Ο επικεφαλής του Βασιλικού στρατού της Ταϊλάνδης Στρατηγός Apirat Kongsompong προειδοποιεί!

Κόσμος Κυρίως θέματα Πολιτική

Ο επικεφαλής του Βασιλικού στρατού της Ταϊλάνδης Στρατηγός Apirat Kongsompong προειδοποιεί!

“Δεν μπορώ πλέον να αφήσω τους Ταιλανδούς να διευθετήσουν τις διαφορές τους στους δρόμους “, δήλωσε ο Στρατηγός Apirat Kongsompong, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τόσο οι τελικοί νικητές όσο και οι ηττημένοι στις εκλογές πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές τους στο κοινοβούλιο.
Ο αρχηγός του βασιλικού στρατού της Ταϊλάνδης Στρατηγός Apirat Kongsompong, λέει ότι ο στρατός διεξάγει τώρα έναν νέο υβριδικό πόλεμο εναντίον εχθρών που προσπαθούν να γυρίσουν την νεολαία της Ταϊλάνδης ενάντια στον στρατό και την μοναρχία.

Είπε επίσης σκληρά λόγια για τους πολιτικούς που «στρεβλώνουν» τις δημοκρατικές αρχές για να τους καταστήσουν ασυμβίβαστους με την Ταϊλανδέζικη κουλτούρα που σέβεται τον βασιλιά πάνω απ ‘όλα, μια σαφή αναφορά στο κόμμα και στους συμμάχους του Thaksin.
“Δεν είναι σωστό,” είπε ο Apirat για τέτοιους πολιτικούς. “Η Ταϊλάνδη είναι δημοκρατία με τον βασιλιά ως αρχηγό κράτους”.

Τα πιστά κόμματα του Thaksin έχουν κερδίσει κάθε εκλογή από το 2001, ακόμα και μετά την απομάκρυνσή του από το πραξικόπημα του 2006.

Ο Thaksin παρέμεινε μια επιρροή ως πολιτική προσωπικότητα, παρά το γεγονός ότι έζησε σε αυτοκαθοριζόμενη εξορία από τότε που έφυγε από την Ταϊλάνδη το 2008 για να αποφύγει μια δίκη διαφθοράς που είπε ότι ήταν πολιτικά παρακινημένη.
Την περασμένη εβδομάδα, έξι άλλα κόμματα ενώθηκαν με το κόμμα pro-Thaksin Pheu Thai σε μια συμμαχία «δημοκρατικής μάχης», την οποία ισχυρίζονται ότι θα κερδίσει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να αποκλείσει τον Prayut Chan-o-cha στο να παραμείνει στην εξουσία.

“Οι άνθρωποι πρέπει να αποδέχονται τη νίκη όταν χάνουν”, δήλωσε ο Apirat. “Αντ’ αυτού, έχτισαν μια δημοκρατική πλευρά και μια πλευρά δικτατορίας, η οποία δεν είναι σωστή. Είμαστε όλοι Ταϊλανδοί. ”
Μίλησε στο Reuters σε συνέχεια των βομβιστικών επιθέσεων στη Μπανγκόκ επτά ημέρες πριν (2 Αυγούστου). Ο στρατηγός πίστευε ότι οι επιθέσεις είχαν προγραμματιστεί για να συμπέσουν με τις συναντήσεις του ASEAN στην πρωτεύουσα για να “υπονομεύσουν και να ντροπιάσουν τη νέα κυβέρνηση.
Ο στρατηγός Apirat Kongsompong πιστεύει ότι ο στρατός μάχεται τώρα σε έναν αγώνα ίδιο που συγκρίνεται με τον πόλεμο κατά της κομμουνιστικής εξέγερσης στη δεκαετία του 1970 και του ’80, αλλά δήλωσε ότι οι προκλήσεις γίνονται τώρα με την διάδοση της προπαγάνδας μέσω του κοινωνικού δικτύου ενημέρωσης.

