Nέες ανατροπές για ασφαλιστικά χρέη, συντάξεις και απολύσεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό προβλέπει νομοσχέδιο -σκούπα 86 άρθρων το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει το Υπ. Εργασίας.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο το οποίο αποκαλύπτει η ιστοσελίδα real.gr, προτείνονται -μεταξύ άλλων- νέοι διακανονισμοί για ασφαλιστικά χρέη, αλλαγές στις διαδικασίες απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, στους όρους της ασφαλιστικής ενημερότητας, στα βαρέα και ανθυγιεινά, στα επιδόματα στέγασης, καθώς και στο εργασιακό “καθεστώς” των ντελιβεράδων.

Πιο συγκεκριμένα, στις διατάξεις με βάση το νομοσχέδιο προβλέπεται:

* Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών αλλά και των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπει επανυπολογισμό των απλήρωτων εισφορών των μη μισθωτών, μαζί και των προσαυξήσεων τους, για την περίοδο 2002-2016 και εξόφληση του σε 120 δόσεις.

Σε 120 δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν και οι οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση θα γίνεται ”κούρεμα” 50% στις προσαυξήσεις. Όποιος εργοδότης εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές του στο ΙΚΑ, θα γίνεται ”κούρεμα” 100% στις προσαυξήσεις.

* Διάταξη περί ”βάσιμου λόγου απόλυσης” , σύμφωνα με την οποία η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος.

* Ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ασφαλιστική ενημερότητα για όποιον θέλει να πωλήσει ακίνητο ή ακόμα και αν θέλει να πάρει δάνειο από τράπεζα ύψους πάνω από 6.000 ευρώ.

* Κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για την καταβολή της σύνταξης χηρείας, ενώ αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης τους από το 50% στο 70%.

Αναλυτικά, όλες οι διατάξεις στο νομοσχέδιο που αποκαλύπτει το real.gr

ΜΕΡΟΣ Α΄ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Άρθρο

Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής

Το σύνολο των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, υπάγονται σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη.

Στη ρύθμιση υπάγονται νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή.

Στη ρύθμιση του παρόντος δεν υπάγονται:

α) Οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4469/2017 (σ.σ. Εξωδικαστικού Συμβιβασμού). Αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στη ρύθμιση του ν. 4469/2017, η υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος είναι δυνατή μόνο αν ο οφειλέτης παραιτηθεί από την εν λόγω διαδικασία μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος.

β) Οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 3869/2010 (σ.σ. νόμος Κατσέλη).

Αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στη ρύθμιση του ν. 3869/2010 (σ.σ. νόμο Κατσέλη), η υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος είναι δυνατή μόνο αν ο οφειλέτης παραιτηθεί από την εν λόγω διαδικασία μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος.

Άρθρο 2 – Οφειλές μη μισθωτών

Το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος.

Κύρια οφειλή που δημιουργήθηκε από 1.1.2002 έως και 31.12.2016, επανυπολογίζεται, ανάλογα προς τον κλάδο ασφάλισης στον οποίο αφορά, σύμφωνα με ποσοστά υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. 20% για κύρια ασφάλιση).

Ως βάση υπολογισμού ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως ίσχυε κατά την 31.12.2018 (σ.σ 586 ευρώ/μήνα). Οι πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκοι λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής κύριας οφειλής που δημιουργήθηκε από 1.1.2002 έως και 31.12.2016, επανυπολογίζονται επί του ποσού της κύριας οφειλής που προκύπτει . Ο επανυπολογισμός των προηγούμενων εδαφίων λαμβάνει χώρα κατόπιν επιλογής του οφειλέτη.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση, παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως υπολογίζονται σύμφωνα με την παρ. 1 έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Η συνολική οφειλή που προκύπτει καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120).

Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πενήντα (50) ευρώ

Άρθρο 3 – Οφειλές προς ΟΓΑ

Το σύνολο των οφειλών των ασφαλισμένων προς ΟΓΑ, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η συνολική οφειλή που προκύπτει, καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120).

Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τριάντα (30) ευρώ.

Άρθρο 4- Οφειλές εργοδοτών

Το σύνολο των οφειλών των εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, ως εξής:
α) Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής, έκπτωση 100%.
β) Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της κύριας οφειλής, έκπτωση 50%.
3. Η συνολική οφειλή που προκύπτει, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2, καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120).
Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πενήντα (50) ευρώ.

Άρθρο 5 – Οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές

Οφειλές από κάθε είδους παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο έως και 31.12.2018 δύναται να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η συνολική οφειλή που προκύπτει καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120).

Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πενήντα (50) ευρώ.

Ειδικά για συνταξιούχους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών με παρακράτηση των προβλεπόμενων δόσεων από το ποσό της σύνταξης, η υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος συνεπάγεται την έναρξη της παρακράτησης των δόσεων για την εξόφληση της εναπομένουσας οφειλής από το ποσό της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, από τον επόμενο μήνα από την υπαγωγή στη ρύθμιση. Από την έναρξη της παρακράτησης του προηγούμενου εδαφίου, η προγενέστερη ρύθμιση παύει να ισχύει.

Άρθρο 6 – Οφειλές από περισσότερες αιτίες

Σε περίπτωση οφειλών από περισσότερες αιτίες, οι οφειλές από κάθε αιτία ρυθμίζονται αυτοτελώς και ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά τις προκύπτουσες δόσεις κάθε ρύθμισης.

Άρθρο 7 – Μετάπτωση από υφιστάμενη ρύθμιση

Στη ρύθμιση του παρόντος υπάγεται υποχρεωτικά και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ. Στην περίπτωση αυτή, επέρχεται απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Άρθρο 8 – Οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης

Στη ρύθμιση του παρόντος δύναται να υπαχθούν, με επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31.12.2018 και οι οποίες, κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, τελούν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου.

Οφειλές που τελούν σε δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή είσπραξης κατόπιν άσκησης ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή προσφυγής, δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο μετά από παραίτηση του οφειλέτη από το δικαίωμα και από το δικόγραφο του ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή της προσφυγής.

Υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων πρέπει να μην έχουν συζητηθεί και να μην εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης.

Η άρση της αναστολής είσπραξης των οφειλών που δεν συμπεριλήφθηκαν στη ρύθμιση δεν συνεπάγεται την έκπτωση του οφειλέτη από τη ρύθμιση του παρόντος.

Μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, , η μεταγενέστερη υπαγωγή των οφειλών αυτών δεν είναι δυνατή, ακόμη και μετά την άρση της αναστολής.

Άρθρο 9 – Δικαίωμα συνταξιοδότησης

Αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό της είναι κάτω από το όριο που ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 2 και της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) και του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88), ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις.

Οι οφειλές (σ.σ. όπως θα προκύψουν από τον υπολογισμό τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120.

Η υποχρέωση καταβολής καθορίζεται ως εξής:

α) Έως την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης

β) Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθμισης. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστημα του προηγούμενου εδαφίου παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό. Οι επόμενες δόσεις παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης κάθε επόμενου μήνα από αυτόν της έναρξης καταβολής της σύνταξης. Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης. Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.

γ) Αν η αίτηση συνταξιοδότησης απορριφθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να αποπληρώσει, εντός 3 μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης, το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης. Αν έχουν καταβληθεί εφάπαξ ποσά για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών με σκοπό τη συνταξιοδότηση και τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για το σκοπό αυτό, η οφειλή δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, ως εξής:
α) Η αρχική οφειλή, δίχως των συνυπολογισμό των καταβολών, υπολογίζεται σύμφωνα με το ν.Κατρούγκαλου.
β) Από το ποσό της οφειλής, όπως προκύπτει σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση (σ.σ.α’) αφαιρείται το ποσό που καταβλήθηκε.
γ) Το ποσό της οφειλής, εντάσσεται στη ρύθμιση του παρόντος. Αν το ποσό της οφειλής, που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, είναι μικρότερο από αυτό που καταβλήθηκε, το υπερβάλλον δεν αναζητείται.

