Mary’s Notes – Έρως ανίκατε μάχαν…..

Γράφει η Μαίρη Λεριά

Έρως ανίκατε μάχαν…… Και όμως μια φράση από αρχαία τραγωδία, βλ. Αντιγόνη του Σοφοκλή, κατάφερε να αποτελέσει αιώνια πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης.Βέβαια για τους Έλληνες σινεφίλ , παραπέμπει στην αγαπημένη ελληνική ασπρόμαυρη ταινία <το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο.>
Ότι και να πεις για τον έρωτα σίγουρα κάποιος άλλος το έχει πει πριν από σένα. Και κυρίως το έχει ζήσει Δεν σου αρέσει και πολύ αυτό!ε; That’s life!.  Εξάλλου το έχει ζήσει από την δική του οπτική. Βλέπεις κάθε ιστορία αγάπης είναι διαφορετική. Και μοναδική! Τόσο μοναδική που ακόμα και αν το ερωτικό αντικείμενο του πόθου σου το έχεις μοιραστεί ως αντίζηλος,πρώην,τρίτο πρόσωπο ή νυν ….ένα θα σού πω! Το πως εσύ το έζησες ή το ζεις(μπορεί και τώρα να βιώνεις κάτι τέτοιο,δεν το ξέρω) ήταν και θα είναι τελείως διαφορετικό από το πως η άλλη το έζησε ή το ζει. Τον έρωτα τον βιώνουμε όλοι! Ανεξάρτητα από ηλικία , ύψος, βάρος, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ανεξάρτητα από κουλτούρα, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτισμό και μόρφωση.
Από το (τόσο αληθινό για να είναι γλυπτό)<φιλί >του Ροντέν και το εξπρεσιονιστικό του Τουλούζ Λωτρέκ μέχρι το πολυδιαβασμένο ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας ο έρωτας τιμήθηκε, υμνήθηκε και απεικονίστηκε από ποιητές,ζωγράφους,γλύπτες,λογοτέχνες
και σκηνοθέτες. Έρωτες που γεννήθηκαν και πέθαναν στις σελίδες ενός μυθιστορήματος αλλά και έρωτες αληθινοί που υπήρξαν και καταγράφηκαν στην ιστορία. Έρωτες δικοί μας, βιωματικοί.
Από τους παιδικούς πασπαλισμένους με αθωότητα έρωτες του Δημοτικού στους γεμάτους χτυποκάρδια και ηλίθια άνευ λόγου και αιτίας χαμόγελα, εφηβικούς έρωτες μας. Όλοι μας έχουμε ερωτευτεί. Το πόσες φορές είναι μια άλλη ιστορία. Για κάποιους πονεμένη!
Και να μαστε πάλι στην ημέρα των ερωτευμένων. 14 Φεβρουαρίου . Θες δεν θες λοιπόν τη μέρα αυτή , είσαι δεν είσαι in love,  τον γλυκούλη αυτόν, τον Αγ. Βαλεντίνο ντε!, θα τον σκεφτείς. Τουλάχιστον μια φορά. Και μαζί με αυτόν θα σκεφτείς και διάφορους έρωτες που υπήρξαν στη ζωή σου.
Ασήμαντους αλλά και σημαντικούς. Εδώ κολλάει το ..ότι θυμάσαι ,χαίρεσαι!
Αχ! Υπάρχουν έρωτες και έρωτες …..παθιασμένοι,μονόπλευροι,ασυμβίβαστοι,ανεκπλήρωτοι,πλατωνικοί,χαλαροί,τοξικοί ,συμβιβαστικοί , απαγορευμένοι……
Ναι! Υπάρχουν όλοι αυτοί ! Και άλλοι τόσοι ίσως που θα μπορούσες να μου πεις εσύ. Τα είπαμε. Κάθε έρωτας είναι αλλιώς! Και κάθε ερωτευμένος! Αλλιώς ερωτεύεσαι Εσύ…και αλλιώς Εγώ! Υπάρχουν άνθρωποι που ερωτεύονται για να ερωτευθούν. Κάνουν σχέση για να κάνουν. Δεν μπορούν μόνοι τους.Δεν χρειάζονται το πάθος του έρωτα.Χρειάζονται απλά κάποιον δίπλα τους.
Να συνοδεύονται σε ταξίδια ,εξόδους να ξυπνάνε και να κοιμούνται με παρέα!Sorry αλλά αυτό δεν είναι έρωτάς!Αυτό είναι ανασφάλεια και(για να το θέσω πιο κομψά) συντροφικότητα και μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή.

Έρωτας είναι να νιώθεις το σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που την/ τον σκέφτεσαι ,να έχεις ένα διαρκές χαμόγελο βλαμμένου κάθε φορά που διαβάζεις τα μνμ σας, (ξανά και ξανά),
να μην θέλεις κανέναν άλλο μαζί σάς,(σε εξόδους,διακοπές,συναντήσεις κτλ..) , να είναι η πρώτη σκέψη σου το πρωί και να νιώθεις σαν 16χρονο κάθε φορά που είναι να συναντηθείτε.Να μην έχεις διάθεση για δουλειά (καλά αυτό συμβαίνει και χωρίς να είσαι in love), να μην θέλεις να φας και να κοιμηθείς. Αυτό είναι έρωτας!.
Σου έχω ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο. Από που να αρχίσω; Αρχίζω από το ευχάριστο. (Αξιοκρατικά αφού εγώ γράφω το κείμενο).Το ευχάριστο λοιπόν είναι ότι όλο αυτό σου μεταφράζεται σε καλή ψυχολογία , είσαι δηλαδή με ένα διαρκές χαμόγελο, κάτι που προκαλεί τους εχθρούς σου! Γιατί χαμογελάει τώρα αυτή,συνέχεια σου λένε; Δεν γνωρίζουν! Επίσης κάνει το δέρμα σου να λάμπει (ξέχνα μάσκες κ botox) κάτι το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο.
Αδυνατίζεις. Τι και αν παλεύεις χρόνια με δίαιτες; Σου κόβεται η όρεξη. Μισή μπανάνα όλη την ημέρα. Επίσης στο ευχάριστο της ιστορίας να καταγραφεί το κοινωνικό γεγονός ότι ξαφνικά αγαπάς όλο, μα όλο τον κόσμο! Το δυσάρεστο τώρα είναι ότι αυτός ο έρωτας δεν διαρκεί πολύ. Μην με ρωτήσεις Πόσο!. Δεν θα είμαι αντικειμενική. 3 μήνες; ένα χρόνο;  Μην τα ξαναλέμε! Η κάθε ερωτική ιστορία είναι διαφορετική. Για μένα μπορεί να είναι διετία με διαλείμματα και για σένα δύο εβδομάδες. Ένα ξέρω . Όταν αυτός ο έρωτας έρθει κοίτα να τον ζήσεις.
Και αν τώρα δεν τον ζεις ,είναι γιατί αυτό το χαριτωμένο στρουμπουλίτσικο ξανθό αγοράκι σε περιμένει κάπου στη γωνία με πολλά κεραυνοβόλα ερωτικά βέλη…
Περίμενε και θα δεις!