“Oι Έλληνες και οι Ελληνάρες¨ – Άρθρο της Σοφίας Τσιπτσέ

Με αφορμή τις δηλώσεις περί μπάρμπεκιου σε δομές προσφύγων από ενωμένους πατριώτες , οι οποίοι πήραν τα όπλα ή μάλλον τα σουβλάκια για να αντισταθούν στον «κίνδυνο» εκτίθενται οι κάτωθι σκέψεις:
Το ζήτημα των προσφύγων είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο , το οποίο χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης και μάλιστα σύσσωμης υπερκομματικής και πολυκομματικής συνεργασίας. Η άμεση επέμβαση της Ευρώπης , η οποία είναι απούσα μέχρι στιγμής στον κυκεώνα που έρχεται και οι πιέσεις της Κυβέρνησης στην Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί «ευρωπαϊκά» το ζήτημα , είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη.
Πολλοί κάνουν λόγο για ζήτημα «μεταναστευτικό» και όχι προσφυγικό, θέλοντας να χαρακτηρίσουν γρήγορα και άνευ βάσιμων στοιχείων την ταυτότητα των εισρεόμενων ανθρώπων. Για το σκοπό του χαρακτηρισμού κάποιου ως πρόσφυγα , ή του αποχαρακτηρισμού και την κατάταξη του στην κατηγορία του μετανάστη υπάρχει η λεγόμενη διαδικασία του ασύλου, η οποία μάλιστα ακούγεται ότι το τελευταίο διάστημα θα γίνει πιο σύντομη διαδικασία, με σκοπό να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν ο αποχαρακτηρισμός του κάθε αιτούντος ασύλου και να επιλέγεται ο αιτών που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα και να τυγχάνει της διεθνούς προστασίας. Οι δε μετανάστες να προωθούνται στις χώρες τους με τη διαδικασία επιστροφής. Οι βιαστικοί και άνευ βασίμων στοιχείων χαρακτηρισμοί για το αν είναι κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης, είναι αν μη τι άλλο μη χρηστικοί και φορτίζουν το ήδη φορτισμένο κλίμα.
Επειδή μιλούμε για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα των τελευταίων ετών , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας και επειδή η Ελλάδα εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης είναι η χώρα υποδοχής των εισροών, το ζήτημα εντείνεται και παίρνει τις διαστάσεις του «επικίνδυνου» . Σίγουρα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να «σηκώσει» όλο αυτό το προσφυγικό κύμα. Σίγουρα η Ελλάδα θα βουλιάξει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα άμεσα καθότι είναι επικίνδυνο. Σίγουρα μέσα στο κύμα προσφύγων , υπάρχουν και παράνομοι μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι επικίνδυνοι και ικανοί να διαπράξουν ποινικά αδικήματα.

Το πρόβλημα όμως δεν αντιμετωπίζεται με ρατσιστικές δηλώσεις και ακραίες συμπεριφορές, από μερίδα ατόμων , υπό το πρόσχημα ότι είναι πατριώτες και αγαπούν την πατρίδα τους. Αγαπά κανείς την πατρίδα του όταν έμπρακτα το αποδεικνύει, πληρώνοντας τους φόρους του και τις υποχρεώσεις του, σεβόμενος και υπακούοντας τους νόμους της, γνωρίζοντας και τιμώντας την ιστορία της και με άλλες πράξεις που στόχο έχουν το σεβασμό και τη περηφάνια. Καμία έννοια πατριώτη δεν ωθεί κάποιον να διώχνει , να ξεφτιλίζει και να υποτιμά τον άλλο , και να τον αντιμετωπίζει ως υποδεέστερο του, επειδή προέρχεται από κάποια άλλη πατρίδα. Κανείς δεν μπορεί να λέγεται πατριώτης , επειδή επιθυμεί να πάει έξω από εγκαταστάσεις προσφύγων και να ψήνει προκλητικά μπριζόλες και να πίνει, απολαμβάνοντας δίπλα σε κάποιον που δυστυχεί και βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Μάλλον το τελευταίο διάστημα ήρθε στην επιφάνεια η σύγχυση ιδεών που έχουμε ως κοινωνία. Συγχέουμε τον πατριωτισμό με την απανθρωπιά, την αλληλεγγύη με την διχόνοια , το μαύρο με το άσπρο. Αυτό όμως που δεν μπορούμε ακόμα σαν κοινωνία να αντιληφθούμε είναι ότι το μίσος φέρνει μίσος. Είναι σαν το σύστημα boomerang.
Καλή όρεξη λοιπόν σε όσους αποφάσισαν να χορτάσουν δίπλα σε πεινασμένους!