Η Yingluck με Σερβική υπηκοότητα!

Η Yingluck με Σερβική υπηκοότητα!

Η φυγόδικος πρώην πρωθυπουργός Yingluck Shinawatra, η οποία καταδικάστηκε στην Ταϊλάνδη σε πενταετή φυλάκιση λόγω παραβίασης του καθήκοντος, έχει λάβει σερβική υπηκοότητα.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανέφερε την Πέμπτη ότι η σερβική κυβέρνηση χορήγησε την υπηκοότητά της “επειδή μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Σερβίας”. Σέρβοι αξιωματούχοι δεν σχολίασαν τον λόγο πίσω από την απόφαση.
Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης αρνήθηκε να σχολιάσει και ένας ανώτερος νομικός υπάλληλος δήλωσε ότι οι αρχές θα μελετούσαν εάν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τη Σερβία για επιστροφή της Yingluck εάν συνελήφθη στη χώρα αυτή.
Ένα κυβερνητικό διάταγμα επιβεβαίωσε ότι στην Yingluck χορηγήθηκε η ιθαγένεια και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επίσημη εφημερίδα της Σερβίας.
Με το σερβικό διαβατήριο, μπορεί να ταξιδέψει χωρίς βίζα σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σερβία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, αλλά δεν θα ενταχθεί το νωρίτερο το 2025.
Η Yingluck διέφυγε από την Ταϊλάνδη το 2017 λίγες ημέρες πριν καταδικαστεί για αποτυχία πρόληψης της διαφθοράς σε πρόγραμμα επιδότησης ρυζιού που τελικά κοστίζει στους φορολογούμενους εκατοντάδες δισεκατομμύρια μπατ.
Αυτή και οι υποστηρικτές της λένε ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά παρακινημένη.
Δόθηκε μεγάλη εγγύηση και φέρεται να πήγε στο Λονδίνο μέσω του Ντουμπάι, όπου ο δισεκατομμυριούχος αδερφός της, πρώην πρωθυπουργός Thaksin Shinawatra, κατοικεί σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία μετά την φυγή του από την Ταϊλάνδη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διαφθοράς.
Τόσο ο Thaksin όσο και η Yingluck ήταν επικεφαλής των εκλεγμένων κυβερνήσεων που ανατράπηκαν σε στρατιωτικά πραξικοπήματα – Thaksin το 2006 και Yingluck το 2014.
Ο Thaksin έχει την ιθαγένεια άλλης βαλκανικής χώρας, του Μαυροβουνίου, την οποία έλαβε το 2009.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Busadee Santipitaks, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μπόρεσε να σχολιάσει και ότι το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε έρθει σε επαφή με αρχές της Ταϊλάνδης.
Ενώ οι αρχές έχουν μια γενική ιδέα για τον τόπο διαμονής και τις συνήθειες ταξιδιού του Thaksin και της Yingluck, η είσοδος για επιστροφή πίσω στην Ταϊλάνδη ώστε να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη είναι ακατόρθωτη γι ‘αυτούς.
Αυτό δεν έχει σταματήσει έναν ανώτερο νομικό υπάλληλο από το να λέει ότι οι αξιωματούχοι θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να συλληφθεί από τις σερβικές αρχές με αμοιβαία συμφωνία με την Ταϊλάνδη.
Η Ταϊλάνδη και η Σερβία δεν έχουν συμφωνία έκδοσης, δήλωσε ο Chatchom Akarin, γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.
Ωστόσο, ανέφερε ότι θα μπορούσε να εκπονηθεί μια συμφωνία συνεργασίας, με την οποία η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να επιστρέψει την εύνοια συμφωνώντας να στείλει πίσω τους φυγόδικους που επιθυμούσε η σερβική κυβέρνηση στο μέλλον.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις αρχές της Ταϊλάνδης που στέλνουν πληροφορίες από τη Σερβία σχετικά με την ακριβή τοποθεσία της Yingluck για να προσδιορίσουν τον τόπο των σερβικών αρχών να συλλάβουν τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο κ. Chatchom είπε ότι οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψή της σε ορισμένες χώρες, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν επίσημα λεπτομέρειες. “Εάν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο εντοπισμού της, θα εξετάσουμε την υπόθεση κάτω από τη διαδικασία”, είπε.
Η ποινική υπηρεσία του ανώτατου δικαστηρίου για τους κατόχους πολιτικών θέσεων καταδίκασε την Yingluck σε πενταετή φυλάκιση το 2017 σε σχέση με το καθεστώς του ρυζιού. Αφού δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μοίρα της, η Yingluck εγκατέλειψε τη χώρα λίγες μέρες πριν καταδικαστεί.
Είναι ευρέως ύποπτο ότι οι αρχές δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την Yingluck. Ανησυχούσαν ότι αν είχε μείνει στην Ταϊλάνδη και αντιμετώπισε το δικαστήριο, πολλοί θα την θεωρούσαν πολιτικό μάρτυρα και θα ακολουθούσαν αναταραχές.
Οι εισαγγελείς συμφώνησαν τον περασμένο Οκτώβριο ότι η υπόθεση ήταν τελική αφού η ίδια και οι εισαγγελείς δεν είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ξανθάκης Ευάγγελος