Άρθρο 10 – Λοιπά στοιχεία της ρύθμισης

Η βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση του παρόντος, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και, αντί των τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιβαρύνεται, από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση, με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογιζόμενο.
Αν μετά από έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό των ποσών της ρύθμισης.
Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

Άρθρο 11 – Υποβολή αίτησης

Τηρητέα διαδικασία:
*Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος παρέχεται άπαξ ανά οφειλέτη.
*Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, Κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.
* Για τους οφειλέτες μη μισθωτούς, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισμός της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ. Στους οφειλέτες που επιλέγουν επανυπολογισμό της οφειλής παρέχεται ενημέρωση για το ύψος της οφειλής, όπως διαμορφώνεται πριν και μετά τον επανυπολογισμό. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και τη διαβίβαση της προσδιοριζόμενης, κατά τα προηγούμενα εδάφια, οφειλής στο ΚΕΑΟ, υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.
*. Για τους οφειλέτες του ΟΓΑ και εκείνους που έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές , υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.
Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζεται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Άρθρο 12 – Δικαιολογητικά

Από τους οφειλέτες προσκομίζονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ:
α) Δήλωση παραίτησης από τη διαδικασία υπαγωγής των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στη ρύθμιση του ν. 4469/2017 (σ.σ. εξωδικαστικού συμβιβασμού) ή του ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη).
β) Βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί.
Για οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης προσκομίζονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ:
α) Δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα και από το δικόγραφο του ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή της προσφυγής.
β) Βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί.

Άρθρο 13 – Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται έως 30.9.2019.

Άρθρο 14 – Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και οι λοιποί όροι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, δύναται να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και οι λοιποί όροι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, χορηγείται στις επιχειρήσεις αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, εφόσον για το έργο για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό δεν υφίστανται τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας με παρακράτηση ποσού ίσου με την οφειλή.

Άρθρο 15 – Αναστολή ποινικών διώξεων και μέτρων εκτέλεσης

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και οι λοιποί όροι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος:
α) Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Ειδικά για κατασχέσεις στα χέρια τρίτων που έχουν επιβληθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115). β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α΄ 136), αναστέλλεται η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.

Άρθρο 16 – Αναστολή παραγραφής οφειλών
Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει 1 έτος από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της τελευταίας δόσης της ρύθμισης ή από την έκπτωση από τη ρύθμιση.

Άρθρο 17 – Απώλεια της ρύθμισης
Η ρύθμιση του παρόντος χάνεται, εάν:
α) Δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.
β) Δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019. Ειδικά επί μη μισθωτών ασφαλισμένων, ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης υπουργικές αποφάσεις, και έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ.
γ) Δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής, οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου, και δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση του παρόντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8.
δ) Δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.
Η ρύθμιση δεν χάνετα, εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.
Αν ο οφειλέτης αποβιώσει πριν την ολοκλήρωση της ρύθμισης, η ρύθμιση συνεχίζεται από τους κληρονόμους του. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας αποποίησης και για 3 μήνες μετά τη λήξη της δεν επέρχεται έκπτωση του κληρονόμου. Σε περίπτωση προσώπων που έλκουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω θανάτου του οφειλέτη, οι δόσεις της ρύθμισης παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης που τους μεταβιβάζεται, σύμφωνα με τους όρους της ρύθμισης.

Η απώλεια της ρύθμισης επιφέρει τις ακόλουθες συνέπειες:
α) Την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης.
β) Την αναβίωση της οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής στην κατάσταση που είχαν κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και πριν τον τυχόν επανυπολογισμό τους και την κατάστασή τους ως ληξιπρόθεσμων και απαιτητών. Για τον υπολογισμό του οφειλόμενου ποσού, το ποσό που έχει καταβληθεί κατά τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος έως την απώλειά της αφαιρείται από το ποσό της οφειλής που αναβιώνει, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.
γ) Την άρση της αναστολής των μέτρων εκτέλεσης και των ποινικών διώξεων του άρθρου 15.
δ) Την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέσα.

Άρθρο 18 – Εξουσιοδοτικές διατάξεις

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να επανακαθορίζονται η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα του άρθρου 11 και τα δικαιολογητικά του άρθρου 12, να παρατείνεται η προθεσμία του άρθρου 13 και να καθορίζονται τυχόν ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου.

Άρθρο 19 – Σύνταξη λόγω θανάτου

Οι ηλικιακοί περιορισμοί του ν. Κατρούγκαλου καταργούνται. Οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας.
Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων χηρείας “ποσοστό 50%” αντικαθίστανται από τις λέξεις “ποσοστό 70%”.
Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των κατώτατων ορίων.
Αν το ποσό της σύνταξης, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό του είναι μεγαλύτερο του καταβαλλόμενου κατά την 12.5.2016 ποσού σύνταξης, τα ποσοστά υπολογίζονται επί του μεγαλύτερου ως άνω ποσού. Αν το ποσό της σύνταξης, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό του είναι μικρότερο του καταβαλλόμενου κατά την 12.5.2016 ποσού υπολογίζονται επί του καταβαλλόμενου ως άνω ποσού.”
Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και σε όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν ήδη εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του ν. 4387/2016.

Άρθρο 20 – Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας τέκνων θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου

Ειδικά στα δικαιούχα σύνταξης τέκνα θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος ακόμα και μετά το 24ο έτος της ηλικίας τους και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.

Άρθρο 21 – Αναστολή καταβολής εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

Για τις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων, εργοδοτών και ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και έχουν υπαχθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 10 της από 26 Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196), ισχύουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

α) Αναστέλλεται η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) περιόδων Ιουνίου 2018 έως Νοεμβρίου 2018 έως τις 31.12.2019. Οι ΑΠΔ που δεν θα έχουν υποβληθεί, υποβάλλονται από 1.1.2020, παράλληλα με τις τρέχουσες ΑΠΔ, σε αντίστοιχους μήνες. β) Αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων έως τις 31.12.2019.
γ) Ειδικότερα οι δόσεις εκκαθαρίσεων εισφορών του ν. 4387/2016 (σ.σ. Νόμου Κατρούγκαλου) που τίθενται σε αναστολή, εξοφλούνται από 1.1.2020 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
δ) Δόσεις ρυθμίσεων, γενικών ή ειδικών, που τίθενται σε αναστολή, καταβάλλονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2556/1997 (Α’ 270) εξακολουθούν να ισχύουν.

