Τριτοκοσμικές εικόνες του Αττικού νοσοκομείου, με ράντζα στους διαδρόμους. – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Σε ένα νεόδμητο και σύγχρονο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπως είναι το Αττικό, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, τα ράντζα στους διαδρόμους του είναι σε ημερήσια διάταξη, 365 μέρες το χρόνο και η εικόνα του δείχνει τριτοκοσμική.
Το χειμώνα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα απ’ ότι τώρα το καλοκαίρι. Τα κρεβάτια στους διαδρόμους φτάνουν ακόμα και τα 100, ακόμη και τις μέρες που δεν έχει εφημερία. Για τις μέρες των εφημεριών, ούτε λόγος να γίνεται.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στον Αύγουστο, εν μέσω διακοπών του κόσμου. Αυτές τις μέρες, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο κ. Ευάγγελος Ρίζος, τα ράντζα στους διαδρόμους κυρίως της Παθολογικής κλινικής, που δέχεται το μεγάλο φορτίο ασθενών, φτάνουν τα 50 την ημέρα. Δεν εμφανίζονται περιστασιακά κάποιες μέρες και εξαφανίζονται, αλλά υπάρχουν σε καθημερινή βάση. Όποια μέρα και ώρα επισκεφθεί κάποιος το νοσοκομείο θα δει τα κρεβάτια με τους ασθενείς στους διαδρόμους.
Να σημειωθεί ότι το Αττικό είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid 19 και ήδη νοσηλεύει θετικά κρούσματα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με το να βρίσκονται ασθενείς, νοσηλευτές, γιατροί και συγγενείς στους διαδρόμους, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, τι κίνδυνο διατρέχουν για να κολλήσουν όλοι τους Covid 19.
Αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση θα μπορούσε φυσικά και να αλλάξει, εάν λάμβαναν σοβαρές πρωτοβουλίες οι αρμόδιοι.
Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Εάν ενισχύονταν το νοσοκομείο με προσωπικό, θα μειωνόταν σημαντικά ο χρόνος παραμονής των ασθενών. Σήμερα λόγω αυτής της έλλειψης, περιστατικά που θα έπρεπε να έχουν εξετασθεί και να έχουν αντιμετωπισθεί το πολύ σε πέντε ημέρες και οι ασθενείς να έχουν πάρει εξιτήριο, χρειάζονται διπλάσιο χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο κι έτσι γίνεται σωρευτικό το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να γεμίζει με ράντζα στους διαδρόμους, γιατί δεν έχουν διαθέσιμους θαλάμους να βάλουν τους ασθενείς. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το Αττικό δέχεται το μεγαλύτερο φορτίο περιστατικών της Δυτικής Αθήνας.
Η άλλη λύση θα ήταν όπως μας περιέγραψε ο κ. Ρίζος, να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Λοιμωδών και να κάνει παράλληλες εφημερίες με το Αττικό. Σήμερα το συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο είχε προ καιρού κλείσει οριστικά, επαναλειτούργησε μερικώς, εξυπηρετώντας μόνο τους αιμοκαθαρόμενους. Διαθέτει ακτινολογικό και πλήρη εργαστήρια και θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως παθολογική κλινική, η οποία θα αποφόρτιζε το Αττικό και δεν θα βλέπαμε αυτή την τριτοκοσμική εικόνα εν έτη 2020.
Όλοι επικαλούνται διάφορα κολλήματα, όπως το ότι δεν έχει πολεοδομική άδεια για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Το ερώτημα είναι, πως λειτουργεί χωρίς άδεια για τη μονάδα αιμοκάθαρσης;
Όλα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, αν υπήρχε βούληση. Στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για μια κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλγχο, λόγω Covid 19 και να οδηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ακόμα και σε Lock down.