματα.
-Στη μέρα των χρωμάτων με Δράση επιστημονικής παράστασης
-Στο άσυλο του Παιδιού
-Στην ετήσια εκδήλωση του Χαμόγελου του παιδιού
-Στην ορχήστρα Νέων Ελλάδος
-Στο φεστιβάλ καινοτομίας του δευτέρου γυμνασίου, σχολείου με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες
-Με ομάδα του « ΝΟΗΣΙΣ» στο Διαγωνισμό FLL και στηρίζει το Διαγωνισμό που φιλοξένησε στα αρχικά του στάδια
-Στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της Π.Κ.Μ
-Στο Πρόγραμμα Ανοικτή Βιβλιοθήκη

Το ΝΟΗΣΙΣ υλοποιεί , συνδιοργανώνει
-Το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
-Το Αστροπάρτυ
-Τον Διαγωνισμό Ρομποτικής
-Εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση με τηνΈνωση Ελλήνων Χημικών
-Εκδηλώσεις με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας
-Εκδηλώσεις με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Διαστήματος
-Εκδηλώσεις του Δήμου Θέρμης για Εικαστικές επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις .
-Ημερίδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών και κοινού σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης , τα Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης και το Δίκτυο Σχολικών Συμβούλων.
-Ημερίδα ΄Ασφάλεια για το Διαδίκτυο» σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους σχολικούς συμβούλους της Περιφέρειας
-Το ΝΟΗΣΙΣ συντονίζει τη δράση ¨Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ¨, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τα ΕΠΑΛ της χώρας
-Εκδηλώσεις, προβολές και παρουσιάσεις εκθέσεων με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών , το ΕΚΕΤΑ το Ευγενίδειο Ίδρυμα και τον Ελληνικό κόσμο.
Φιλοξενεί
-Το Πρόγραμμα Heartγια τις συνέπειες του καπνίσματος σε συνεργασία με τον Κο Παναγιώτη Μπεχράκη και το Behrakisfoundation της Βοστώνης ( περισσότεροι από 27.000 μαθητές συμμετέχουν δωρεάν)
– Εκδηλώσεις του Δήμου Θέρμης
-Εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Υπουργείων.
-Του Ομίλου φίλων αστρονομίας με ζωντανές παρουσιάσεις και ομιλίες
-Επιστημονικές παρουσιάσεις και εκδόσεις από διακεκριμένους Ακαδημαϊκούς και επιστήμονες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
-Συνέδρια και φεστιβάλ επιστημών Τέχνης και Τεχνολογίας δωρεάν για το ευρύ κοινό σε συνεργασία με το Α.Π.Θ , Citycollege, το Δήμο Θέρμης
– Σε Βράβευση μαθητών από φορείς και οργανισμούς και το ΝΟΗΣΙΣ προάγοντας την αριστεία και τη μάθηση.
-Το ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτιστικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις με δωρεάν είσοδο.
-Σε ετήσιες πολιτιστικές Εκδηλώσεις ιδιωτικών και Δημόσιων σχολείων
-Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής
-Το πρόγραμμα για το νερό της Δ.Ε.Υ.Α.Θ με φιλοξενία δωρεάν μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων του Δήμου για την παρακολούθηση Προγράμματος με θέμα το Νερό.
Το ΝΟΗΣΙΣ προσφέρει δωρεές
-Σε σχολεία και μαθητές για συμμετοχή , αριστεία και προμήθεια μικροεξοπλισμού για τους εκπαιδευτικούς στόχους και σκοπούς των μαθητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε : παράδοση τηλεσκοπίου στο Φάρο του Κόσμου , δωρεά κιτ ρομποτικής στο Δ .Σχολείο Νέας Μεσήμβριας , χρηματική δωρεά για συμμετοχή μαθητών στο Πρόγραμμα Φόρμουλα 1 στα σχολεία. Δωρεά εξοπλισμού για αριστεία στο φεστιβάλ καινοτομίας και ρομποτικής
-Σε κοινωνικούς οργανισμούς και πολιτιστικούς συλλόγους:
ΣΟΝΕ, Χαμόγελο του παιδιού, Στοργή. ΚΕΘΕΑ, ΣΥΖΩΗ, Μαραθώνιος Αγάπης, ΚΕΠΕΠ – Αγιος Δημήτριος, Ανυμώνη , Μέλισσα κ.λ.π., Παιδικά χωριά Σ.Ο.Σ κ.λ.π.
Για τους χώρους του , τα θεάματα προβολών και το Μουσείο το ΝΟΗΣΙΣπροσφέρει:
-Δωρεάν είσοδο στο Μουσείο για παιδιά κάτω των πέντε ετών.
-Εκπτωτική πολιτική και μειωμένο εισιτήριο σε ανέργους, κατόχους κάρτας Πολιτισμού μαθητές και γκρούπ.
-Προνόμια της Ευρωπαϊκής κάρτας Νέων σε συνεργασία με τη Γραμματεία νέας γενιάς
-Δωρεάν είσοδο σε δημοσιογράφους , εκπαιδευτικούς και συνοδούς.
-Παροχή προσκλήσεων σε Πολιτιστικούς , εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς συλλόγους, σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης( περίπου 500 ετησίως).
-Δωρεάν είσοδο σε μαθητές κατόπιν αιτημάτων σχολείων που επισκέπτονται οργανωμένα το ΝΟΗΣΙΣ και αντιμετωπίζουν οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. ( πάνω από 37.000 μαθητές δωρεάν).
-Δωρεάν είσοδο σε 20.000 μαθητές που επέλεξαν να επισκεφθούν το ΝΟΗΣΙΣ κάνοντας χρήση προνομίου που προσέφεραν ιδιωτικές μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας και Επιστημών που χρηματοδότησαν τη δράση.

Διεθνής κοινωνική και Πολιτιστική δράση
Το ΝΟΗΣΙΣ είναι μέλος των μεγαλύτερων και σημαντικών Διεθνών Οργανισμών Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων στην Ευρώπη , στην Αμερική και την Κίνα
Συμμετέχει στα Παγκόσμια Συνέδρια των φορέων, Ενώσεων και Οργανισμών και σε Ευρωπαικά Προγράμματα με εταίρους για την ανάπτυξη και προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας και της άτυπης εκπαίδευσης.
Η έκθεση ΙΔΕΑ που υλοποιήθηκε με τη δωρεά του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’ και είναι περιοδική έκθεση για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία παρουσιάζεται στην Ελλάδα, τη Σλοβενία και σε άλλες χώρες και Κέντρα πολιτισμού, με στόχο την προβολή της χώρας μας σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας και των Αρχαίων Ελληνικών εφευρέσεων και καινοτομιών .
Συμπερασματικά:
Το ΝΟΗΣΙΣ ασκεί μια πολυδιάστατη κοινωνική πολιτική και απολογιστικά και αντισταθμιστικά έχει δαπανήσει από ίδιους πόρους σημαντικά κεφάλαια για την άσκηση της πολιτικής και των παροχών που προσφέρει.
Ο ρόλος του αυτός δεν είναι ευρύτερα γνωστός και δεν προβάλλεται, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ουσία της φιλοσοφίας και της ύπαρξης του φορέα, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας και της νέας γενιάς που το στηρίζει και πορεύεται μαζί του.
-Παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις στην άτυπη και τυπική εκπαίδευση και προάγει τη βιωματική και μοναδική εμπειρία, τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Λειτουργεί με εξωστρέφεια, συνεργάζεται με εθνικές και διεθνείς παραγωγικές δυνάμεις και στα επόμενα χρόνια θα υλοποιήσει και εφαρμόσει πολλές νέες μεθόδους, τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτομίες προωθώντας και εγχώριες δυνάμεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, των παραγωγών και των ψηφιακών θεαμάτων.
Το ΝΟΗΣΙΣ αντλεί δύναμη από τη στήριξη και την αγάπη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των επισκεπτών, των αρμόδιων αρχών και των συνεργατών, συνεχίζει να πορεύεται με κοινωνική ευθύνη, πλήρη επίγνωση του ρόλου και σκοπών του και να προσφέρει καινοτομία, εκπαίδευση και Πολιτισμό
Για τα χρόνια που είμαστε μαζί το ευχαριστώ σε όλους εσάς είναι λίγο.
Μας στηρίζετε και συνεχίζουμε μαζί.
Ευχαριστούμε θερμά

www.noesis.edu.gr