Εύα Πετροπούλου Λιανού: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μυρτιά

Επιμέλεια Lena Kyropoulos
Καλημέρα σας! Απόψε, είναι ένα ιδιαίτερο P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S και μου αρέσει πολύ, γιατί θα ταξιδέψουμε στον κόσμο της ανθρώπινης γοητείας, μέσα από τα μάτια της Μυρτιάς. Γνώρισα μία παραμυθένια ψυχή τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα ταξίδι μου στη λατρεμένη μου Αθήνα. Έζησα 5 χρόνια στην πρωτεύουσα, πριν τη μετάβασή μου στο εξωτερικό, μου έβαλε τα δυο μου πόδια σε ένα παπούτσι. Η Αθήνα δε σου κάνει τη χάρη να σου κάνει χάρες. Δίνεις μάχη, ή επιβιώνεις ή ματώνεις. Πώς το λέει ο ποιητής; Οι πληγές μας είναι και τα παράσημα μας! Σήμερα όμως, θέλω να σας μιλήσω για μία ποιήτρια και την ιστορία της δικιάς της ηρωίδας, που τη συγκίνησε τόσο βαθιά που αποφάσισε να γράψει την ιστορία που κάποτε έκανε το πανελλήνιο να δακρύσει.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδί που το φώναζαν Μυρτώ και άνθιζε όλη η Πάρος. Το 2012 κακοποιήθηκε άγρια, με αποτέλεσμα μία “άνιση” αναπηρία. Η πίστη της και το πείσμα της για τη ζωή της εναπόθεσε νέους στόχους. Έγραψε την ιστορία της με λέξεις παραγόμενες από τις κινήσεις των βλεφάρων της. Με τη συγγραφέα του όμορφου παραμυθιού η Μυρτιά, την κ. Εύα Πετροπούλου Λιανού, συνομιλήσαμε αρκετές φορές, κάτι χαράματα ξεχασμένα από το χάρτη του μυαλού, εκεί που φως και σκιά κονταροκτυπιούνται. Μεταξύ μας δεν υπήρξε ποτέ αμηχανία, ούτε και πληθυντικοί αριθμοί. Πάντα προτιμούσα τον ενικό ευγενείας, γιατί έχει την αμεσότητα και το “ευθαρσείν” της ψυχής, δε μπαίνει σε νόρμες η αλήθεια, ούτε σε λεκτικές ντιρεκτίβες. Επομένως, θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω την αποψινή καλεσμένη μου, όπως νιώθω κι αγαπώ να εκφράζομαι, στον ενικό! Εύα Πετροπούλου Λιανού: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μυρτιά…

Καλησπέρα Εύα, είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή μας τη συνάντηση εδώ στο PERSONALITIES. Από τι ηλικία άρχισες να γράφεις; Γιατί είναι τόσο σημαντική η έκφραση με λέξεις;

Αγαπητή μου Λένα, ευχαριστώ θερμά για το βήμα που μου δίνεις να πω ότι γράφω από πολύ μικρή. Μόλις 7-8 χρονών ξεκίνησα να γράφω μικρά ποιήματα που τα έδινα στη μαμά μου με λουλούδια, για όποια γιορτή υπήρχε. Για τη γιορτή της μητέρας, για την πρωτομαγιά, για τα γενέθλια της. Πάντα έβρισκα ευκαιρία να γράφω μια λέξη ή μία φράση και να της δίνω λουλούδια. Οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν πραγματικά. Πάντα φοβούνται να πουν τις αλήθειες τους. Ενώ όταν γράφεις, συγκεντρώνεσαι στον άνθρωπο και σε αυτό που είναι, οπότε μπορείς να του δείξεις την αλήθεια σου, έστω και γραπτή. Έχει ησυχία αυτού του είδους η φλύαρη σιωπή. Μπορείς να γράψεις το σ’ αγαπάω, να το δικαιολογήσεις χωρίς να σε διακόψει κάνεις. Οι λέξεις είναι πολύ δυνατές. Μας καθηλώνουν, μας μεταμορφώνουν, μας εκπαιδεύουν, αλλά και μας εξυψώνουν. Είναι μία δικαίωση ψυχής. Είναι ο λόγος της πνευματικής μας ύπαρξης.