Άρθρο 22 – Πράξεις και συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας

Η προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας απαιτείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Για την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και από αυτούς που ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότησή τους, εφόσον το ακαθάριστο ποσό του κάθε τίτλου ή της κάθε εκκαθαρισμένης απαίτησης υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
Οι διατάξεις της περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951 (Α’ 179) εξακολουθούν να εφαρμόζονται, όπου απαιτείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, ανεξαρτήτως ποσού. Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας προσκομίζεται από τον δικαιούχο στους διενεργούντες την πληρωμή ή την εξόφληση του τίτλου, κατά την πληρωμή ή την εξόφλησή του.
β) Για τη σύναψη και την ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα για ποσό άνω των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.
Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας προσκομίζεται από τον αντισυμβαλλόμενο στην τράπεζα ή στο πιστωτικό ίδρυμα κατά τη σύναψη ή ανανέωση της δανειακής σύμβασης και κατά την εκτέλεση αυτής από τον εισπράττοντα.
γ) Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών από το Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας προσκομίζεται από τον υπόχρεο στην υπηρεσία που υποβάλλεται η προσφορά.
δ) Για τη συμμετοχή ως μέλος σε κοινοπραξία ή ως εταίρος σε ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη ή περιορισμένης ευθύνης εταιρεία, από τον συμμετέχοντα.
ε) Για την απόκτηση αθλητή από αθλητικές ενώσεις ή σωματεία. Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας προσκομίζεται από την αθλητική ένωση ή το σωματείο στην αντίστοιχη ομοσπονδία.
στ) Για τη μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής ή δωρεάς από τον πωλητή, τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή δωρεά, αντίστοιχα, με την επιφύλαξη του άρθρου 24, εφόσον είναι ή ήταν:

• Φυσικό πρόσωπο υποκείμενο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε μορφής, κοινωνία αστικού δικαίου, αστική κερδοσκοπική ή μη εταιρεία, συμμετοχική ή αφανής εταιρεία καθώς και κοινοπραξία.
• Μέλος κοινοπραξίας, αστικής εταιρείας, ομόρρυθμης εταιρείας, ομόρρυθμο μέλος ετερόρρυθμης εταιρείας, διαχειριστής ΕΠΕ, διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής που ασκεί ή ασκούσε διοίκηση σε ΑΕ, διευθυντής, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος συνεταιρισμού ή ένωσης συνεταιρισμών, διευθυντής, διαχειριστής και γενικά εντεταλμένος στη διοίκηση δημόσιας, δημοτικής και κοινοτικής επιχείρησης και εκμετάλλευσης κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα αν είναι νομικό πρόσωπο αλλοδαπής επιχείρησης και αλλοδαπού οργανισμού εγκατεστημένων στην Ελλάδα, ημεδαπού ή αλλοδαπού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγκατεστημένου στην Ελλάδα και σε κάθε είδους ιδρύματα.
• Υποκείμενο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών οικοδομικών έργων, οι άδειες των οποίων εκδόθηκαν εντός της τελευταίας εικοσαετίας από τη σύνταξη της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης.
ζ) Για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου από τον παρέχοντα το εμπράγματο δικαίωμα, με την επιφύλαξη του άρθρου 24. Για τη σύσταση υποθήκης υπέρ του Δημοσίου, του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ δεν απαιτείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.
η) Για τη μεταβίβαση μεταχειρισμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων, μηχανοκίνητων θαλασσίων σκαφών άνω των 5 μέτρων, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, αεροσκαφών και επαγγελματικών σκαφών αλιείας από τον μεταβιβάζοντα.
θ) Για την μεταβίβαση επαγγελματικών αδειών κυκλοφορίας οχημάτων δημοσίας χρήσης,
ι) Για να γίνει δεκτός εργολήπτης σε δημοπρασία οποιουδήποτε τεχνικού έργου, απαιτείται η προσκόμιση στις επιτροπές δημοπρασίας αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ. 178/2000 (Α’ 165), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί το κατά το προηγούμενο εδάφιο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Άρθρο 23 – Προϋποθέσεις χορήγησης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας

Για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας απαιτείται ο αιτών να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
Ασφαλιστικά ενήμεροι θεωρούνται:
α) Φυσικά πρόσωπα υποκείμενα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τα οποία:
-δεν έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στον ΕΦΚΑ για την περίοδο έως 31.12.2016 και από 1.1.2017 δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών και της οριστικοποίησης της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής, και παράλληλα καταβάλλουν, για το τρέχον έτος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών, και
– δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΕΤΕΑΕΠ.
β) Οι εργοδότες, οι οποίοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και έχουν υποβάλλει τις απαιτητές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).
γ) Οι ανάδοχοι ή οι εργολάβοι έργων του Δημόσιου Τομέα, όπως ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και αυτών που ενεργούν κάθε φορά πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των πιο πάνω, που δεν οφείλουν εισφορές από το έργο, για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό ή ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ.
δ) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεοι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών και τεχνικών έργων και δεν οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ από το έργο, για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό.
ε) Τα πρόσωπα των προηγούμενων περιπτώσεων, εφόσον έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και τηρούνται οι όροι της. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ως άνω οφειλές:
– Για τα φυσικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές οφειλές, καθώς και οφειλές για τις οποίες το φυσικό πρόσωπο έχει ευθύνη για την εξόφλησή τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
– Για τα νομικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ειδικά για τις προσωπικές εταιρίες, λαμβάνονται υπόψη τόσο οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις όσο και οι οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές.

Άρθρο 24 – Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος
Ειδικά για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας ή για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:
α) Αν υπάρχει ρυθμισμένη οφειλή και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, εφόσον η οφειλή είναι διασφαλισμένη.
Η οφειλή θεωρείται διασφαλισμένη ιδίως όταν παρέχεται εμπράγματη ασφάλεια σε άλλο ακίνητο κυριότητας του οφειλέτη ή όταν προσκομίζεται εγγυητική επιστολή πιστωτικού ιδρύματος ισόποσης αξίας. Αν η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ βεβαίωση οφειλής, που υπέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας, υπό τον όρο της παρακράτησης από το τίμημα ποσού μέχρι του ύψους της οφειλής.
β) Αν υφίσταται οφειλή που δεν είναι ρυθμισμένη, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ βεβαίωση οφειλής, που υπέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας προς το σκοπό της μεταβίβασης, με τον επιπρόσθετο όρο παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα και απόδοσής του στον οικείο φορέα από τον συμβολαιογράφο.
Για τη μεταβίβαση ακινήτου λόγω χαριστικής αιτίας, εφόσον υφίσταται οφειλή, ρυθμισμένη ή μη, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας προς το σκοπό της μεταβίβασης ή της παραχώρησης, εφόσον υπάρχει ισόποση διασφάλισή της.

Άρθρο 26 – Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για δανειοδότηση

Ειδικά για τη σύναψη και την ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα για ποσό άνω των έξι 6.000 ευρώ, σε περίπτωση μη ύπαρξης οφειλής σε ΕΦΚΑ και ΕΤΑΕΑΠ χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε περίπτωση ύπαρξης ρυθμισμένης ή μη οφειλής, χορηγείται βεβαίωση οφειλής, η οποία επέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας υπό την προϋπόθεση ότι στους όρους της δανειακής σύμβασης προβλέπεται η ολοσχερής ή τμηματική καταβολή της οφειλής προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Άρθρο 27 – Διάρκεια ισχύος αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας

Η ισχύς του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται, ορίζεται σε:
α) Έξι μήνες, αν δεν υφίσταται οφειλή ή υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού.
β) Δύο μήνες, αν υφίσταται ρυθμισμένη οφειλή και οι όροι της ρύθμισης τηρούνται.
Σε περίπτωση ύπαρξης μη ρυθμισμένης οφειλής καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση χορήγησης βεβαίωσης οφειλής, η διάρκεια ισχύος ορίζεται έως το τέλος του μήνα έκδοσής της, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται.

Άρθρο 28 – Εξουσιοδοτικές διατάξεις
Έναρξη ισχύος
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζονται η διαδικασία χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και της βεβαίωσης οφειλής, τυχόν απαλλαγές από την υποχρέωση προσκόμισής τους, το περιεχόμενό τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια
Η ισχύς των άρθρων 22 έως 27 αρχίζει από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 1. Μετά την έναρξη ισχύος των άρθρων 22 έως 27, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, καταργείται κάθε άλλη σχετική διάταξη.

Άρθρο 29 – Έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΕΦΚΑ και των μελών της οικογένειάς τους, ο ΕΦΚΑ καταβάλλει εφάπαξ ποσό για έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται μέχρι του ποσού των 850 ευρώ.
Σε περίπτωση μεταφοράς της σορού προς ταφή ή αποτέφρωση σε άλλη από τον τόπο θανάτου περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας καταβάλλονται, πέραν των εξόδων της κηδείας και έξοδα μεταφοράς ως εξής:
• για απόσταση από 100 χιλιόμετρα έως 200 χιλιόμετρα, μέχρι του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ
• για απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων, μέχρι του ποσού των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ.
Τα ποσά των εξόδων κηδείας ή αποτέφρωσης και αποτέφρωσης δύναται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.
Σε περίπτωση θανάτου άμεσα ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ ή μέλους της οικογένειάς του εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έξοδα της κηδείας καταβάλλονται εφόσον ο άμεσα ασφαλισμένος διέθετε κατά την ημερομηνία θανάτου ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της κηδείας από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.
Αν ο άμεσα ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ δεν διέθετε κατά την ημερομηνία θανάτου ασφαλιστική ικανότητα, τα έξοδα της κηδείας καταβάλλονται εφόσον είχε πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 1.500 ημέρες (ή 5 έτη) πραγματικής και προαιρετικής ασφάλισης και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της κηδείας από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.
Αν ο θάνατος του άμεσα ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, τα έξοδα της κηδείας καταβάλλονται ανεξαρτήτως των ανωτέρω προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας και χρόνου ασφάλισης και εφόσον δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της κηδείας από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.
Αν ο θάνατος του άμεσα ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ οφείλεται σε ατύχημα εκτός εργασίας, τα έξοδα της κηδείας καταβάλλονται εφόσον είχε ασφαλιστική ικανότητα, άλλως εφόσον είχε πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 750 ημέρες (ή 2,5 έτη) πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της κηδείας από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.
Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου του ΕΦΚΑ ή μέλους της οικογένειάς του εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έξοδα της κηδείας χορηγούνται εφόσον, κατά την ημερομηνία θανάτου, δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της κηδείας από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.
Τα έξοδα της κηδείας χορηγούνται και σε περίπτωση θανάτου άμεσα ασφαλισμένου ή μέλους της οικογένειάς του εκτός της ελληνικής επικράτειας εφόσον, κατά την ημερομηνία του θανάτου, δεν διέμεναν εκεί μόνιμα και πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις των κηδείας και μεταφοράς. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου του ΕΦΚΑ ή μέλους της οικογένειάς του εκτός της ελληνικής επικράτειας, τα έξοδα της κηδείας χορηγούνται εφόσον, κατά την ημερομηνία του θανάτου, δεν διέμεναν εκεί μόνιμα και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της παρ. 1 από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.
Τα έξοδα της κηδείας καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ σε αυτόν που επιμελείται την κηδεία ή την αποτέφρωση, ύστερα από αίτησή του.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, καθορίζονται οι καλυπτόμενες από τον ΕΦΚΑ δαπάνες, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία καταβολής των εξόδων κηδείας στον επιμεληθέντα της κηδείας ή αποτέφρωσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόδοσης των εξόδων της κηδείας απευθείας σε γραφείο τελετών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Άρθρο 30 – Χορήγηση – παράταση ασφαλιστικής ικανότητας 2019-2020

Στον άμεσα ασφαλισμένο και τα μέλη της οικογένειάς του χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος για την περίοδο από 1.3.2019 έως 29.2.2020 εφόσον:

-Ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
• Ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο (2) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4529/2018
. Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, από 1.3.2019 έως 29.2.2020, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα ημερών ασφάλισης, στα κατωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους:
• Στους εργαζομένους στην επιχείρηση με την επωνυμία “ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.”, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
• Στους αναβάτες ιπποδρομιών, στους μαθητευόμενους αναβάτες και στους προπονητές δρομώνων ίππων.
• Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί αποκλειστικά βάσει της περ. δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016.
• Στα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στο πεδίο εφαρμογής των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 της από 26 Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196).
• Στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α’ 196), κλπ.

Άρθρο 31 – Αναγνώριση ως χρόνου ασφάλισης του χρόνου καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152)

Στην περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 2084/1992 (Α΄ 165) μετά τις λέξεις “καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας” προστίθενται οι λέξεις “μισθωτών και ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152)

Άρθρο 32 – Αναγνώριση ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης του χρόνου για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου των μελών ΔΕΠ

Ο χρόνος πραγματοποίησης των διδακτορικών σπουδών των μελών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), και μέχρι 5 έτη, αναγνωρίζεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης με αίτηση του ενδιαφερομένου και εξαγοράζεται. Ο χρόνος του προηγούμενου εδαφίου αναγνωρίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Σε περίπτωση μη εξαγοράς του, ο χρόνος πραγματοποίησης των διδακτορικών σπουδών των μελών ΔΕΠ συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

Άρθρο 33 – Ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Οι ασφαλισμένοι άνδρες μέχρι 31.12.1992 στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών, από τον οποίο τουλάχιστον τα 4/5 σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δικαιούνται σύνταξης με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2012 και του 62ου έτους από 1.1.2013 και εφεξής.
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων γυναικών μέχρι 31.12.1992, διαμορφώνεται ως εξής:
• στο 55ο έτος της ηλικίας για όσες συμπληρώνουν τον συντάξιμο χρόνο του προηγούμενου εδαφίου το 2010,
• στο 56ο έτος για όσες συμπληρώνουν τον συντάξιμο χρόνο το 2011,
• στο 57ο έτος για όσες συμπληρώνουν τον συντάξιμο χρόνο το 2012 και δδ) στο 62ο έτος από 1.1.2013 και εφεξής. Από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης στον Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) απαιτείται η πραγματοποίηση 1000 τουλάχιστον ημερών εργασίας στα επαγγέλματα αυτά τα τελευταία 17 χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση οριζόμενου ορίου ηλικίας, σύμφωνα με τις προηγούμενες περιπτώσεις ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Άρθρο 34 – Ημερομηνία καταβολής μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων ορίζεται:
• Για τους μισθωτούς του ΕΦΚΑ, η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενα μήνα.
• Για τους μη μισθωτούς, η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
Για τις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΕΠ, ημερομηνία καταβολής ορίζεται η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι παραπάνω ημερομηνίες δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου φορέα και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής του σε φορείς που καταβάλλουν παροχές που δεν ανάγονται σε μηνιαία βάση.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος κάθε άλλη αντίθετη διάταξη καταργείται

Άρθρο 35- Έναρξη και λήξη υπαγωγής στην ασφάλιση ιδιοκτητών, χρηστών και εκμεταλλευτών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης

Ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους ιδιοκτήτες, χρήστες και εκμεταλλευτές δημόσιας χρήσης (Δ.Χ.) αυτοκινήτων είναι η πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης άσκησης της
ασφαλιστέας ιδιότητας, όπως αυτή προκύπτει από τη βεβαίωση έναρξης εργασιών της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
Ημερομηνία διακοπής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους ιδιοκτήτες, χρήστες και εκμεταλλευτές Δ.Χ. αυτοκινήτων είναι η τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της δραστηριότητας, όπως αυτή προκύπτει από τη βεβαίωση διακοπής εργασιών της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
Ιδιοκτήτες, χρήστες ή εκμεταλλευτές Δ.Χ. αυτοκινήτων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και για τους οποίους προκύπτει, κατ’ εφαρμογή του παρόντος, διακοπή της ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ, μπορούν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν μέχρι τη διακοπή της υποχρεωτικής τους ασφάλισης, κλπ.

