Πέτρινη πλάκα 4.000 ετών, ο παλαιότερος 3D χάρτης του κόσμου

Φως στο μυστήριο μιας χαραγμένης πλάκας που ανακαλύφθηκε το 1900 στη Βρετάνη της Γαλλίας, προσπαθούν να ρίξουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με του οποίους το πέτρινο αντικείμενο πιθανότατα αποτελεί τον παλαιότερο τρισδιάστατο χάρτη στην Ευρώπη.

Η πλάκα που έχει χρονολογηθεί από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού (μεταξύ 1900 και 1650 π.Χ.), έχει μήκος 2 μ. και πλάτος 1,5 μ. και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε προϊστορικό νεκροταφείο στη Φινιστέρ, στη δυτική Βρετάνη, από τον αρχαιολόγο Πολ ντε Σατελιέ.

Η πλάκα ξεχάστηκε προφανώς για πάνω από έναν αιώνα, αποθηκευμένη για δεκαετίες στο υπόγειο του σπιτιού του Γάλλου αρχαιολόγου, το Σατό ντε Κερνούζ, ενώ εντοπίστηκε εκ νέου στο σκονισμένο κελάρι το 2014.

Οι αρχαιολόγοι που μελέτησαν τα χαραγμένα μοτίβα στην πέτρα αυτή των 4.000 ετών, λένε ότι τα σημάδια είναι ένας χάρτης μιας περιοχής στη δυτική Βρετάνη.

Η «παρουσία επαναλαμβανόμενων μοτίβων που ενώνονται με γραμμές» στην επιφάνειά της υποδηλώνουν ότι απεικονίζεται μια περιοχή του Φινιστέρ, σύμφωνα με μελέτη του Δελτίου της Γαλλικής Προϊστορικής Εταιρείας.