Παρέα με μία άκρως ενδιαφέρουσα συντροφιά

 

Ποιος σε μύησε στον κόσμο της ποίησης και γενικότερα της Λογοτεχνίας, ώστε να μας ταξιδεύεις στα καταγάλανα νερά τους;

Ένιωθα από μικρή ότι αγαπούσα τις λέξεις. Είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία. Τα άνοιγα, τα μύριζα και διάβαζα πως μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους. Όταν βρέθηκα στη Γαλλία, δούλευα σε μια εφημερίδα, το αφεντικό μου είχε καταγωγή από τη Ρωσία, αλλά αγαπούσε πολύ τη Γαλλία και τους Γάλλους λογοτέχνες. Μου έδωσε μια συμβουλή. “Η αλήθεια είναι, όσοι είναι οι κάτοικοι σε αυτόν τον πλανήτη. Μια είναι η πραγματικότητα. Οι αλήθειες πολλές. Να προσπαθείς να τα διαβάζεις όλα σε 2 ή 3 γλώσσες για να αντιλαμβάνεσαι το αληθινό.” Αυτά μου είπε ο Σέργιος.. Έτσι άρχισα να αγαπώ πιο πολύ τα βιβλία. Να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο και να πιστεύω βαθιά στον εαυτό μου και στα όνειρα μου. Έτσι άρχισα να γράφω το 1994, στα γαλλικά, τη Ζεραλντίν μου. Το πρώτο μου παιδικό βιβλίο που θα εκδοθεί αργότερα το 2006 από τις εκδόσεις Αμαλτέ στη Νάντη, στη Γαλλία. Από τότε ξεκίνησε το πιο όμορφο παραμυθένιο ταξίδι που κρατάει μέχρι σήμερα.

Γιατί σε άγγιξε η ιστορία, ιδιαίτερα της Μυρτούς; Τι φλέβα χτύπησε μέσα σου;

Η Μυρτώ αποδεικνύει καθημερινά την πίστη της στη ζωή

Την ιστορία της Μυρτούς την παρακολουθούσα. Είχα συγκλονιστεί όπως όλοι μας. Ήθελα όμως να βοηθήσω την οικογένεια. Είχα ευχηθεί να μπορούσα να κάνω κάτι. Έτσι, μια ωραία παραμυθένια μέρα περίπου 2 χρόνια πριν, ήρθε ένα e-mail από την κυρία Θεοδώρα Γιαννίτση, τη Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, που με πληροφορούσε ότι με επέλεξε και μου πρότεινε να γράψω ένα βιβλίο για τη Μυρτώ μας. Η ιδέα του βιβλίου, ήταν του κ Πέτρου Παπαδόπουλου, Προέδρου του Γ. Σ Ακρίτας. Φυσικά και δέχτηκα με χαρά και συγκίνηση. Την επομένη κλείσαμε ένα ραντεβού με την οικογένεια της Μυρτούς. Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της ζωής μου. Γνώρισα τη μητέρα της Μυρτούς, την κα Μαρία Κοτρώτσου, ο φύλακας άγγελος της Μυρτούς. Μιλήσαμε για αρκετή ώρα και εν συνεχεία επισκέφτηκα τη Μυρτώ. Ένα παιδί γεμάτο ζωή, που χαμογελάει συνέχεια. Σε κοιτάει βαθιά στα μάτια και σε αναγνωρίζει. Περάσαμε ένα ολόκληρο απόγευμα διαβάζοντας παραμύθια και πλάθοντας ήρωες. Στη Μυρτώ αρέσουν τα έντονα χρώματα, τα ζώα, έχει αδυναμία στα σκυλιά. Στις σοκολάτες και στις τηγανιτές πατάτες… Όπως κι εγώ. Με τη βοήθεια της μητέρας της, που διάβαζε το ανοιγοκλείσιμο των ματιών της και το παίξιμο των βλεφαρίδων της, φτάσαμε στη δημιουργία του παραμυθιού, η Νεραϊδο-αμαζόνα η Μυρτιά.

