Αίγυπτος: Σφοδρές συγκρούσεις στρατού – τζιχαντιστών στο Σινά

Κόσμος

Πέντε αιγύπτιοι στρατιωτικοί και 47 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο Σινά (ανατολικά), όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου αναμετρώνται με τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη χώρα, ανακοίνωσε το επιτελείο. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, οι ύποπτοι, που βρίσκονταν στο βόρειο και στο κεντρικό Σινά, είχαν στην κατοχή τους «όπλα διαφόρων τύπων, πυρομαχικά, εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Εξάλλου, 158 «εγκληματικά στοιχεία» συνελήφθησαν και 385 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό. Ενεργοί για αρκετά χρόνια στο Βόρειο Σινά, οι τζιχαντιστές πέρασαν από τις σποραδικές επιθέσεις σε έναν αληθινό ανταρτοπόλεμο μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι το 2013.

Το 2014 μια οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, η «Άνσαρ Μπάιτ αλ Μάκντις», ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ και μετατράπηκε στην «επαρχία του Σινά» του αυτοανακηρυγμένου «χαλιφάτου» της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Μετά τις στρατιωτικές ήττες του στο Ιράκ και στη Συρία, το Κάιρο υποψιαζόταν ότι το ΙΚ θα προσπαθούσε να δημιουργήσει το νέο του οχυρό στο Σινά.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο ως το 2013 αρχηγός του γενικού επιτελείου, νυν πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι διέταξε τις δυνάμεις του να αποκαταστήσουν την ασφάλεια σε «τρεις μήνες». Περίπου έναν χρόνο μετά την διαταγή αυτή, πολλοί εκτιμούσαν ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να συντρίψουν τη τζιχαντιστική οργάνωση, που εκτιμάται πως διαθέτει περίπου χίλια μέλη.

Τον Φεβρουάριο του 2018 άρχισε η «εκκαθαριστική» επιχείρηση ευρείας κλίμακας «Σινά 2018», για να απαλλαγεί η χώρα από την «τρομοκρατία». Η πιο πρόσφατη αναφορά σε αυτή ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2018. Ο στρατός δεν αναφέρεται σε αυτήν στις φετινές ανακοινώσεις του.

Το επιτελείο ανακοινώνει συχνά τους θανάτους φερόμενων ως τζιχαντιστών, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Συνολικά, περίπου 650 ύποπτοι έχουν σκοτωθεί, όπως και περίπου πενήντα στρατιωτικοί, κατά τα επίσημα στοιχεία. Δεν υπάρχει διαθέσιμος απολογισμός από ανεξάρτητες πηγές. Η επαρχία του Βορείου Σινά παραμένει αποκλεισμένη από τον στρατό. Στους δημοσιογράφους απαγορεύεται η πρόσβαση, με μοναδική εξαίρεση τις σπάνιες περιηγήσεις που οργανώνουν οι αρχές.

ΠΗΓΗ slpress

Δείτε επίσης:
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα δημοσίευσε σήμερα ορισμένες φωτογραφίες στην τηλεόραση Opinion, υποστηρίζοντας
του Θάνου Τζήμερου "Άνοδο" της ακροδεξιάς στην Ε.Ε. βλέπουν τα ΜΜΕ και οι σχολιαστές των
Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην νομοθετική πορεία του «EastMed Act» έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι
Σκληρή ανακοίνωση απάντηση στους φαιδρούς ισχυρισμούς της Άγκυρας, εξέδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την
Κλιμακώνεται ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, με τις δύο χώρες
ην παραίτησή του ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας,
Κοινοποιήστε το άρθρο:
error
Ρούχα και φορέματα