“Είναι σαν τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο και όταν συνδυάζεται με το συμβάν (βομβιστική επίθεση) που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, είναι σαν τον υβριδικό πόλεμο.
“Τώρα δεν είναι απλώς ένας ανοιχτός εχθρός όπως η παλιά εποχή.
Πρέπει λοιπόν να αναδιοργανώσουμε και να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας και να αναδιοργανώσουμε τις μονάδες μας και πολλά πράγματα για να διατηρήσουμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλεια ».
“Ορισμένα πολιτικά κόμματα, μόλις γεννήθηκαν πριν από δύο χρόνια, είχαν ανθρώπους για προπαγάνδα ώστε να τους κατευθυνθεί σιγά σιγά από όταν ήταν 16 και 17. Προσπαθούν να τους εκπαιδεύσουν με ψεύτικα νέα”.
Ήταν σαφές ότι κατευθύνει με τα σχόλιά του την προώθηση του Μελλοντικού Κόμματος, το οποίο σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2018. Το κόμμα προέκυψε από το πουθενά με ισχυρές επιδόσεις στις εκλογές του Μαρτίου του 2019 (κερδίζοντας τον τρίτο υψηλότερο αριθμό πρωτογενών ψήφων). Ο ηγέτης της Future Forward, Thanathorn Juangroongruangkit, έτρεξε εναντίον του υπάρχοντος πρωθυπουργού Prayut Chan-o-cha στον αμφίδρομο διαγωνισμό για τη θέση πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση. Έχασε όμως την ψηφοφορία.
Ο στρατηγός Apirat λέει ότι το νέο κόμμα συγκεκριμένα στοχεύει νέους ψηφοφόρους και τώρα συμμαχεί με την Pheu Thai, η οποία ήταν ηγέτης της κυβέρνησης προτού να διωχθεί από το γραφείο στο πραξικόπημα του 2014.
Αν και παρατήρησε ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υποστήριξε τη βία εναντίον του στρατού ή της κυβέρνησης, σημείωσε ότι η αστυνομία πιστεύει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας «συνδέονται με πολιτικά ζητήματα».

Ο στρατηγός Apirat Kongsompong δήλωσε ότι ο στρατός θα παραμείνει ουδέτερος στις εκλογές, όπου ο προκάτοχός του ως αρχηγός του στρατού, Prayuth Chan-ocha, επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία ως εκλεγμένος πρωθυπουργός, πέντε χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας μετά από πραξικόπημα.
“Ο στρατηγός Prayut Chan-o-cha πρέπει να είναι στο δικό του μονοπάτι και ο στρατός πρέπει να αποδράσει”, δήλωσε ο στρατηγός Apirat Kongsompong. “Δεν μπορούμε να εμπλακούμε στην πολιτική.”
Παρά τα πολιτικά φορτισμένα σχόλιά του στη συνέντευξη του Reuters, δήλωσε ο στρατηγός Apirat Kongsompong ότι ο στρατός θα παραμείνει ουδέτερος στις εκλογές, και δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν εγκεφαλικά επεισόδια (πραξικοπήματα) κάτω από το ρολόι του».

“Εφ ‘όσον είμαι σε αυτή τη θέση δεν θα αφήσω ποτέ το στρατό να περάσει τη γραμμή. Μετά τις εκλογές, ο στρατός πρέπει να επιστρέψει στην θέση του. ”

Ο επικεφαλής του στρατού ανέφερε επίσης μια δήλωση από τον βασιλιά Maha Vajiralongkorn, λέγοντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «πρέπει να επιλέξουμε καλούς ανθρώπους να κυβερνούν ώστε οι κακοί άνθρωποι να μην έχουν εξουσία».
Η απροσδόκητη δήλωση του βασιλιά Maha Vajiralongkorn στις 23 Μαρτίου, που έσπασε από την πρακτική της σιωπής του πατέρα του στην πολιτική, ανέφερε τους “καλούς” και τους “κακούς” ανθρώπους, αλλά δεν διευκρίνισε κανένα κόμμα ή πολιτικό.
Ωστόσο, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ψηφοφορία, ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn εξέδωσε επίσημη εντολή που απομάκρυνε τον Thaksin από όλες τις βασιλικές διακρίσεις και τις διακοσμήσεις που του δόθηκαν.

Ξανθάκης Ευάγγελος