Άρθρο 36

Συντάξιμες αποδοχές πρ. ΤΣΕΥΠ-Α, ΤΣΕΥΠ-Θ και ιδιοκτητών εφημερίδων (πρ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) για το διάστημα 1.1.2002 – 31.12.2016
Για τον υπολογισμό, σύμφωνα με το ν. 4387/2016, του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης των ασφαλισμένων στην πρώην Δ΄ Διεύθυνση Ασφάλισης – Παροχών του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην Τομέας Σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών), που από 1.1.2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως συντάξιμες αποδοχές για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως και 31.12.2016 θεωρούνται οι εξής:
• Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως και 31.8.2014, ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές θεωρούνται οι οριζόμενες από το άρθρο 6 της υπ’ αριθμ. 17481/1933 υπουργικής απόφασης (Παράρτημα ΕΚ Φύλλου 51, αναδημοσίευση σε Φύλλο 77), όπως αντικαταστάθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ.10055/10947/791/7.8.2014 (Β’ 2268) υπουργική απόφαση.
• Για το χρονικό διάστημα από 1.9.2014 έως και 31.12.2016, ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές θεωρείται το ποσό που αντιστοιχεί στο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά ύψους 20% το ποσό που πράγματι καταβλήθηκε για κάθε μήνα ασφάλισης από κάθε ασφαλισμένο,
Για τον υπολογισμό, σύμφωνα με το ν. 4387/2016, του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης των ασφαλισμένων του πρώην Περιφερειακού Τμήματος Ασφάλισης-Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην Τομέας Σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης), που από 1.1.2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ11321/59554/2170/22.12.2016 (Β’ 4569) υπουργική απόφαση, ως συντάξιμες αποδοχές για το χρονικό διάσημα από 1.1.2002 έως και 31.12.2016 θεωρούνται οι εξής:
• Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως και 28.2.2014, ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές θεωρούνται οι οριζόμενες από την παρ. 1 του άρθρου 17 της υπ’ αριθμ. 31720/Σ.503/10.12.1962 (Β’ 503) υπουργικής απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την υπ’ αριθμ Φ56/1077/13.6.2002 (Β΄ 768) υπουργική απόφαση.
• Για το χρονικό διάστημα από 1.3.2014 έως και 31.12.2016, ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές θεωρείται το ποσό που αντιστοιχεί στο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά ύψους 20% το ποσό που πράγματι καταβλήθηκε για κάθε μήνα ασφάλισης από κάθε ασφαλισμένο, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 της υπ’ αριθμ. 31720/Σ.503/10.12.1962 υπουργική απόφαση, όπως αντικαταστάθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ10056/31621/1914/4.2.2014 υπουργική απόφαση.
• Για τον υπολογισμό, σύμφωνα με το ν. 4387/2016, του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης των ασφαλισμένων στην πρώην Α΄ Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην Τομέας Ασφάλισης Ιδιοκτητών ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης), που από 1.1.2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως συντάξιμες αποδοχές για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως και 31.12.2016 θεωρούνται οι οριζόμενες στο άρθρο 7 του π.δ. 442/1993 (Α’ 184).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Άρθρο 37 Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΑΕΠ

Το Δ.Σ. είναι ενδεκαμελές (11), συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποτελείται από:
-Τον Διοικητή του ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
• Τους Υποδιοικητές, με τους αναπληρωτές τους.
• Δύο (2) εκπροσώπους των ασφαλισμένων, οι οποίοι προτείνονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με τους αναπληρωτές τους.
• Δύο (2) εκπροσώπους των εργοδοτών, οι οποίοι προτείνονται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), κλπ.

Άρθρο 38 Τροποποιήσεις Οργανογράμματος ΕΦΚΑ

Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους για θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών των προσώπων του άρθρου 40, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) και των Τοπικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
Η αποζημίωση των εν λόγω οργάνων βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των ενταχθέντων ΦΚΑ στον ΕΦΚΑ.
Τα τμήματα Οικονομικής Διαχείρισης, ως προς τις οικονομικές αρμοδιότητες, ελέγχονται και εποπτεύονται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Άρθρο 39

Από τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του πρώην ΟΠΑΔ/Τομέας Ασφαλισμένων Δημοσίου, πρώην Οίκου Ναύτου και πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, οι οποίες εξακολουθούν να παρακολουθούνται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του και εξοφλούνται μέχρι την 31η.12.2019.

Άρθρο 41 – Δαπάνες αμοιβής απασχολούμενων σε κτίρια του ΝΑΤ

Στις δαπάνες συντήρησης κτιρίων του ΝΑΤ που περιήλθαν στον ΕΦΚΑ συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες αμοιβής των προσώπων που απασχολούνται σε αυτά σε υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, με αντίστοιχο ΚΑΕ πληρωμής κοινόχρηστων δαπανών. Οι δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά την αμοιβή των ανωτέρω προσώπων εξακολουθούν να βαρύνουν το ΝΑΤ, για όσο χρόνο παρέχονται οι εν λόγω υπηρεσίες. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, το ΝΑΤ απαλλάσσεται από τυχόν τέλη, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Άρθρο 42 – Εκκαθάριση δαπανών ΕΦΚΑ

Δαπάνες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που πραγματοποιήθηκαν το 2018 και αφορούν λειτουργικές και λοιπές ανάγκες του φορέα, για τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί οι περί ανάληψης υποχρεώσεων διατάξεις του π.δ. 80/2016 (Α΄ 145), θεωρούνται σύννομες και, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί, δύναται να πληρώνονται σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ του έτους 2019.

ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 43 – Βάσιμος λόγος απόλυσης

Η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016 (A΄ 5), έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος.

Άρθρο 44 – Ευθύνη εργαζομένων κατά την εκτέλεση της εργασίας

Το άρθρο 652 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 652 Υποχρεώσεις του εργαζομένου – Ο εργαζόμενος οφείλει να εκτελέσει με επιμέλεια την εργασία που ανέλαβε. Ο βαθμός της επιμέλειας του εργαζομένου κρίνεται με βάση τη σύμβαση, ενόψει του είδους της ανατεθείσας εργασίας, της μόρφωσης ή των ειδικών γνώσεων που απαιτούνται για την εργασία, καθώς και των ικανοτήτων και των ιδιοτήτων του εργαζομένου που ο εργοδότης γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει.
Ο εργαζόμενος ευθύνεται για τη ζημία που προξενείται στον εργοδότη από δόλο.
Σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας στον εργοδότη από αμέλεια του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την ευθύνη, ιδίως σε περίπτωση ελαφριάς αμέλειας, ή να κατανείμει τη ζημία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, καταλογίζοντας στον εργοδότη τη ζημία που αναλογεί στον επιχειρηματικό του κίνδυνο ή που παρίσταται δυσανάλογη σε σχέση με την ωφέλεια του εργαζομένου από τη σύμβαση.”,

Το άρθρο 679 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 679 Παραίτηση του εργαζομένου από τα δικαιώματά του – Είναι άκυρη η συμφωνία με την οποία περιορίζονται τα δικαιώματα του εργαζομένου από τα άρθρα 656 έως 658, 659 παρ. 2 έως 667, 668 εδ. 2, 670, 674, 677 και 678 ή διευρύνεται η ευθύνη του εργαζομένου από το άρθρο 652.” Άρθρο 45 Μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία
1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) αντικαθίσταται ως εξής:
“Αν η συμφωνία αυτή δεν καταρτιστεί εγγράφως ή δεν γνωστοποιηθεί εντός οκτώ (8) ημερών από την κατάρτισή της στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του μισθωτού.”
2. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 1892/1990 αντικαθίσταται ως εξής: “Αν η συμφωνία αυτή δεν καταρτιστεί εγγράφως ή αν η συμφωνία ή η απόφαση του εργοδότη δεν γνωστοποιηθούν εντός 8 ημερών από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του μισθωτού.”
Άρθρο 46 – Υποχρέωση καταβολής μέσω τράπεζας της αποζημίωσης απόλυσης
Από 1.7.2019 οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ο αντίστοιχος φόρος της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) στον οποίο υποβάλλονται, κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών και του Δημοσίου

Άρθρο 47 – Υποχρέωση καταβολής μέσω τράπεζας της αποζημίωσης και των ασφαλιστικών εισφορών των πρακτικώς ασκούμενων και των μαθητευόμενων

Από 1.7.2019 οι αποζημιώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές των μαθητευόμενων, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου προβλέπονται, κατατίθενται από τις επιχειρήσεις μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των ανωτέρω δικαιούχων και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Για τον σκοπό αυτό, κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει.
Η μη τήρηση της υποχρέωσης της παραπάνω παραγράφου συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις τη διακοπή της σύμβασης μαθητείας ή πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και τον αποκλεισμό τους από τα προγράμματα μαθητείας και πρακτικής άσκησης για 2 έτη.

