βρυγμός είναι το σφίξιμο των δοντιών

ΒΡΥΓΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Υγεία

Γράφει η Μαρία Χατζάκη – Αισθητικός Οδοντίατρος

Ο βρυγμός είναι το σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους εκτός της λειτουργίας της μάσησης.

Λαμβάνει χώρα συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποτελεί μη συνειδητή διαδικασία. Ο βρυγμός μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στο στόμα, όπως αποτριβές δοντιών, κατάγματα δοντιών ή σφραγισμάτων, ακόμη και κινητικότητα των δοντιών.

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να συνοδεύονται και από άλλα γενικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλο, πόνο στη γνάθο ή την άρθρωση, αλλά και θόρυβο κατά τη διάνοιξη του στόματος. Ο μόνος τρόπος να προστατευτεί ο βρυγμομανής είναι ο νάρθηκας βρυγμού.

Πρόκειται για μια κατασκευή από διάφανο σκληρό ακρυλικό που καλύπτει τις μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών στην άνω και κάτω γνάθο. Η χρήση του είναι υποχρεωτική κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ αν κρίνεται σκόπιμο μπορεί να χρησιμοποείται και την υπόλοιπη ημέρα.

Η λειτουργία του νάρθηκα βασίζεται στο γεγονός ότι εμποδίζει τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη θέση τους, εξισορροπώντας έτσι τις πιέσεις τους. ‘Ετσι επιταγχύνεται η χαλάρωση των μυών ενώ παράλληλα προστατεύονται τα δόντια και οι προσθετικές εργασίες από αποτριβές και κατάγματα.

Η διαδικασία κατασκευής του νάρθηκα είναι πολύ απλή καθώς σε ένα πρώτο ραντεβού αποτυπώνουμε τα δόντια των δύο γνάθων και καταγράφονται οι κινήσεις τους και στο επόμενο ραντεβού ο νάρθηκας παραδίδεται στον ασθενή αφού πρώτα τοποθετηθεί και προσαρμοστεί στο στόμα του.

Η αντικατάσταση του νάρθηκα επιβάλλεται μόνο αν καταστραφεί ή αν αλλάξει κάτι στη θέση των δοντιών.

Μαρία Χατζάκη – Αισθητικός Οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε επίσης:
Απαντάει ο Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος N.D. στη Δημοσιογράφο Υγείας Νίκη Πέτσου Γεροντολόγος / Δρ. Φυσιοπαθητικής
Ανακαλύψτε την Ευεξία με τα πιο υγιεινά ροφήματα!!! ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ Είναι το πιο υγιεινό ρόφημα
'Ρεφλεξολογία' "Συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος" Έντονο άγχος, πόνοι, κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, ισορροπίας; Η ρεφλεξολογία χωρίς να
Τι σημαίνει αλήθεια «καλός ύπνος»; Αρκεί να καλύπτουμε τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ
ΕΦΕΤ προς καταναλωτές: ''Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γλουτένη'' Όσα πρέπει να γνωρίζετε για
10 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ!!! 1. ΔΙΑΙΤΑ ATKINS. Τι δίαιτα είναι ; Η δίαιτα Atkins
Κοινοποιήστε το άρθρο:
error
Ρούχα και φορέματα