74η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, μια μεγάλη πρόκληση για εξωστρέφεια. Άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

74η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, μια μεγάλη πρόκληση για εξωστρέφεια.
H 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί «διπλωματικά» και ουσιαστικά. Να συνθέσει και να προωθήσει τα καίρια θέματα της, με επιχειρήματα και αξιοπιστία.
Το ζήτημα της οικονομίας και της παρουσίας των θεσμών μας είχε παραγκωνίσει και είχαμε απολέσει πολύτιμο χώρο στη διεθνή σκηνή.
Είναι η ώρα να πετύχουμε τους στόχους μας και να αναζητήσουμε τους πραγματικούς συμμάχους μας.
Η ΕΕ υποστήριξε με όλες τις δυνάμεις της τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Η εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός-μάνατζερ Κυριάκος Μητσοτάκης αναβαθμίζει με συνεχείς παρεμβάσεις την καθημερινότητα των πολιτών.
Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και οι υποψήφιοι επενδυτές εξετάζουν, πλέον σοβαρά, το ενδεχόμενο επενδύσεων στη πατρίδα μας.
Χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει η Moody’s την επόμενη δεκαετία, διαβλέποντας μεγαλύτερα περιθώρια σε Ελλάδα και Κύπρο. Μεγάλο «βαρίδι» το δημογραφικό. Πιο ευάλωτες οι χώρες σε σοκ. Τι προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης για τη γερμανική οικονομία.
H Ελλάδα και η Kύπρος αναμένεται να καταγράψουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η Moody’s σε έκθεση της, στην οποία προσθέτει ωστόσο πως η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη στο μπλοκ των 28.
H Μάλτα και η Ιρλανδία αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση στη δυνητική ανάπτυξη, αν και οι δύο προβλέπεται να παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, οι δημογραφικές πιέσεις αναμένεται να πιέσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στη Γερμανία κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Στην έκθεση ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η χαμηλή και αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. την επόμενη δεκαετία θα καταστήσει τα κράτη του μπλοκ πιο ευάλωτα σε σοκ και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενδεχομένως να περιορίσει τα πιστωτικά τους προφίλ.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρει ότι η δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά την επόμενη δεκαετία από τα ήδη χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα. Η Moody’s εκτιμά πως οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζονται σε αβέβαια κέρδη στην παραγωγή και τις επενδύσεις ως αντιστάθμισμα μιας πιο βέβαιης πτώσης στην προσφορά εργασίας, λόγω των δημογραφικών μεταβολών, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο η ανάπτυξη να είναι ακόμα πιο αδύναμη από τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Οι εκθέσεις και οι μελέτες είναι ένας καλός οδηγός για να βελτιώνουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ την δυναμική των κρατών τους. Απαιτείται συνεχή προσπάθεια και επιμονή για μια Ευρώπη των πολιτών με αλληλεγγύη και συνοχή.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία και πετυχαίνει τους στόχους της. Απαιτείται σκληρή δουλειά, όχι για τη βελτίωση των αριθμών, αλλά για τη ζωή των πολιτών.
Ώρα για διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας μας στη παγκόσμια σκηνή. Να μη δεχτούμε εκβιασμούς και να μην υποχωρήσουμε σε όσα με κόπο έχουμε κατακτήσει.

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης