Τούσκ : Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου

Κόσμος Κυρίως θέματα

Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου για το θέμα της παραβίασης της ΑΟΖ της από την Τουρκία. Αυτό ανάφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κάνοντας αναφορά στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Τουσκ, στο πλαίσιο δηλώσεων μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε του «27» για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένη, στέκεται στο πλευρό του κράτους μέλους της, δηλαδή της Κύπρου».
Πρόσθεσε παράλληλα πως η ΕΕ θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και πως αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε στις 28 Μαΐου που θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν». Εξήγησε επίσης ότι έλαβε «θετικότατη ανταπόκριση» από τους εταίρους στην ΕΕ, στα όσα ζήτησε, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες.