Η Ευρώπη να λύσει «γρίφους» και να χαράξει νέα πορεία.

Η Ευρώπη να λύσει «γρίφους» και να χαράξει νέα πορεία.

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις, σε ότι αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Οι λαοί δεν αντέχουν άλλη καταπίεση και απαιτούν συνεργασία και αλληλεγγύη . Οι προοπτικές είναι πολλές, αν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής.
Οι πολίτες είναι έντονα προβληματισμένοι από τις πρωτοβουλίες των ηγετών τους και βλέπουν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχεται «απανωτά χτυπήματα».
Η ανεργία, η έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού και η αναποφασιστικότητα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία και εφησυχασμό.
Οι ευρωεκλογές θα είναι μόνο η αφορμή για να αποτυπωθούν οι αντιθέσεις και οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Έρευνα του ευρωβαρομέτρου, που δημοσιεύτηκε, παρέχει διαφωτιστικά στοιχεία σχετικά με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων για τις εκλογές του Μαΐου 2019 και το τι θα μπορούσε να τους παροτρύνει να ψηφίσουν. Δείχνει επίσης ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για το γεγονός ότι τα φαινόμενα των εκστρατειών παραπληροφόρησης, των παραβιάσεων δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεων θα επηρεάσουν τις εκλογικές διαδικασίες.

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι πολίτες ανησυχούν πραγματικά για την παραπληροφόρηση. Το καλό είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες βλέπουν με κριτική ματιά τις πληροφορίες που τους παρέχονται και γνωρίζουν καλά τις σκοτεινές δυνάμεις που θα ήθελαν να χειραγωγήσουν αυτά που διαβάζουν, αυτά που σκέφτονται και τελικά αυτά που θα ψηφίσουν. Για τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μας είναι σημαντικό οι πολίτες να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να ψηφίζουν. Και αυτός είναι ο λόγος που όλοι μας, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, πρέπει να προστατεύσουμε τις εκλογές και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας».

Η κα Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι επικείμενες εκλογές δεν θα είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει. Αναμένουν δράσεις που θα διασφαλίσουν δίκαιες και ασφαλείς εκλογές. Αναμένουν περισσότερες πληροφορίες για την ΕΕ και νέα πρόσωπα στην πολιτική. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να καταπολεμήσουμε την παράνομη παραποίηση δεδομένων, να αποτρέψουμε την παραπληροφόρηση και να καταστήσουμε τις εκλογές μας πιο ανθεκτικές. Χρειαζόμαστε επίσης την πλήρη συμμετοχή των κυβερνήσεων της ΕΕ και όλων των πολιτικών κομμάτων». Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των λαών είναι να συνεργαστούμε».
Το 42 % των Ευρωπαίων πολιτών προσήλθαν στις κάλπες για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014. Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ποια θα ήταν τα κίνητρα για να προσέλθουν περισσότεροι Ευρωπαίοι να ψηφίσουν:
· Το 43 % από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή·
· το 31 % θα ήθελε περισσότερους νέους υποψήφιους στις εκλογές.
Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις εκλογές:
· Το 61 % ανησυχεί ότι οι εκλογές μπορεί να χειραγωγηθούν μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο,
· το 59 % ανησυχεί για τους ξένους παράγοντες και τις εγκληματικές ομάδες που επηρεάζουν τις εκλογές,
· το 67 % ανησυχεί ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που παραμένουν στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση των στοχευμένων πολιτικών μηνυμάτων που βλέπουν στο προφίλ τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε επίσης ένα ευρωπαϊκό εκλογικό δίκτυο συνεργασίας. Η Ευρώπη σε ετοιμότητα, με χαμηλά αντανακλαστικά και χωρίς σχέδιο -όραμα για το μέλλον(2019-2024).
Η Ελλάδα καλείται να προσέλθει στο «δίκτυο» με τεκμηριωμένες θέσεις και να διεκδικήσει όσα της αναλογούν. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το «Μέλλον της Ευρώπης». Η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και να παρουσιάσει μια ελκυστική ατζέντα για «το μέλλον της Ευρώπης».

Μαργαρίτης Κωνσταντίνος