Πρόκληση Τ. Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά θα μπορούσε να μετατραπεί σε τζαμί

Κόσμος Κυρίως θέματα

Ανοιχτό άφησε το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο TGRT HABER δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Όχι μόνο δεν είναι απίθανο, ανέφερε, αλλά και όπως τόνισε «μπορεί ακόμα και να αλλάξουμε το όνομά της σε τέμενος Ayasofya!».

Όπως μεταδίδει η dailysabah.com ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η πρόταση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί δεν είναι «παράξενη πρόταση». Αφού υπενθύμισε ότι «το τζαμί μετατράπηκε σε μουσείο το 1935» εν συνεχεία πρόσθεσε πως «μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα και να το αλλάξουμε αυτό».

Ανέφερε ακόμα ότι «μετά τις εκλογές ίσως η είσοδος στην Αγία Σοφία γίνει δωρεάν». «Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία όχι ως μουσείο, αλλά ως τζαμί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως «όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμάνιε. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου».https://twitter.com/DailySabah/status/1109892100382953472/photo/1