Μυστικές συνομιλίες Τσίπρα Ερντογάν. . .

Κόσμος Κυρίως θέματα

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για μυστικές συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανένωση της Κύπρου και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως αναφέρει η βουλγαρική ραδιοτηλεόραση- BNR.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε δημοσιεύματα της ελληνικής εφημερίδας «Εστία», η οποία δημοσίευσε ένα άρθρο για τις μυστικές συζητήσεις Τσίπρα – Ερντογάν για την επίλυση του προβλήματος της επανένωσης της Κύπρου.

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα που επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο Τσίπρας πρότεινε στην Άγκυρα να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού και η Τουρκία να αποδεχθεί τη δημιουργία μιας κυπριακής ομοσπονδίας. Για τη διατήρηση της ειρήνης στη βόρειο Κύπρο θα αναπτυχθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Αθήνα.

Τι θα πάρει η Τουρκία;

Η απάντηση είναι – πρόσβαση στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου. Επικαλύπτοντας έτσι τις αξιώσεις της Λευκωσίας και της Άγκυρας για τη δικαιοδοσία αυτού του τμήματος της Μεσογείου, το οποίο υποτίθεται ότι έχει πλούσια αποθέματα. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα αποθέματα που βρέθηκαν πρέπει να αξιοποιηθούν εξίσου και από τα δύο μέρη του νησιού.

Ο Ερντογάν αντιτίθεται, επίσης, στις υψηλού επιπέδου τριμερείς συνόδους κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τα ενεργειακά χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Στο δημοσίευμά της, η ελληνική εφημερίδα γράφει ότι η πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ερντογάν να αποδεχθεί τις κυπριακές προτάσεις ενοποίησης του νησιού.

Είναι πιθανόν οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν να υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ echedoros

Δείτε επίσης:
Μέσα από συμπληγάδες πέρασε η Λευκωσία το πρώτο τεστ της προσπάθειας επιβολής κόστους κατά της
Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε
Η Τουρκία απάντησε όχι με επίσημη ανακοίνωση αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις δηλώσεις του
Του Νίκου Μελέτη Συνεχίζοντας τα λάθη στην Θράκη η ελληνική Πολιτεία επιμένει να αφήνει εύκολη
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ανέκαθεν η Τουρκία ακολουθεί έναντι της Ελλάδας και ειδικά της Κυπριακής Δημοκρατίας
“Η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας
Κοινοποιήστε το άρθρο:
error
Ρούχα και φορέματα