Άνισος αγώνας δρόμου για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Άρθρο του Φάνη Παπαδόπουλου

Ελλάδα Κοινωνία Κυρίως θέματα Παιδεία

του Φάνη Παπαδόπουλου

 

Προχειρότητα ή στοχευμένη επιλογή θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Θα δοθούν λέει voucher 600 ευρώ για τον κάθε εκπαιδευτικό . Αλλά πού θα καταλήξουν στην πραγματικότητα αυτά τα 600ευρα ; Θα δοθούν ουσιαστικά για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, συνολικά 100 ωρών, . Δηλαδή πολύ απλά , τα 600ευρα θα δοθούν στα ΚΕΚ που θα αναλάβουν την επιμόρφωση όπως γίνεται συνήθως. Πώς θα γίνει η επιλογή των ΚΕΚ λόγω πίεσης χρόνου και πώς θα συντονιστούν όλα αυτά; Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ένα από τα παράδοξα είναι ότι όλοι οι καθηγητές πληροφορικής που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, θα «πάρουν» 600 ευρώ αλλά θα τα δώσουν σε κάποιο ΚΕΚ για να μάθουν ή να κάνουν επανάληψη αυτά που ξέρουν και διδάσκουν τόσα χρόνια. Επιπολαιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Και βέβαια θα πρέπει να μας απαντήσει το υπουργείο Παιδείας , έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τον κατάλληλο εξοπλισμό για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ; Όχι κυρία υπουργέ, θέλεις να βοηθήσεις ; Δώσε τα voucher για να αγοράσουν οι εκπαιδευτικοί σύγχρονους υπολογιστές, ώστε να έχουν καταρχάς τον εξοπλισμό. Κάθε καθηγητής πληροφορικής είναι ο καταλληλότερος να εκπαιδεύσει τους συναδέλφους του σε κάθε σχολική μονάδα και το δικό του voucher να το χρησιμοποιήσει για να αναβαθμίσει και αυτός τον δικό του εξοπλισμό. Έτσι δεν θα «ξοδέψει» τον χρόνο του (100 ώρες) παρακολουθώντας μαθήματα που ήδη ξέρει, αλλά θα εξυπηρετήσει τους συναδέλφους του.
Απλά σε ένα πράγμα συμφωνώ μαζί σας , ότι ναι, πρέπει να εκσυγχρονιστεί η εκπαίδευση, ναι πρέπει οι εκπαιδευτικοί να επιμορφωθούν, ναι πρέπει οι νέοι να χρησιμοποιούν και αυτή τη μέθοδο της διδασκαλίας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Την κατάσταση και τις συνθήκες που ζει η Ελληνική οικογένεια. Ενώ λοιπόν παραδέχεστε ότι το πρόγραμμα και η πλατφόρμα που έχει στηθεί το δίκτυο πολλές φορές «σέρνεται» και συνεχώς κάνετε αναβάθμιση , φανταστείτε τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι. Μία οικογένεια με δύο παιδιά θα πρέπει να έχει καλή πρόσβαση στο ίντερνετ, καλό υπολογιστή και μάλιστα όχι έναν, αλλά δύο. Δε θα σχολιάσω ότι όποιοι μαθητές δεν μπορούν μέσω διαδικτύου, θα μπορούν να παρακολουθούν μέσω τηλεφώνου με αστική χρέωση, αυτό πραγματικά είναι αδιανόητο.
Το ξέρετε κυρία Κεραμέως ότι υπάρχουν χιλιάδες Ελληνόπουλα που αυτή την στιγμή δεν έχουν την δυνατότητα να ξοδέψουν ένα ευρώ ; Το ξέρετε ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα διαβίωσης ; Άρα δημιουργείτε άνισες συνθήκες συναγωνισμού. Και σε όλα αυτά μήπως έπρεπε να σκεφτείτε και την ψυχολογική στήριξη των μαθητών ;
Δεν νομίζω ότι το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το έχετε μελετήσει καλά και αφού μιλάμε για υπολογιστές, θα σας θυμίσω μία ορολογία. Λέγεται RESET , σβήστε και επανασχεδιάστε, δίνοντας τα κατάλληλα εφόδια σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ας επενδύσει επιτέλους σωστά το κράτος , μία φορά για το μέλλον της Ελλάδας.