Άρχισε η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας – Οι Τούρκοι ξήλωσαν τις πινακίδες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελλάδα Κοινωνία Κυρίως θέματα

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ήδη σήμερα προχώρησαν στην αφαίρεση όλων των πινακίδων με την ένδειξη «Μουσείο»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο ο Ερντογάν θέλει στις 24 Ιουλίου να κάνει κήρυγμα για να ανεβάσει την κλονισμένη του δημοτικότητα.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τούρκος ηγέτης δημιουργεί πολλά μέτωπα, ενώ μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βέβαια όλοι περιμένουν να δουν και την στάση της Ρωσίας αφού η Αγία Σοφία δεν είναι απλά ένα ιστορικό μνημείο, αλλά σύμβολο της Ορθοδοξίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει δείξει ότι έχει έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα , αλλά ακόμα δεν έχει μιλήσει .
Η γερμανική εφημερίδα «Bild» γράφει χαρακτηριστικά :«Όχι απλά γυρίζει την πλάτη στις διεθνείς επικρίσεις για την απόφασή του να μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί την Αγιά Σοφιά. Όχι μόνο απλά θέλει να προσευχηθεί στις 24 Ιουλίου όταν θα ανοίξει για πρώτη φορά ως τζαμί στο κοινό, αλλά σχεδιάζει να κάνει κήρυγμα»

Στην Ε.Ε, οι «φωνές» που απαιτούν κυρώσεις κατά της επιθετικής πορείας του Ερντογάν γίνονται πιο δυνατές. Η μετατροπή σε τζαμί αποδεικνύεται μέγα λάθος», υποστηρίζει το άρθρο της «Tageszeitung».

Με την απόφασή του να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία, προκάλεσε αναστάτωση στις δυτικές πρωτεύουσες, ωστόσο, αλλά τον επικρότησαν υποστηρικτές του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του, «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε : “Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει το κτίριο σε τζαμί έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, η οποία συνεχίζεται. Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξέφρασε τη λύπη της τη Δευτέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να περιμένουμε και να δούμε πώς θα σχεδιαστεί το κτίριο”

Η Unesco θέλει να μπει φρένο στο σχέδιο του Σουλτάνου του Βοσπόρου», γράφει η εφημερίδα.

Η αντίδραση από την Αυστρία ήταν σαφέστερη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Aλεξάντερ Σάλενμπεργκ, χαρακτήρισε την απόφαση του Ερντογάν ως «ο νεότερος κρίκος σε μια αλυσίδα προκλήσεων» και κάλεσε την ΕΕ να αλλάξει πορεία προς την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (Χριστιανοκοινωνιστής), κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι «αρνείται την πολιτιστική αξία (της Αγίας Σοφίας) για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Η μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί είναι «σοβαρό λάθος»», δήλωσε.

Το σύμβολο της Ορθοδοξίας
«Για περισσότερα από 500 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, ειδικά για τους πιστούς στη Ρωσία και την Ελλάδα, η Αγία Σοφία εξακολουθεί να είναι η λαχτάρα για την πίστη τους, όπως για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο η Ιερουσαλήμ ή η Βασιλική του Αγίου Πέτρου για τους Καθολικούς.

Διαβάστε επίσης :

Όλοι “πόνεσαν” …… αλλά ελάχιστοι δάκρυσαν – Του Κωνσταντίνου Ζιαζιά

ΤΡΙΚΑΛΑ – Πτώμα 16χρονης ανήλικης κοπέλας βρέθηκε σε λόφο με χτυπήματα και μώλωπες (ΒΙΝΤΕΟ)