Πως να χάσουμε τα κιλά των διακοπών

Οι μέρες των διακοπών είναι πάντα όμορφες, ξέγνοιαστες και απολαυστικές. Ίσως όμως, για κάποιους από εμάς, μαζί με την όμορφη ανάμνηση της θάλασσας και της ψαροταβέρνας, την ηρεμία του πατρικού σπιτιού ή την όμορφη θέα του εξοχικού του φίλου μας το τέλος των διακοπών, βρίσκει και τη ζυγαριά μας αυστηρή, να έχει «τσιμπήσει» λίγο στα κιλά. Αυτή η χαλαρή διάθεση και η συνήθεια των ελλήνων να διασκεδάζουν σχεδόν πάντα με φαγητό μπροστά τους, λίγο τα ουζάκια στην ακροθαλασσιά, λίγο τα παγωτά ή ίσως οι διακοπές από το πρόγραμμα σε κάποιους… δεν συγχωρούνται.

Παρόλα αυτά το σημαντικό είναι να το απολαύσαμε, όλα τα άλλα διορθώνονται. Με ποιον τρόπο; Τον πιο απλό!

Οι πρώτες μέρες μετά τις διακοπές είναι οι μέρες της οργάνωσης. Ξεκινούν οι δουλειές, πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων, ξεκινούν δειλά δειλά οι δραστηριότητες. Είναι μέρες που αρχίζουμε να οργανωνόμαστε για όλο το χειμώνα. Έτσι λοιπόν στα πλαίσια αυτά μπορούμε να οργανώσουμε και τη διατροφή μας. Και τι σημαίνει να οργανώσουμε την διατροφή μας;

Η οργάνωση ξεκινά από το super market. Ψώνια λοιπόν. Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα ξεκινούν από το ψυγείο. Θα καταναλώσουμε ότι αγοράσουμε. Έτσι λοιπόν ο πιο σοφός τρόπος για να «ξαναμπεί» η διατροφή σας στον ίσιο δρόμο είναι να ψωνίσετε υγιεινά. Αποφεύγουμε την αγορά τροφίμων με ζάχαρη ή λίπος. Γεμίστε τα ντουλάπια με προϊόντα ολικής άλεσης (που συχνά έλειπαν από τον φούρνο του χωριού). Το ψυγείο με φρούτα, λαχανικά, άπαχα τυριά και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά.

Έτσι λοιπόν ενώ στις διακοπές το πρωινό μπορεί να ήταν μια τυρόπιτα ή φρυγανιές με μαρμελάδα ή κάτι πρόχειρο από το κοντινό φούρνο, επιστρέφοντας μπορείτε να επιλέξετε για πρωινό μια μερίδα δημητριακά ολικής με γάλα και φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι ή κρίθινα παξιμάδια με μια μερίδα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ένα φρούτο.

Ενώ το κυρίως γεύμα στις διακοπές μπορεί να περιλάμβανε τηγανιτά τρόφιμα ή γεύματα με σάλτσες ή επιβαρυμένες ποσότητες τώρα μπορεί να επιλέξετε περισσότερο ψητά, ίσως μια μικρή αποτοξίνωση από το πολύ κρέας μαγειρεύοντας ελαφριά γεύματα με λαχανικά και όσπρια. Επίσης σημαντικό να παραλείψετε το επιδόρπιο που σχεδόν πάντα τρώμε στις ταβέρνες.

Το απόγευμα στις διακοπές είναι η ώρα του γλυκού ή του παγωτού. Φαντάζομαι και ελπίζω όλοι να το ευχαριστηθήκαμε και να το χορτάσαμε…Στο σπίτι μπορούμε να καθαρίσουμε και να καταναλώσουμε ένα ή δύο φρέσκα δροσερά φρούτα που η εποχή επιβάλει.

Το βράδυ αν την βγάζαμε με κάτι πρόχειρό στο πόδι όχι πάντα διατροφικά ορθό τώρα πίσω στο σπίτι μας μπορούμε να ασχοληθούμε λίγο πιο πολύ, ετοιμάζοντας για παράδειγμα μία καλή σαλάτα.

Και πολύ σημαντικό είναι ότι οι διακοπές έχουν αυξημένη δραστηριότητα. Λίγο το κολύμπι, οι βόλτες, οι ρακέτες μπορούν να δικαιολογήσουν διατροφικά παραστρατήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποσότητα φαγητού που δικαιούμαστε είναι ανάλογη της δραστηριότητας που έχουμε. Και συνήθως επιστρέφοντας βγαίνει κούραση και σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο δραστήριοι όσο στις διακοπές . Έτσι λοιπόν θα ήταν πολύ έξυπνο να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Η εποχή ενδείκνυται για φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν σχεδόν τα πάντα. Επιπλέον επειδή η θερμοκρασία παραμένει υψηλή, η όρεξη μας είναι μειωμένη, έτσι λοιπόν η κατανάλωση κρύων τροφών, ελαφριά μαγειρεμένων καθώς επίσης η κατανάλωση ζουμερών φρούτων και αρκετών λαχανικών είναι ότι χρειάζεται για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα ίσως επιβαρυμένα θερμιδικά, λιπαρά ή τηγανιτά τρόφιμα των διακοπών.

Προγραμματισμός της διατροφής μας

Η διατροφή είναι τρόπος ζωής. Έτσι λοιπόν το Σεπτέμβριο μπαίνουμε πάλι στην ρουτίνα του χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι ξυπνάμε συγκεκριμένη ώρα, κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Έτσι λοιπόν όπως οργανώνουμε το ημερήσιο πρόγραμμα είναι σημαντικά να βάλουμε ωράριο και στο φαγητό μας. Είναι σημαντικό να έχουμε ωράριο στα γεύματά μας και να είναι σωστά μοιρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα 5 γεύματα την ημέρα (3 κύρια και δυο ενδιάμεσα) εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθούν στο να μην αποθηκεύεται εύκολα λίπος και όταν μάλιστα συνδυάζονται με άσκηση ξεμπλοκάρουν το μεταβολισμό. Επίσης όσα άτομα καταφέρνουν να τρώνε προγραμματισμένα έχουν καλύτερο έλεγχο της όρεξης και ισορροπημένη παραγωγή σεροτονίνης που συμβάλει στην ψυχική ηρεμία και ισορροπία και στον κορεσμό.

Εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα μια ωραία ιδέα θα ήταν να οργανώσετε και το εβδομαδιαίο μενού. Αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό για την νοικοκυρά που θα ξέρει τι γεύμα να μαγειρέψει την επόμενη ημέρα και σίγουρα θα σας βοηθήσει να κάνετε και οικονομία. Επίσης με αυτό το τρόπο θα μπορέσετε να αποφύγετε πρόχειρο ή γρήγορο φαγητό που είναι λύση όταν η κατσαρόλα είναι άδεια.

Θέλω όμως σε αυτό το σημείο να τονίσω τα εξής. Το πρώτο βήμα για να μπορέσετε να κάνετε τα παραπάνω είναι απλά να τα εφαρμόσετε. Συνοψίζοντας μειώνουμε την ποσότητα της τροφής, βελτιώνουμε την ποιότητα προσθέτοντας στο διαιτολόγιο φρούτα και λαχανικά, προγραμματίζουμε τα γεύματα και αυτό ήταν! Ακούγεται απλό άλλα απαιτεί προσοχή γιατί μπορεί να γίνουν λάθη που θα κοστίσουν, κυρίως ψυχολογικά. Όταν κάνουμε μια προσπάθεια και η ζυγαριά δεν επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα τότε, ματαιώνεται όλη η προσπάθεια. Η σωστή καθοδήγηση από κάποιον έμπειρο διαιτολόγο μειώνει τις πιθανότητες να γίνουν λάθη ή να υπάρξουν υποτροπές. Ένας ειδικός μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθειά σας να οργανώσετε τη διατροφή σας, τα ψώνια, το μενού. Παράλληλα όμως μπορεί να παρακολουθήσει με συγκεκριμένες σωματομετρήσεις και λιπομέτρηση πως το σώμα σας ανταποκρίνεται σε διάφορες παρεμβάσεις.

Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι από τη διατροφή ξεκινά η υγεία μας, και σωστή διατροφή θα πρέπει να έχουμε έτσι και αλλιώς, χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη και φθινόπωρο. Τώρα βέβαια δικαίωμα στις διακοπές έχουμε όλοι. Αρκεί να συνειδητοποιούμε πότε οι διακοπές τελειώνουν…

ΠΗΓΗ market news