Άρθρο 48 – Καταχώριση της ετήσιας κανονικής άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Η παρ. 3 του άρθρου 4 του α.ν. 539/1945 (Α΄ 229) αντικαθίσταται ως εξής:
1. O εργοδότης αναγγέλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “ΕΡΓΑΝΗ” τη χορήγηση της άδειας έως και μία (1) ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.”
2. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της παρ. 1.

Άρθρο 49 – Πρόσβαση εργαζομένων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “ΕΡΓΑΝΗ” για την ανάκτηση δεδομένων που αφορούν την εργασιακή τους σχέση
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται ο τρόπος απόκτησης πρόσβασης, τα δεδομένα στα οποία παρέχεται πρόσβαση και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ.

Άρθρο 50 – Καταχώριση οχημάτων μεταφορέων και διανομέων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

O εργοδότης που απασχολεί εργαζομένους με την ειδικότητα των μεταφορέων και διανομέων προϊόντων και αντικειμένων και κατά την εκτέλεση της εργασίας τους γίνεται χρήση μοτοποδηλάτου ή μοτοσυκλέτας, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), αναγγέλλει στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “ΕΡΓΑΝΗ” τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος αυτού.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της παρ. 2.

Άρθρο 51 – Διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια μεταφορέων και διανομέων

Σε κάθε δραστηριότητα σχετική με τη μεταφορά και διανομή προϊόντων και αντικειμένων και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, για την οποία γίνεται χρήση από τον εργαζόμενο μοτοποδηλάτου ή μοτοσυκλέτας, κατά την έννοια του του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας , ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής του εργοδότη, ο εργοδότης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζομένους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους.
Ο εργοδότης εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας τους εργαζομένους που κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, κατά την έννοια του του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζομένων.
Μέχρι την έκδοση της απόφασης ως κατάλληλος εξοπλισμός ατομικής προστασίας ορίζεται το προστατευτικό κράνος, δερμάτινο ή υφασμάτινο πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας, αδιάβροχη προστασία, κατάλληλα υποδήματα, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο.
Ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν στη διάθεσή τους επαρκείς πληροφορίες και, όταν απαιτείται, γραπτές οδηγίες χρήσης σχετικά με τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι πληροφορίες και οι γραπτές οδηγίες πρέπει να είναι διαθέσιμες μέσα στην επιχείρηση ή εγκατάσταση και να είναι κατανοητές για τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους.

Άρθρο 52 – Οδηγοί λεωφορείων ΚΤΕΛ

Για την απασχόληση οδηγού, κατά τα προηγούμενου εδάφια, απαιτείται η κατάρτιση σύμβασης δανεισμού μεταξύ του οδηγού, του εργοδότη του και του ΚΤΕΛ ή του τρίτου μετόχου για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την απασχόληση ως οδηγών ιδιοκτητών ή συνιδιοκτητών λεωφορείων, που οδηγούν αυτοπροσώπως τα λεωφορεία τους, σε λεωφορεία ιδιοκτησίας είτε του ΚΤΕΛ είτε άλλων μετόχων, απαιτείται η κατάρτιση σύμβασης εργασίας μεταξύ του οδηγούμετόχου και του ΚΤΕΛ ή του τρίτου μετόχου.

Άρθρο 53 – Αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών

Στην παρ. 2 της υποπαρ. Α του άρθρου 3 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) προστίθενται εδάφια ως εξής:
“Όταν η αίτηση του εργαζομένου αφορά απαιτήσεις, για τις οποίες εφαρμόζονται οι αποσβεστικές προθεσμίες των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 3198/1955 (Α΄ 98), από την κατάθεση της αίτησης και μέχρι τη σύνταξη του πρακτικού της παρ. 5, στο οποίο διατυπώνεται αιτιολογημένη άποψη του Επιθεωρητή ή αιτιολογημένη γνώμη περί της αδυναμίας διατύπωσης αιτιολογημένης άποψης, αναστέλλονται οι ανωτέρω αποσβεστικές προθεσμίες.”
Στην παρ. 4 της υποπαρ. Β του άρθρου 3 του ν. 3996/2011 προστίθενται εδάφια ως εξής: “Όταν η αίτηση του εργαζομένου αφορά απαιτήσεις, για τις οποίες εφαρμόζονται οι αποσβεστικές προθεσμίες των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 3198/1955, από την κατάθεση της αίτησης και μέχρι τη σύνταξη του πρακτικού της παρ. 6, στο οποίο διατυπώνεται άποψη του Επιθεωρητή επί της διαφοράς, αναστέλλονται οι ανωτέρω αποσβεστικές προθεσμίες.”

Άρθρο 54 – Αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Η εσωτερική παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 4488/2017 (Α’ 137) αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Εργοδότης που εκτελεί οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο, υποχρεούται να αναγγέλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “ΕΡΓΑΝΗ” το απασχολούμενο προσωπικό, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 5 του ν. 4554/2018 (Α΄ 130).”

ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΟΑΕΔ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕΠΕ
Άρθρο 55 – Κατηγοριοποίηση παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας

– Η παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Για την επιβολή των παραπάνω διοικητικών κυρώσεων συνεκτιμώνται τα εξής κριτήρια: η σοβαρότητα της παράβασης, η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων, οι παρόμοιες παραβάσεις για τις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο παρελθόν, ο βαθμός υπαιτιότητας, ο αριθμός των εργαζομένων, το μέγεθος της επιχείρησης, το καθεστώς απασχόλησης, ο αριθμός των εργαζομένων που θίγονται και η υπαγωγή της επιχείρησης σε μία από τις κατηγορίες του άρθρου 10 του ν. 3850/2010 (Α΄ 84). Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις, εξειδικεύονται τα κριτήρια, καθορίζεται η μέθοδος υπολογισμού του ύψους του προστίμου και προβλέπονται περιπτώσεις στις οποίες το ύψος του προστίμου μπορεί να αναπροσαρμόζεται.”
– Η παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
“Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσδιορίζονται συγκεκριμένα ποσά ανά παράβαση της περ. β΄ της παρ. 3.” Άρθρο 56 Εξαίρεση υπαλλήλων του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την αυτόφωρη διαδικασία Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 17 του ν. 3996/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Για τα αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από υπάλληλο του ΣΕΠΕ ή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων ή με αφορμή την άσκησή τους, για τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, και σε σχέση με αυτά, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275, 409 έως 413 και 417 έως 424 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.”

