Ιταλία προς Ελλάδα: Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι μας πριν να είναι πολύ αργά

Καλησπέρα σας, με ένα διαφορετικό P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. Αυτή την ώρα, όλοι μαχόμαστε ο καθένας με τον τρόπο του να καταλάβει, να συνειδητοποιήσει τον αλλοτριωμένο του εαυτό, και να επιστρέψει με όλη του τη δύναμη στα σταθερά σημεία της ζωής του. Πολλά λέγονται το τελευταίο διάστημα ως φερόμενα αληθή και μας έχουν διχάσει, προβληματίσει, αλλά και τρομοκρατήσει όσο δεν πάει! Ως μαχητές της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της αλήθειας, οφείλουμε να προασπιζόμαστε μόνο αυτή με πάθος, ψυχραιμία και ειλικρίνεια. Με τον κ. Ιάκωβο Σκιαδά- μόνιμο κάτοικο Ρώμης, Πολιτικό Μηχανικό στο επάγγελμα και επίσημο συνεργάτη της Genesis Athens Clinic στην Ιταλία-γνωριστήκαμε στις 9 Νοεμβρίου 2019 στη Ρώμη κατά τη συνέντευξη τύπου για την υπογραφή της συνεργασίας, μεταξύ της Genesis Athens Clinic του Κ. Πάντου Κωνσταντίνου και των ιατρικών κέντρων Artrmisialab στη Ρώμη της K.A.M Giorlandino, με σκοπό την προώθηση του ιατρικού τουρισμού προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στον κ. Σκιαδά, ήταν η αθόρυβη και γεμάτη ευγένεια φύση του. Ένας Έλληνας ανάμεσα στους πολλούς που κοιτούσε να εξυπηρετήσει, πάντα με χαμόγελο. Εγώ βρέθηκα εκεί ως ανταποκρίτρια της BCI MEDIA INC για την κάλυψη του θεσμού των Βραβείων Τζιουζέπε Σιάκκα, μετά από το ευγενικό κάλεσμα της Δρ.Επικοινωνίας και Γραμματέα των βραβείων Giuseppe Siacca, κ. Βίκυ Μπαφατάκη, και ήταν πάντα πρόθυμος να διευκολύνει κάθε μας βήμα.Τελικά, αυτό που λένε ότι η μία στιγμή συνεργάζεται με την υπάρχουσα για να δημιουργηθεί η επόμενη, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Απόδειξη η συγκεκριμένη συνέντευξη. Χθες είχαμε μία τηλεδιάσκεψη για τα όσα δύσκολα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία. Αρχικώς, υπήρχε μία χαλαρή αντιμετώπιση από την πλευρά των κατοίκων. Ήταν το ίδιο επιπόλαιοι, όσο και αρκετοί “βολταδόροι” ανά την υφήλιο, όταν όμως τα νούμερα των θανάτων άρχισαν να μιλάνε στη δική τους γλώσσα, όλοι ξαφνικά σοβάρεψαν!

L.K:- Καλησπέρα σας κ. Σκιαδά και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη διάθεσή σας να μας μιλήσετε για τα όσα διαδραματίζονται στην Ιταλία.

Ι.Σ: – Καλησπέρα σας κ. Κυρόπουλος και σας ευχαριστώ από πλευράς μου για αυτήν την επικοινωνιακή ευκαιρία στην προσπάθεια μας να δραστηριοποιήσουμε τους συμπολίτες μας.

Εδώ και 14 μέρες βρισκόσαστε στο σπίτι σας στη Ρώμη σε υποχρεωτική καραντίνα. Η Ιταλία γιατί έφτασε στο σημείο να θρηνεί περισσότερα θύματα από ότι η Ουχάν της Κίνας; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Ακούστε κ. Κυρόπουλος, δυστυχώς ο κορωνοϊός εμφανίστηκε σιγά σιγά και κανείς δεν αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης διότι αρχικά παρουσιάζει, τα ίδια συμπτώματα με την απλή γρίπη, πυρετό και βήχα. Όταν η Ιταλική κυβέρνηση πήρε τα πρώτα μέτρα κατά την εξάπλωση του κορωνοϊού, σχεδόν όλοι μας, αψηφήσαμε τις προειδοποιήσεις. Υπήρξαμε, επιτρέψτε μου την έκφραση, εγκληματικά αφελείς, μη κάνετε το ίδιο! Μείνετε στο σπίτι. Ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών και προφυλάξτε τη ζωή τη δική σας και των αγαπημένων σας.

Δρ. Γενετικής Αναπαραγωγής και CEO του Ινστιτούτου Υγείας Ελλάδος, Κωνσταντίνος Πάντος, Ο Εκπρόσωπος της Genesis Athens στην Ιταλία Ιάκωβος Σκιαδάς και η ιδιοκτήτρια των Εργαστηρίων Artemissia Labs Μαρία Στέλλα Τζορλαντίνο κατά την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας με θέμα τον ιατρικό τουρισμό.

Πότε συνειδητοποιήσατε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την εν δυνάμει εκθετική άνοδο διασποράς του ιού;

Τις πρώτες μέρες, όταν είδαμε αρκετούς από τους συμπολίτες μας να φοράνε μάσκα και γάντια, όταν η Ιταλική κυβέρνηση άρχισε να μας σφυροκοπάει καθημερινά με διαρκή μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταλάβαμε ότι εδώ συμβαίνει κάτι πάρα πολύ σοβαρό που μας αφορά όλους και ότι ο αδικαιολόγητος εφησυχασμός μας ήταν πέρα για πέρα η μεγαλύτερη παγίδα που στήσαμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία.

Άρα στην ουσία μετά από την εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας και προφύλαξης από μέρους της Ιταλικής κυβέρνησης, αρχίσατε να συμπεριφερόσαστε πιο υπεύθυνα απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Όχι μόνο απέναντί στην καλπάζουσα εξάπλωση του κορωνοϊού, μα κυρίως απέναντι στην ίδια την ύπαρξή μας και το συνάνθρωπο μας. Η καθημερινή ζωή ξαφνικά πέρασε σε άλλη διάσταση. Όσο και να επικαλεστήκαμε τον “από μηχανής θεό της ανοσίας” από τον κορωνοϊό, συνειδητοποιήσαμε, ότι δεν είμαστε παρά θνητοί, που κινούμαστε μέσα σε συγκεκριμένα βιολογικά χρονικά πλαίσια επούλωσης από τον κορωνοϊό, τα οποία δεν επιτρέπουν δυστυχώς την ταυτόχρονη θεραπεία όλων των συμπολιτών μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί πολλές φορές να έρχονται στην πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να διαλέξουν ποιος από εμάς έχει προτεραιότητα στη ζωή.

Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε ένα μουσικό διάλειμμα με τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη Έννιο Μορικόνε… από την ταινία Σινεμά ο Παράδεισος και ας βυθιστούμε στη μελωδία της αγάπης με μία νοερή προσευχή, να βγούμε όλοι από αυτή την πανδημία πιο σοφοί, λιγότερο εγωιστές και περισσότερο άνθρωποι.

 

Από το βίωμά σας όλες αυτές τις ημέρες του εθελοντικού περιορισμού, τι έχετε να συμβουλέψετε εμάς τους Έλληνες; Τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και τους επικείμενους θανάτους ειδικά των ευπαθών ομάδων;

Έκκληση της Ιταλικής κυβέρνησης για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Δυστυχώς, ο εθελοντικός περιορισμός έγινε αναγκαστικός, θα καλούσα όλους μας να ενεργοποιηθούμε πριν να είναι πολύ αργά! Η Ιταλία έχει ένα άριστο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή, έχουν επιστρατευθεί οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών, έτσι ώστε να συνδράμουν με τις γνώσεις τους στο κοινό μέτωπο της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Η Ιταλική κυβέρνηση λαμβάνει εθελοντική υποστήριξη από άλλες χώρες, από ιατρούς που είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ιούς, Σ.Α.Ρ.Σ., όπως ο κορωνοϊός, οι οποίοι συμβάλουν κι αυτοί στη θωράκιση του ιατρικού συστήματος υγείας της Ιταλίας.

Η θερμή υποδοχή του ιατρικού προσωπικού από τους Ιταλούς συναδέλφους τους μόλις κατέφτασαν στην Ιταλία

 

Αναμένονται ήδη 52 γιατροί από την Κούβα κι ένα γκρουπ ιατρικής υποστήριξης από την Κίνα και την Ρωσία. Η κατάσταση είναι οριακή αυτή τη στιγμή, γιατί το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό της πρώτης γραμμής έχει αρχίσει να εξασθενεί. Το ιατρικό προσωπικό εργάζεται πολλές φορές χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος θα μπορούσε να τους προσφέρει μια προστασία απέναντί στην επιθετικότητα του κορωνοϊού. Επίσης η Ιταλική κυβέρνηση προσκάλεσε ιατρούς που ήδη έχουν βγει στη σύνταξη, να επιστρέψουν στις επάλξεις του μετώπου απέναντι στον ιό και να υπηρετήσουν για ακόμη μία φορά πιστά στο πεδίο της μάχης τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.

