Φόβοι για νέο εκτροχιασμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Η Αθήνα βιάστηκε να πανηγυρίσει την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Παρά την τακτική κίνηση αποκλιμάκωσης που αναγκάστηκε να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, οι οξείες τουρκικές αντιδράσεις στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδεικνύουν ότι στην παρούσα φάση οι δύο χώρες ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες. Η κυβέρνηση οφείλει να κρατάει μικρό καλάθι. Προς το παρόν επικρατεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών για κίνδυνο νέου εκτροχιασμού. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υπόθεση αυτή θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο στρατιωτικό που λαμβάνει και τυπικά το άσυλο, ενώ αναμένεται να καθαρογραφεί η ίδια απόφαση για άλλους τρεις και οι τελεσίδικες αποφάσεις για τους υπόλοιπους τέσσερις.

«Το γυαλί άμα ραγίσει δεν ξανακολλάει», λέει η γνωστή παροιμία, η οποία απ’ ότι φαίνεται βρίσκει εφαρμογή και στην διπλωματία. Αν και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών έδωσε μία πολυπόθητη ανάσα, όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις πολύπαθες ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δικαιώσει τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ζητώντας να αποκτήσει πλήρη δικαιώματα πολιτικού πρόσφυγα ήταν αρκετή για να ταράξει τα γαλήνια νερά των τελευταίων ημερών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση» που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας σε ζητήματα τρομοκρατίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης. «Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά παραβιάζει και τις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων… Απορρίπτοντας την έκδοση των προδοτών, η Ελλάδα προετοιμάζει το έδαφος για παρόμοιες αποφάσεις, που προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους», γράφει η ανακοίνωση της Άγκυρας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομερ Τσελίκ είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ευκαιρία να επιτεθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Κι εκείνος με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια έκανε λόγο για απόφαση που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας παραβίασε διεθνείς Συνθήκες με την απόφαση για το άσυλο και καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί από όλους, ανάμεσα σε αυτούς και η Ε.Ε.», έγραψε.

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, τη σκυτάλη πήρε και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας που κλιμάκωσε τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της χορήγησης ασύλου είναι «παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας» εκ μέρους της Ελλάδας.

Σε εθνικιστικό παραλήρημα βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει για ακόμη μια φορά και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διαμήνυσε στην Ελλάδα να μην ξεχνά την 9η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της Μικρασιατικής Καταστροφής. «Μια συμπεριφορά που δεν είναι καλή από την πλευρά της Ελλάδας. Ελπίζω να μην ξεχάσουν την 9η Σεπτεμβρίου μετά από αυτές τις συμπεριφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την ασφάλεια των οκτώ. Ακόμα και αμέσως μετά τον επαναπατρισμό των δύο τα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν χαλαρώσει, καθώς υπήρξε η σκέψη ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να βρουν «άνοιγμα» και να οργανώσουν επιχείρηση εναντίον των οκτώ φυγάδων.

ΠΗΓΗ www.protothema.gr