Άρθρο 57 – Κυρώσεις σε περίπτωση παρεμπόδισης ελέγχων του ΣΕΠΕ

-Στο άρθρο 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170) προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
” Εργοδότης, διευθυντής επιχείρησης, εκπρόσωπος ή οποιοσδήποτε τρίτος παρεμποδίζει την είσοδο σε υπάλληλο του ΣΕΠΕ ή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που διενεργεί ή συμμετέχει σε έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας σε χώρους εργασίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή παρεμποδίζει ή διακόπτει με οποιοδήποτε τρόπο τη διενέργεια του ελέγχου ή αρνείται να παράσχει στοιχεία και πληροφορίες ή παρέχει ψευδή στοιχεία και πληροφορίες, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων (900) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.”
– Η παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2336/1995 (Α΄ 189) καταργείται

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΑΕΔ

Άρθρο 58 – Άδεια φροντίδας τέκνου αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ

Αναπληρωτής εκπαιδευτικός των εκπαιδευτικών δομών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ανεξαρτήτως φύλου, με τέκνο έως δύο (2) ετών, δικαιούται, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας , να κάνει χρήση μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα και να απαλλαγεί από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α’ 167). Εναλλακτικά, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου του προηγούμενου εδαφίου, δικαιούται άδεια με αποδοχές, διάρκειας τρεισήμισι (3,5) μηνών, η οποία χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.
Δικαίωμα λήψης της άδειας φροντίδας τέκνου με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, και ο θετός γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, από το χρόνο της υιοθεσίας τέκνου που δεν έχει υπερβεί το έκτο (6ο) έτος της ηλικίας του, καθώς και ο ανάδοχος γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, από το χρόνο εισόδου τέκνου που δεν έχει υπερβεί το έκτο (6ο) έτος της ηλικίας του.
Την άδεια φροντίδας τέκνου δικαιούται κάθε γονέας αναπληρωτής εκπαιδευτικός, ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας που ασκεί ο άλλος γονέας, κλπ.

Άρθρο 59 – Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των σχολών του ΟΑΕΔ

Το πρώτο εδάφιο της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 3518/2006 (Α΄ 272) αντικαθίσταται ως εξής:
“Για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών μονάδων σε έκτακτο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ Αθηνών και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμΕΑ) Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΕΔ δύναται να προσλαμβάνει, εκτός των ωρομισθίων της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2336/1995 (Α΄ 189), προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πλήρους και μειωμένου ωραρίου, από τους ίδιους πίνακες που θα καταρτίζονται για το σκοπό αυτό. Το ωράριο διδασκαλίας των αναπληρωτών πλήρους ωραρίου ορίζεται ίδιο με αυτό του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού. Το ωράριο διδασκαλίας των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου ορίζεται από 9 έως δεκαπέντε 15 ώρες την εβδομάδα.”

Άρθρο 60 – Επίδομα θέσης ευθύνης διευθυντών και υποδιευθυντών των ΚΕΚ ΟΑΕΔ
Στην υποπερ. ηη΄ της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) οι λέξεις “καθώς και Εργαστηριακών Κέντρων” αντικαθίστανται από τις λέξεις “Εργαστηριακών Κέντρων και Σχολών και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ”.
Στην υποπερ. θθ΄ της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 οι λέξεις “και δημόσιων Ι.Ε.Κ.” αντικαθίστανται από τις λέξεις “, δημόσιων Ι.Ε.Κ. και Σχολών και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ”.

Άρθρο 61 – Ειδικότητες εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ

Η παρ. 2 του άρθρου 29Α του ν. 4521/2018 (Α’ 38) αντικαθίσταται ως εξής: “2. Στον κλάδο ΤΕ και ΔΕ του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΟΑΕΔ, προβλέπονται, πέραν του άρθρου 29, και οι παρακάτω κλάδοι με τις αντίστοιχες ειδικότητες (σ.σ. στο νομοσχέδιο αναφέρονται αναλυτικά οι ειδικόττητες)
– Στο άρθρο 29Α του ν. 4521/2018 προστίθεται νέα παρ. 4 ως εξής: ” Για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό στο πλαίσιο υλοποίησης ταχύρρυθμων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΟΑΕΔ, δύναται να προσλαμβάνονται, με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, ως εκπαιδευτικοί εξειδικευμένοι τεχνίτες, εκτός του πίνακα των ειδικοτήτων της παρ. 2.”

Άρθρο 62 – Ωφελούμενοι προγραμμάτων εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ

Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιχορήγησης της παρ. 2, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), για όσο χρόνο απασχολούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος επιχορήγησης.” Άρθρο 63 Επιδότηση Μαθητείας των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Η παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1545/1985 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να καταβάλει στους μαθητές των εκπαιδευτικών του μονάδων μαθητείας επίδομα, το οποίο χορηγείται για κάθε μέρα εκπαίδευσης στη μονάδα της πρακτικής εξάσκησης του μαθητή σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α΄ 46).” Άρθρο 64 Επιτροπή του ΕΛΕΚΠ 1. Στην παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 (Α’ 88) προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Τα μέλη των περ. β΄ έως δ΄ ορίζονται με τετραετή θητεία.” 2. Μέχρι την έκδοση νέας απόφασης για τη συγκρότηση της Επιτροπής του ΕΛΕΚΠ, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013, όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, η υφιστάμενη Επιτροπή του ΕΛΕΚΠ εξακολουθεί να λειτουργεί νόμιμα ως έχει.

Άρθρο 65 – Κριτήρια επιλογής διευθυντικών στελεχών στις μονάδες εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΟΑΕΔ

Η περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 72 του ν. 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
“Το κριτήριο της επιστημονικής συγκρότησης αποτιμάται με ανάλογη εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102).”
Το πρώτο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 5 του άρθρου 72 του ν. 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής
” Το κριτήριο της επιστημονικής συγκρότησης αποτιμάται με ανάλογη εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102).”
Το πρώτο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 5 του άρθρου 72 του ν. 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής :
” Το κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας αποτιμάται με ανάλογη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 4547/2018.” κλπ.

Άρθρο 66 – Εκκαθάριση ΟΧΑΕ

Στην περ. β΄ της παρ. 8 του άρθρου 35 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88) οι λέξεις “μέχρι τις 31.12.2018” αντικαθίστανται, με ισχύ από 1.1.2019, από τις λέξεις “μέχρι τις 31.12.2019”.

Άρθρο 67 – Απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών σε φορείς του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα

Το άρθρο 2 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) αντικαθίσταται ως εξής:
“Προστασία σε φορείς του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα
Α) Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, ελληνικές ή ξένες, που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, καθώς και οι θυγατρικές τους εταιρείες, εφόσον απασχολούν προσωπικό πάνω από 50 άτομα, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προστατευόμενα πρόσωπα του προηγούμενου άρθρου, σε ποσοστό 8% επί του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης. Εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους αρνητικό αποτέλεσμα (ζημία) στις 2 αμέσως προηγούμενες από το έτος προκήρυξης χρήσεις”κλπ.

Άρθρο 68 – Διορισμός ή πρόσληψη προσώπων ειδικών κατηγοριών σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ

Το άρθρο 3 του ν. 2643/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
“Διορισμός ή πρόσληψη προστατευομένων σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ –
1. Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των δύο βαθμών και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), υποχρεούνται να διορίζουν ή να προσλαμβάνουν πρόσωπα προστατευόμενα σύμφωνα με το άρθρο 1, χωρίς διαγωνισμό ή επιλογή, σε εγκεκριμένες θέσεις που αντιστοιχούν στο πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των προς προκήρυξη θέσεων του οικείου φορέα. Προς τούτο ο οικείος φορέας, πριν αποστείλει στο ΑΣΕΠ το αίτημά του για προκήρυξη θέσεων ή πριν εκδώσει την προκήρυξη, αν την εκδίδει ο ίδιος, αποστέλλει το σύνολο των θέσεων που θα προκηρυχθούν κατά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα και κατά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση της παρούσας παραγράφου. Τυχόν κλάσμα που προκύπτει κατά τον υπολογισμό του αριθμού των θέσεων, εάν ισούται ή υπερβαίνει τη μισή μονάδα, υπολογίζεται ως ακέραιη μονάδα” κλπ.

