Κίνα ώρα μηδέν – Μία χώρα, δύο συστήματα!

Κόσμος Κυρίως θέματα Πολιτική

Κίνα ώρα μηδέν – Μία χώρα, δύο συστήματα!

Ο τελευταίος βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Chris Patten προειδοποίησε ότι εάν η Κίνα παρέμβει στο Χονγκ Κονγκ , θα ήταν μια καταστροφή και ότι ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping θα πρέπει να δει με σοφία την προσπάθεια να φέρει τους ανθρώπους μαζί.

Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 με την εγγύηση ότι υπό τη μορφή διακυβέρνησης μιας χώρας και δύο συστημάτων η πόλη διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ελευθερίες που δεν επιτρέπονται στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι διαδηλώσεις έχουν βυθίσει όλη την κινεζική επικράτεια στην μεγαλύτερη κρίση εδώ και δεκαετίες, παρουσιάζοντας τον κινέζο ηγέτη Xi μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012.
Ο Πάτεν δήλωσε ότι ήταν αντίθετα παραγωγικός για τους Κινέζους να προειδοποιούν για «άλλες μεθόδους» αν οι διαμαρτυρίες δεν σταματήσουν. Ο γερουσιαστής Ρεπουμπλικανός Mitch McConnell προειδοποίησε την Κίνα ότι οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των διαμαρτυρηθέντων θα ήταν “εντελώς απαράδεκτη”, ενώ αξιωματούχοι της διοίκησης του Trump κάλεσαν όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία.

Ξανθάκης Ευάγγελος