Όταν το να υπερβείς τα όρια σου είναι η μόνη σου επιλογή

Η Καραντίνα στάθηκε η μεγάλη πρόκληση να υπερβείς τα όριά σου και να ασχοληθείς, ακόμη πιο συστηματικά με τη συγγραφή ή έκανες ένα μεγάλο διάλειμμα;

Τα έχω βρει με τον εαυτό μου, πριν πολλά χρόνια και για μένα όλη αυτή η καραντίνα που ζήσαμε, λειτούργησε ως κάθαρση. Ο κάθε κατεργάρης πήγε στον πάγκο του. Γνωρίζω ποιος είναι ο πραγματικός φίλος και ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός μου. Δεν έχω αυταπάτες. Στη ζωή δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Οφείλουμε όμως να σεβόμαστε τη διαφορετικοτητα του καθενός και να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα του να πιστεύει αυτό, που θεωρεί σωστό. (Βολτέρος)

Το πλήγμα της τέχνης ανεπανόρθωτο. Τι έχεις να πεις απέναντι στο υπουργείου Πολιτισμού.

Στην Ελλάδα τα χτυπήματα στην παιδεία είναι ανεπανόρθωτα. Πρώτα τα Αρχαία, τα Λατινικά, η ιστορία μας, η έκθεση, τώρα τα εικαστικά και η μουσική. Η παιδεία είναι το κλειδί της διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού. Είναι το δεύτερο οικογενειακό περιβάλλον, που θα του μάθει τον κόσμο, τα όρια του, το σεβασμό και τις δεξιότητες του. Η τέχνη δίνει φτερά σε ένα παιδί, του μαθαίνει να εκφράζεται, να διασκεδάζει, να χρησιμοποιεί τη φαντασία του και να δημιουργεί. Όταν ένα παιδί δημιουργεί, υπάρχει ελπίδα στο σύμπαν για μια αλλαγή, προς το καλύτερο. Η τέχνη εξυμνεί και μέτρια ζει τα ανθρώπινα πάθη. Μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική ο άνθρωπος μαθαίνει να χαλιναγωγεί και να κρατάει τις ισορροπίες του. Η τέχνη είναι ένας είδος θεραπείας που διδάσκει στον άνθρωπο την πειθαρχία, την υπομονή, την επιμονή, το δίκαιο.

Για να γράψεις τη Μυρτιά, μπήκες στα παπούτσια της; Είδες με τα μάτια της; Έκανες βόλτα με το αναπηρικό αμαξίδιο, κοινώς μπήκες στη θέση της; Για να δεις και το πως αντιλαμβάνεται κι εκείνη τον κόσμο;

Δε χρειάζεται να κάνω βόλτα με το αμαξίδιο. Η Μυρτώ είναι ένα κορίτσι με έντονη προσωπικότητα που σε κερδίζει αμέσως. Σε κοιτά στα μάτια και σε αναγνωρίζει. Και η Μυρτώ είναι ένα παιδί που έχει περάσει πολλά. Κανείς δε μπορεί να δει με τα δικά της μάτια. Μπορεί κάποιος να πει ότι θα προσπαθήσει…. Έτσι έγραψα κι εγώ για μια νέα δυνατή νεραϊδο-αμαζόνα, έγραψα για το κορίτσι που είδα στη Μυρτώ, χαρούμενο, με μια απίστευτη εσωτερική δύναμη.

Η Μυρτώ είναι η ίδια η απάντηση μου. Η Μυρτώ και το βιβλίο μου, “Η νεραϊδο-αμαζόνα η Μυρτιά”. Ο άνθρωπος έχει δυνάμεις μέσα του, που και ο ίδιος αγνοεί. Έρχεται όμως μια μέρα, που τις ανακαλύπτει και τότε γίνεται ήρωας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το παραμύθι για ένα παιδί;

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παραμύθι

 

Ένα παραμύθι καλείται να εκπαιδεύσει και να ψυχαγωγήσει το παιδί. Να το γαλουχήσει και να το ενημερώσει ότι σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι με διαφορετικά ήθη κι έθιμα. Το παραμύθι σημαίνει παρηγοριά και ήταν μια ενασχόληση των μεγαλύτερων, για να περάσουν τον πόνο, το θρήνο ή την απώλεια ενός άξιου πολεμιστή στη μάχη. Στις σύγχρονες κοινωνίες αποδείχτηκε ένα αξιόλογο εργαλείο για να διδάξει τις μικρές ηλικίες με παρομοιώσεις, και κόσμους φανταστικούς για το τι ακριβώς είναι ο κόσμος.
Ίσως κάποιοι να μην ακολουθούν τη νόρμα και ξεφεύγουν δείχνοντας πλέον το σκοτεινό δρόμο και προωθώντας ένα τρόπο, όπου τα μαγιά και τα ξόρκια, δημιουργούν ένα κόσμο όμορφο. Εγώ πάλι είμαι πιο φωτεινή, πιστεύω στην καλοσύνη, στην αγάπη, στο καλό. Ναι υπάρχουν νεράιδες και δράκοι. Μπορούμε όμως τις πρώτες να τις ονειρευόμαστε ως παιδιά. Τους δεύτερους, τους δράκους που στην πραγματικότητα είναι οι φόβοι μας, να τους αναγνωρίσουμε, να τους αποδεχθούμε και να τους χρησιμοποιήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε κάτι καλό.

Σε αυτό το σημείο αγαπητή Εύα, θα ήθελα να στείλουμε μία τεράστια νοερή αγκαλιά από την όμορφη Κύπρο και να της συστήσουμε έναν ακόμη ήρωα, σαν τη Μυρτώ, που δε λυγίζει. Θα ήθελα να σου τον συστήσω, και γιατί όχι να γίνει ίσως και μία συνεργασία: Το χαμόγελο της Μυρτούς, η μουσική του κ. Πισσή, το παραμύθι σου, μία υπέροχη εικονογράφηση και φυσικά όλη η όμορφη διάθεση να αγκαλιάσει ο κόσμος ανθρώπους με φως, όπως η Μυρτώ και ο Στέλιος. “Μυρτώ μας εξαιρετικά αφιερωμένο!”

 

Μία φόρα και έναν καιρό ήταν ένα μολύβι που είχε αλλεργία στο γράψιμο. Δεν μπορούσε με τίποτα να γράψει, γιατί ανατρίχιαζε σε κάθε απόπειρα γραφής…σειρά σου να γράψεις τη συνέχεια …για να δούμε πόσο καλά αναγνωρίζεις τα βαθιά νερά της εικόνας και τα μετατρέπεις σε λέξεις :))

Τα συναισθήματα υπάρχουν ήδη. Εμείς ως συγγραφείς θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά, να τα διαχειρίζονται, να τα εκφράζουν και να τα εξωτερικεύουν.. Για μένα, η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά ενοχή και ανέχεια σε δύσκολες καταστάσεις που συνεχίζονται. Μόνο όταν μιλάμε, μπορούμε να θεραπεύσουμε ή να θεραπευτούμε.

 

Πρόσφατα, σείστηκε το πανελλήνιο με την ιστορία του απαχθέντος κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη. Περνάει σήψη η κοινωνία μας; Τι πρέπει να κάνουμε και ιδιαίτερα εσείς οι δημιουργοί του συναισθήματος;

Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ αγγελικά πλασμένος. Αν έχετε διαβάσει τα κλασσικά παραμύθια του Άντερσεν, του Έκτωρ Μαλό, ακόμη και του Αισώπου, θα δείτε πως πάντα υπήρχαν οι Κακοί δράκοι, οι Κακοί λύκοι, οι Κακοί άνθρωποι. Μέσα από το βιβλιο καλούμαστε να δείξουμε τα καλά και τα στραβά του κόσμου, αλλά εκ του ασφαλούς, τα παιδιά θα τον ανακαλύψουν μέσα από την αφήγηση ή την ανάγνωση στη θαλπωρή του σπιτιού τους με τα οικεία πρόσωπα του οικογενειακό περιβάλλοντος.