Η καθημερινότητά σας έχει αλλάξει αρκετά; Πώς το βιώνετε όλο αυτό τόσο εσείς, όσο και η οικογένειά σας, ο κοινωνικός σας περίγυρος;

Δεν είναι καθόλου εύκολη η κατάσταση, αλλά λόγω των δεδομένων συνθηκών, έχουμε αναπροσαρμόσει τις ανάγκες μας στα απολύτως απαραίτητα, όσον αναφορά τη διατροφή μας και τις προσωπικές μας ανάγκες. Ένας από μας μία φορά την εβδομάδα, βγαίνει να φροντίσει για τα ψώνια από το σουπερμάρκετ για να αποφευχθεί ακόμη και εδώ, ο οποιοσδήποτε συγχρωτισμός. Είναι ένας ιός που δοκιμάζει τόσο τις ανθρώπινες σχέσεις, όσο και τις αντοχές, και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν είχαμε λάβει καμία απολύτως προειδοποίηση. Τα μέλη της οικογένειας που πριν συναντιόντουσαν σπάνια λόγω εργασιακών και σχολικών υποχρεώσεων, τώρα είναι «αναγκασμένοι» να περνάνε όλο το χρόνο της καθημερινότητάς τους μαζί και ήδη είναι έκδηλα τα πρώτα σημάδια στρες και σκεφτείτε είμαστε ακόμη στην αρχή. Η κορύφωση του ιού στην Ιταλία αναμένεται στα μέσα του Απριλίου. Ακόμη και οι απαιτήσεις της εργασίας μας καλύπτονται αυτή τη στιγμή μέσω της τηλεργασίας. Με αίσθημα ατομικής ευθύνης και αλληλοσεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπό μας, προσκαλώ όλους μας για ακόμη μια φορά, μένουμε στο σπίτι και εργαζόμαστε από εκεί. Το ίδιο μοντέλο αφομοίωσε και το Υπουργείο Παιδείας στην Ιταλία. Όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, τόσο τα σχολεία, όσο και τα πανεπιστήμια ή τα κολλέγια, έχουν υιοθετήσει κι αυτά ψηφιακές πλατφόρμες διαδικτυακών μαθημάτων, ώστε να μη χαθεί η χρονιά. Ασφαλώς προϋπήρχε του ιού και έτσι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ήταν ήδη εξοικειωμένοι με την τεχνολογική εποχή και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Εσείς είστε οι ευνοούμενοι της κατάστασης και μπορείτε να το κάνετε, τι γίνεται όμως με όλους τους χειρώνακτες που απαιτείται η φυσική τους παρουσία προς τα ζην της καθημερινότητάς τους και δεν αναφέρομαι στο εξειδικευμένο προσωπικό κάποιων εταιρειών, αλλά στους μεροκαματιάρηδες που δεν έχουν τα εχέγγυα μίας ανώτερης εκπαίδευσης και είναι αναγκασμένοι να εργάζονται περιστασιακά. Με όλους αυτούς τι μέλλει γενέσθαι;

Δυστυχώς, αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πληγούν και θα βιώσουν το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας. Σε αυτούς τους αφανείς ήρωες οφείλει η Ιταλική κυβέρνηση, μα και η Ελληνική, να πάρει άμεσα μέτρα για να επιβιώσουν. Ίσως με κάποια κουπόνια συσσιτίων, ίσως με κάποιες φοροαπαλλαγές και μέτρα οικονομικής ενίσχυσής τους. Στο επικείμενο παράδειγμα που αναφέρατε, θέλω να πω πως αυτοί οι άνθρωποι είναι άκρως ζωτικής σημασίας και για την κοινωνική προσφορά τους και για το ρόλο τους ως γρανάζι στη σταθεροποίηση της οικονομίας, όπως και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει -ως υγειονομικές βόμβες- απέναντι στην υγεία τους και κατά συνέπεια και στην υγεία μας.

Ας πάμε λίγο και στον άλλο σημαντικό ιό που είναι έτοιμος να εξαπλωθεί το ίδιο ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρομαι στον οικονομικό Αρμαγεδών που βρίσκεται προ των πυλών. Η ανθρωπότητα θα επιστρέψει κάποια στιγμή στην καθημερινότητά της, η οικονομική πραγματικότητά της όμως δε θα είναι η ίδια. Δε μιλάμε για ένα απλό τράνταγμα των οικονομικών θεμελίων, αλλά για πλήρη καθίζηση αυτής.