Άρθρο 69 – Μοριοδότηση προσώπων ειδικών κατηγοριών

Στην παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 2643/1998 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο υπάγεται σε περισσότερες από μία κατηγορίες του άρθρου 1, υπολογίζονται τα μόρια της κατηγορίας προστασίας σχετικά με τις θέσεις για τις οποίες έχει καταθέσει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και λαμβάνει προσαύξηση 20% λόγω υπαγωγής του και σε άλλες κατηγορίες προστασίας, χωρίς να μοριοδοτείται σωρευτικά και η δεύτερη κατηγορία προστασίας.”

Άρθρο 70 – Απόδειξη πολυτεκνικής ιδιότητας προσώπων ειδικών κατηγοριών

Στην παρ. 9 του άρθρου 67 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270) η φράση “Για την εφαρμογή των διατάξεων περί προσλήψεων προσωπικού του ν. 2190/1994, του ν. 2643/1998 ως και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που αναφέρεται στην ιδιότητα του πολυτέκνου” αντικαθίσταται από τη φράση “Για την εφαρμογή των διατάξεων περί προσλήψεων προσωπικού του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) καθώς και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που αναφέρεται στην ιδιότητα του πολυτέκνου, εξαιρουμένου του ν. 2643/1998 (Α΄ 220)”

ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Άρθρο 71 – Επίδομα Στέγασης

Στο άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74) προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
“Το Επίδομα Στέγασης της παρ. 1 απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται στα χέρια οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α’ 5).”

Άρθρο 72 – Ένταξη των ωφελούμενων του προγράμματος “Στέγαση και Επανένταξη” στο πρόγραμμα Επιδόματος Στέγασης

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος “Στέγαση και Επανένταξη” που απεντάσσονται μετά τη λήξη του, εντάσσονται, κατόπιν υποβολής αίτησης, αυτομάτως στο πρόγραμμα Επιδόματος Στέγασης
Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης είναι ίσο με αυτό της επιδότησης που λάμβαναν από το πρόγραμμα “Στέγαση και Επανένταξη” και έως τα όρια που καθορίζονται με την υπ’ αριθμ. Δ23/οικ.20171/1040/3.5.2017 (Β΄ 1602) υπουργική απόφαση.
Το δικαίωμα καταβολής του επιδόματος, σύμφωνα με τους όρους των παρ. 1 και 2, ξεκινά από την 1.3.2019 και ισχύει για διάστημα 12 μηνών, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης μισθωτηρίου συμβολαίου για το ως άνω χρονικό διάστημα.

Άρθρο 73 – Οικονομική ενίσχυση οικογενειών θανόντων από φυσικά φαινόμενα

Η καταβαλλόμενη έκτακτη οικονομική βοήθεια ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.”

Άρθρο 74 – Προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται. Το ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Άρθρο 75 -Αρμοδιότητες ΟΠΕΚΑ

Η υλοποίηση του προγράμματος παροχής υπηρεσιών παρασκευής – συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων (Σχολικά Γεύματα) σε μαθητές, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ14/οικ.21446/488/11.4.2018 (Β’ 1299) υπουργική απόφαση. ιειε) η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α’ 85).” 2. Η υποπερ. ιγιγ΄ της περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 4520/2018 καταργείται. 3. Στην περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 4520/2018 προστίθεται υποπερ. κστκστ΄ ως εξής: “κστκστ) η διαχείριση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών που κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.”

Άρθρο 76 – Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3050/2002 (Α’ 214 ) η φράση “οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις παροχές της παραγράφου 2 του παρόντος” αντικαθίσταται με την φράση “οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης έτους”, κλπ.

Άρθρο 77 – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οι κλάδοι και οι ειδικότητες που μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή Προϊσταμένων της Διεύθυνσης και των Τμημάτων είναι:
– Στη Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων: ΠΕ Ψυχολόγων ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ Πολιτικών Επιστημών ή ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών.

-Στο Τμήμα Συντονισμού, Υποστήριξης και Αξιολόγησης Επαγγελματιών Επιτρόπων Ασυνόδευτων Ανηλίκων: ΠΕ Ψυχολόγων ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών. γ) Στο Τμήμα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων: ΠΕ Ψυχολόγων ή ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών. Κλπ.

Άρθρο 80 – Προσωπικό Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας

Οι παρατάσεις, δυνάμει της τροποποίησης των πράξεων ένταξης στο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στις υπηρεσίες των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του άρθρου 72 του ν. 4342/2015 (Α΄ 143), ισχύουν από 1.12.2018, ανεξαρτήτως του χρόνου δημοσίευσης των πράξεων παράτασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δαπάνες που αφορούν τις συμβάσεις εργασίας του προηγούμενου εδαφίου και διενεργήθηκαν από 1.12.2018 έως τη δημοσίευση των πράξεων παράτασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεωρούνται σύννομες, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.

Άρθρο 81 – Προσωπικό Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Αποφάσεις διορισμού υπαλλήλων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που αφορούν σε διορισμούς που έλαβαν χώρα μεταξύ των ετών 2000-2006, ύστερα από την έκδοση οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ, και οι οποίες δεν δημοσιεύτηκαν, εκ παραδρομής, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημοσιεύονται αναδρομικά από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των υπαλλήλων στο ως άνω νομικό πρόσωπο. Ως ημερομηνία διορισμού των υπαλλήλων λογίζεται η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

ΜΕΡΟΣ Ε΄ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 82 – Παραχώρηση της Βαμβακουργίας Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για ενενήντα εννέα (99) έτη η χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση 2 ακινήτων, μετά των συστατικών και παραρτημάτων τους, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπως τα ακίνητα αυτά εμφαίνονται στο προσαρτημένο στο παρόν, κλπ.

Άρθρο 83 – Πρόγραμμα Ενίσχυσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να καταρτίζεται πρόγραμμα με σκοπό την ενίσχυση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) για την προώθηση των δράσεών τους και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εξειδικεύεται ο σκοπός της ενίσχυσης και καθορίζονται οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, τα κριτήρια, ο προϋπολογισμός και οι όροι ένταξης των πράξεων στο πρόγραμμα, η διαδικασία έκδοσης των σχετικών προσκλήσεων και υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την καταβολή της ενίσχυσης, ο έλεγχος της πορείας υλοποίησης των πράξεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίζεται η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Τομέας Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας κλπ.

Άρθρο 84 – Εκπροσώπηση ΣΒΒΕ σε συλλογικά όργανα

Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 41 του ν. 4554/2018 (Α’ 130) προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Στις περιπτώσεις που η εκπροσώπηση των εργοδοτικών εκπροσώπων προβλέπεται από κοινού, στην επιλογή του κοινού εκπροσώπου ή των κοινών εκπροσώπων συμμετέχει ισότιμα και ο ΣΒΒΕ.”
Στην παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4554/2018 προστίθενται εδάφια ως εξής: “Προκειμένου να διασφαλιστεί η ισάριθμη εκπροσώπηση του Δημοσίου, των εργαζομένων και των εργοδοτών, με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανακαθορίζεται ο αριθμός των εκπροσώπων του Δημοσίου με τη προσθαφαίρεση εκπροσώπων του. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή.”

Άρθρο 85 Βοήθημα πρώην εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ΑΕ

Το άρθρο 32 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88) καταργείται από τότε που ίσχυσε.
Το βοήθημα της παρ. 8 του άρθρου 23 του ν. 3526/2007 (Α΄ 24) καταβάλλεται στο σύνολο των δικαιούχων, υπολογίζεται κλιμακωτά και ισούται με το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν ανά κλιμάκιο ποσού νόμιμης αποζημίωσης, μετά την εφαρμογή του προβλεπόμενου σε κάθε κλιμάκιο αντίστοιχου συντελεστή.

Άρθρο 86 Έναρξη ισχύος
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ισχύουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.