Ποιο είναι το πρώτο παραμύθι που σου διάβασαν ποτέ στη ζωή σου και τι υποσχέθηκε κρυφά το αστεράκι της καρδιάς;

Η μαμά μου μας έβαζε να ακούμε παραμύθια με κασέτες. Είχε βρει ένα πρωτότυπο τρόπο και τα έγραφε. Και εμείς την ακούγαμε συνέχεια. Είναι πολλά τα παραμύθια, που έχω στο μυαλό μου. Αυτό όμως που με συγκλόνισε ήταν η καλύβα του μπάρμπα Θωμά. Και τότε υποσχέθηκα ότι δε θα αφήσω κανέναν να πονέσει ή να αδικηθεί στη ζωή του. Θα τον βοηθάω πάντα… Δεν ξέρω εάν το έχω καταφέρει μέχρι στιγμής, αλλά κάθε μέρα κάνω μια καλή πράξη…

Στο προσωπικό σου χρονολόγιο Εύα θα δούμε το παρακάτω κείμενο:

“Κάνε ένα παιδί ευτυχισμένο
Διάβασε του παραμύθια”….

Η νεραϊδο-αμαζόνα η Μυρτιά
Εικονογράφηση Βιβή Μαρκάτου

Με τόξο κάθε θέλω μας και στόχο την καρδιά

 

Συνεχίζω το πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια. Στηρίζουμε την οικογένεια της Μυρτούς. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους μας στήριξαν και βοηθούν την οικογένεια…

Μια μικρή πράξη σημαίνει πολλά για αυτό το δυνατό κορίτσι που χαμογελάει συνέχεια…

Η Μυρτώ μας, είναι σύμβολο αγάπης και δύναμης.

Είμαι ευγνώμων!

Είμαι εθελόντρια σε όλο αυτό το σκοπό και έδωσα τα πνευματικά μου και εμπορικά δικαιώματα του βιβλίου, η Νεραϊδο-αμαζόνα η Μυρτιά, στην οικογένεια.

Αποφάσισα να προσθέσω το όνομα της Μυρτούς, ως δεύτερη συγγραφέα.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές, τους ανθρώπους που βοήθησαν και έγινε αυτό το βιβλίο πραγματικότητα.

Ευχαριστώ
Vivi Markatos Heinemann
Που δέχθηκες την πρόταση μου για την εικονογράφηση του βιβλίου και έφτιαξες τόσο όμορφα σχέδια.
Σχεδίαση γραφιστική επιμέλεια

Petros Papadopoulos
Για την αγάπη σας
Την ιδέα σας
Την ευγενική φιλοξενία
Τον ανθρωπισμό σας

Efi Prati
Επιμέλεια Διόρθωση

Θεοδώρα Γιαννίτση
Πάντα θα σε στηρίζω
Είμαι ευγνώμων που με επέλεξες

Τυπογραφείο Καλαμάτας
Ευχαριστώ θερμά

Εκπαιδευτήρια Μπουγάς
Ευχαριστώ θερμά για όλη την άρτια φιλοξενία
Ευγενική χορηγία
Παρουσίαση στην Καλαμάτα

Μαρία Κοτρώτσου
Ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη
Συγχαρητήρια που κρατάς την Μυρτώ μας τόσο δυνατή
Είσαι ένας άγγελος

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους αγοράζουν το βιβλίο μου
Η νεραϊδο-αμαζόνα η Μυρτιά
Παρόλο που δεν έχουμε εκδοτικό οίκο και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας

Ηλίας Αποστολάκος
Ευχαριστώ θερμά για όλη τη συνεργασία και τη βοήθεια

Εύα Πετροπούλου Λιανού
Ευχαριστώ θερμά

 

Ήταν μία συνέντευξη αφηγηματικού κυρίως χαρακτήρα. Στόχος της είναι ο υγιής προβληματισμός

Το παρακάτω τραγούδι εξαιρετικά αφιερωμένο σε ψυχές σαν και τη δική σου Μυρτώ, αλλά και σαν τη δική σου Εύα!

Με χαρταετό…τα όνειρά μας!

 

την αλήθεια μας,

lena Kyropoulos and Personalities Team