Η Οικονομία είναι τραυματισμένη, παρά τις οιαδήποτε υποσχέσεις και τα μαξιλαράκια ασφαλείας διάσωσης αυτής εκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ποσοστά χαλάρωσης και τα μέτρα ενίσχυσης αυτής σε επιχειρήσεις, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα. Θα σας δώσω δύο απλά παραδείγματα. Μέχρι τώρα, το οικονομικό μοντέλο σταθεροποίησης συλλειτουργούσε χάριν των αφανών ηρώων που προαναφέραμε στη συζήτησή – συνέντευξή μας, γιατί στυλοβάτες και κινητήριοι μοχλοί πέραν των πολυεθνικών ήταν η γυναίκα που καθαρίζει το σπίτι δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και ο οικοδόμος που όταν παραστεί ανάγκη θα τον φωνάξουν για κάποια οικοδομική επιδιόρθωση. Όλοι αυτοί τι θα κάνουν; Πού θα πάνε; Οι άστεγοι; Τι θα γίνουν; Αυτοί δεν έχουν σπίτι για να μείνουν κάπου. Θα υπάρξει κάποια πρόνοια από την Ιταλική και την Ελληνική κυβέρνηση να μείνουν σε κάποια κοινωνική δομή φιλοξενίας και σαφέστατα να ελεγχθούν αν τυχόν είναι φορείς του ιού, ώστε να περιοριστούν και να μην τον μεταδώσουν; Είναι ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν άμεσα το προσεχές διάστημα. Αυτή τη στιγμή προέχει ο άνθρωπος και όχι η διασωληνωμένη οικονομία.

Ναι, τα νούμερα είναι αμείλικτα και λένε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι στην πραγματική τους διάσταση, χωρίς καμία δόση ευφημισμού. Μέχρις στιγμής, βρέθηκαν 53.578 άτομα θετικά στον κορωνοϊό που έκαναν το τεστ. Πόσοι θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα;

Τα αναγραφόμενα θύματα της πανδημίας σε τοπική εφημερίδα και η διακομιδή τους με τη συμβολή του στρατού

 

Έχουμε μέχρις στιγμής 4.825 νεκρούς και τα ποσοστά θνησιμότητας ανεβαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ο κορωνοϊός συνεχώς μεταλλάσσεται, όπως κάθε ιός. Αν θέλετε την ειλικρινή μου τοποθέτηση, πολύ φοβάμαι ότι δε θα προλάβουμε να έχουμε άμεσα κάποιο εμβόλιο στο εγγύς μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εστιάζει μόνο στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και σε άλλα ηλικιακά γκρουπ;

300 νεογνά διαγνώσθηκαν ως φορείς του ιού Covid-19

Πριν δύο μέρες, έγινε σάλος στην Ιταλία, γιατί 300 νεογέννητα μωρά διαγνώσθηκαν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο ιός μεταδόθηκε από τίς μητέρες προς τα νεογνά.

Είμαστε αντιμέτωποι με μία φρικαλέα συνειδητοποίηση, όσον αναφορά τη γονιδιακή μετάφραση -ίσως και τον κίνδυνο της φυσιολογικής γονιμότητας; Πώς θα αντιδράσει ο ιός σε αυτά τα μωρά; Τι κατάλοιπα θα αφήσει; Θα εμφανίσει πρόβλημα κατά την εξελικτική διαδικασία του ανθρώπου;

Η Κίνα ως άκρως πειθαρχημένος λαός υπέδειξε στρατηγική συνεννόηση και ψυχρή λογική και όπως δείχνουν τα κατάφερε να φτάσει στο σημείο μηδέν. Στη μέρα με μηδενικό κρούσμα. Η Ιταλία πόσο μακριά βρίσκεται από το συγκεκριμένο σημείο; Ποια είναι η γνώμη σας;

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει κανείς μας. Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη επιθετικότητα του ιού ήταν στην Βόρεια Ιταλία που ειλικρινά βιώνει πρωτοφανή ρεκόρ θνησιμότητας και κυρίως στις πόλεις του Μιλάνου, Μπέργκαμου και από λίγες μέρες και Μπρέσα. Αυτό που άρχισε να προβληματίζει τους ειδικούς, είναι η ανθεκτικότητα του ιού απέναντι στον παράγοντα, θερμοκρασία. Παρόλο που αρχικά οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούσαν πως ο ιός δεν επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες, ο κορωνοϊός  κάνει αισθητή την παρουσία του και σε χώρες με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες όπως τα κράτη της βόρειας Αφρικής.

