Το κινητό μπλοκάρει τη…νοημοσύνη – Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Pegasus που έγινε στην Τουρκία, με τους τρεις νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, υπήρξε ένα περιστατικό που πέρασε απαρατήρητο από το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης. Κατά την βίαιη προσγείωση κι ενώ το αεροσκάφος συνετρίβη και κόπηκε σε τρία κομμάτια, ο κόσμος προσπαθούσε να βρει τρόπο να εγκαταλείψει τα συντρίμμια, γιατί υπήρχε άμεσος κίνδυνος έκρηξης από τις δεξαμενές καυσίμων του αεροσκάφους.

Εμείς στους δέκτες μας είδαμε κάποιο άτομο να τραβά πλάνα από το εσωτερικό του αεροσκάφους και να καταγράφει τον πανικό που επικράτησε. Αυτό συνέβη γιατί κάποιος από τους επιβάτες σήκωσε το κινητό του κι άρχισε να κάνει λήψη.
Προσπάθησα να δώσω μια λογική εξήγηση σ’ αυτό το νοσηρό περιστατικό. Προσωπικά, επειδή έχω βρεθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, η μια και μοναδική αντίδραση που είχα, τόσο εγώ, όσο και οι συνεπιβάτες μου, ήταν να βρούμε τρόπο να διασωθούμε από τα συντρίμμια. Το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο δεν γνωρίζω αν ήταν άνδρας ή γυναίκα, αντί να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να αντιδράσει ενστικτωδώς για να επιβιώσει και να προσπαθήσει να αποδράσει από τα συντρίμμια, εκείνο παρέμενε αδρανές και άρχισε να βιντεοσκοπεί τις αντιδράσεις του κόσμου.
Επικοινώνησα με ειδικούς ψυχιάτρους για να ερμηνεύσω μια τέτοια συμπεριφορά. Εκτός από καθαρή ηλιθιότητα, όπως τη χαρακτήρισαν, το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται σαν να ήθελε να ικανοποιήσει την τελευταία του απόλαυση, εν είδη, «τελευταίο γεύμα». Να απολαύσει την τελευταία ηδονή της ζωής του, που γι’ αυτό, ήταν το κινητό του.
Το συγκεκριμένο άτομο ήθελε να δει το πώς υποφέρει ο κόσμος δίπλα του. Αυτή είναι μια σαδιστική έκφραση ορισμένων ανθρώπων, όπου δεν βλέπεις ότι πεθαίνεις κι εσύ, αλλά μόνο ότι πεθαίνουν οι άλλοι δίπλα σου και ηδονικά καταγράφεις το συμβάν.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πόσο έχει αρχίσει να νοσεί ο κόσμος από τη χρήση του κινητού και τι εμμονή του έχει γίνει, που αψηφά ακόμη και τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η ζωή του, αρκεί να συνεχίσει τη συνήθη πρακτική, να καταγράφει το κάθε τι που γίνεται γύρω του με την «έξυπνη συσκευή», η οποία έχει καταφέρει να αποβλακώσει πολλούς από τους χρήστες της.