Διαβατά: Αποχωρούν σταδιακά οι πρόσφυγες

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Αποχωρούν από τον άτυπο καταυλισμό, δίπλα στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών, οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή μετά από ψευδείς πληροφορίες, που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για άνοιγμα των συνόρων.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος, ήδη έχουν αποχωρήσει 340 άτομα με ναυλωμένα λεωφορεία με προορισμό τις δομές όπου φιλοξενούνταν. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, άλλα δύο λεωφορεία θα αναχωρήσουν σε λίγη ώρα για Αθήνα και Γιάννενα όπου διέμεναν οι πρόσφυγες. Ο κ. Ράγκος εκτίμησε ότι μέχρι αύριο ο καταυλισμός θα έχει εκκενωθεί.

Το μεσημέρι επικράτησε στο σημείο νέα ένταση κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά φωτορεπόρτερ. Η Αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές και τρεις συλλήψεις. Όλα ξεκίνησαν όταν μεγάλη ομάδα ατόμων επιχείρησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Ορισμένοι μετανάστες απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Μιλώντας σε σεμινάριο για την επικοινωνιακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η πλατφόρμα «Club of Venice» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σημείωσε πως «αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news, προσθέτοντας αντίστοιχο ψεύτικο κάλεσμα υπήρχε και στην Τουρκία, προτρέποντας πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι παρακινούμενοι από ψεύτικες ειδήσεις παρασύρθηκαν γιατί το μόνο που πιστεύουν είναι η ελπίδα τους. Θέλουν να περάσουν τα σύνορα και έτσι πίστεψαν τα fake news. Ωστόσο, οι υποκινητές έθεσαν σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους και τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο» σχολίασε ο υπουργός.

Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο και εκείνοι έχουν την υποχρέωση α σέβονται τους νόμους του κράτους «που τους φιλοξενεί με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες».

Επανέλαβε επιπλέον την ανάγκη ύπαρξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, με τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής.

Από ΑΜΠΕ