Όπως δείχνουν οι καταγραφές μέχρι σήμερα, ο ιός προτιμά περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτό;

Σύμφωνα με μια θεωρία που διατύπωσε ένας ειδικός στην Ιταλική τηλεόραση, οι ηλικιωμένοι άνδρες συχνάζουν περισσότερο από τις γυναίκες στα καφενεία και στα μπαρ, άρα συνεπώς, είναι πιο εκτεθειμένοι απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, προσωπικά δεν ξέρω που να το αποδώσω.

 

Άρα, ως γνώστες της κατάστασης, πού θα έπρεπε να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας;

Μην κάνετε το ίδιο λάθος που έκανε η Ιταλία! Μείνετε στο σπίτι! Μόνο σε έκτακτη ανάγκη μετακινηθείτε. Είμαστε σε μία εμπόλεμη ζώνη αυτή τη στιγμή και η επιθετική μας στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι η άμυνα. Στόχος είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Να τον εγκλωβίσουμε εντός των τειχών για να τον νικήσουμε. Μόνο με την απόλυτη συνεννόηση μπορούμε να κατατροπώσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Είναι πανδημία, όχι περίοδος γιορτών. Δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς.

 

Είδαμε ότι εν όψει του τριημέρου πάρα πολλοί συμπολίτες μας ταξίδεψαν στα χωριά τους και ξεχύθηκαν στις παραλίες να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς. Σε αυτούς ποιο είναι το μήνυμά σας;

Όπως είπα και πριν. Μείνετε στο σπίτι. Ακόμη και αν η πλειοψηφία βρίσκεται σε εκούσια καραντίνα για το καλό του συνόλου, απαιτείται η συμμόρφωση του υπόλοιπου  πληθυσμού, στα μέτρα προστασίας που ζητήθηκαν, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Οφείλουμε συντεταγμένη και καθολική υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στη ζωή μας και στη ζωή του διπλανού μας. Μείνετε στο σπίτι! Έτσι θα σωθείτε και θα σώσετε και τη ζωή του άλλου. Άλλη λύση δεν υπάρχει! Οφείλουμε να συμμορφωθούμε απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Ίσως ακόμη και να χρειαστεί να παρθούν ακόμη πιο δραστικά και αυστηρά μέτρα για την προστασία μας. Τη στιγμή που γράφεται αυτή η συνέντευξη μόλις ανακοίνωσε και η δική μας κυβέρνηση τα μέτρα της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας πλην σημαντικών εξαιρέσεων. Εσείς από την πλευρά σας κ. Σκιαδά θα είχατε να προτείνετε και κάτι ακόμα;

Ναι φυσικά. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να δείξει θάρρος και τόλμη. Δραστικά μέτρα και άμεσα, ακόμη πιο αυστηρά για την ανάσχεση της πανδημίας.

  • Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας.
  • Εν όψη των διακοπών του Πάσχα εάν παραμείνουν ανοικτά τα διόδια και τα λιμάνια  να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό καταγραφής θερμομέτρησης των πολιτών και μία βάση δεδομένων.
  • Κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει μαζί του απαραιτήτως ισάριθμες μάσκες και γάντια για τις μέρες που θα παραμείνει εκτός της οικίας του.
  • Να δοθούν κονδύλια σε παρασκευάστριες εταιρείες και κίνητρα, ακόμη και αν το αντικείμενο απασχόλησης τους είναι διαφορετικό, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα παραγωγή μασκών και άλλων μέσων προστασίας για την προσωπική υγιεινή.
  • Να γίνει άμεση χρηματοδότηση για το τεστ του κορωνοϊού και να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
  • Το πιο σίγουρο όμως μέτρο για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού είναι ο ηθελημένος αυτοπεριορισμός. Δε θα πάθουμε τίποτα να μείνουμε στο σπίτι μας υγιείς και ασφαλείς. Ας μη γίνουμε η αιτία πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων.

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας αποδεσμεύσουμε και προτείνω να κλείσουμε  τη συνέντευξή μας με μία ιταλική παροιμία ίσως;

          Cogli l’attimo άδραξε την μέρα

Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε τρυφερά η φωνή της κας Ιλάρριας Λόζη, συζύγου του κ. Σκιαδά και               δικηγόρος στον Άρειο Πάγο της Ιταλίας.

 

Non può  piovere sempre. Δεν μπορεί να βρέχει πάντα.

 

Κάπως έτσι θα κλείσουμε απόψε περιμένοντας όλοι να γιορτάσουμε την ομορφότερη εποχή του χρόνου την Άνοιξη με την ευχή και πάλι γρήγορα να ανθίσει η ζωή!

 

 

Με αλληλοσεβασμό,

Lena Kyropoulos & Personalities Team

 

Υ.Γ. Θα τα καταφέρουμε!Μπορούμε!