ο ξέρεις πως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΔΕΝ αφορά μόνο τους καπνιστές;

Υγεία

Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και γιατί είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση;

«Σιωπηλό δολοφόνο» αποκαλεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η ΧΑΠ φράζει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς στους πνεύμονες μέσα από τους οποίους αναπνέουμε) και καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων. Οι γιατροί ονομάζουν τη νόσο σιωπηλό δολοφόνο, επειδή οι σοβαρές αυτές βλάβες από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς όμως, κάποιος μπορεί να θορυβηθεί μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων, οπότε ξεκινούν και τα σοβαρά συμπτώματα.

Σε τι οφείλεται
Το κάπνισμα είναι η βασική αιτία της ΧΑΠ, ενώ όσο μεγαλώνουμε είμαστε πιο επιρρεπείς στη νόσο. Σε ανθρώπους με επιβαρημένο αναπνευστικό παίζουν αρνητικό ρόλο η απουσία φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καπνός από τα τζάκια.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ
Τα συμπτώματά της (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην προσπάθεια) εμφανίζονται σταδιακά και επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Λόγω του ότι δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους, είναι εύκολο να τα θεωρήσει κανείς «παρενέργειες» του καπνίσματος και της ηλικίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι καθυστερεί η επίσκεψη στον πνευμονολόγο και δίνεται χρόνος στη νόσο να προκαλέσει φθορές στους πνεύμονες.

Η θεραπεία
Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα ιάσιμη με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία της ΧΑΠ (εισπνεόμενα φάρμακα, φάρμακα διακοπής καπνίσματος, αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο), υπάρχει και η μη φαρμακευτική. Αυτή επικεντρώνεται στην πνευμονική αποκατάσταση, ένα ολιστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ασθενών, με φυσικοθεραπεία, άσκηση, διατροφική παρέμβαση και ψυχολογική υποστήριξη, οξυγονοθεραπεία, μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό και τέλος χειρουργική αντιμετώπιση. Ο γιατρός είναι αυτός που θα επιλέξει τι είναι πιο κατάλληλο για κάθε περίπτωση, με στόχο τη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας της ζωής.

ΠΗΓΗ shape

Δείτε επίσης:
Αποκλειστικό POLITISPRESS Tα κουνούπια του Βύρωνα και οι κίνδυνοι! Περπατώντας στα σοκάκια του Κατμαντού τα
Ο ιός του Δυτικού Νείλου χτύπησε την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Με τα συμπτώματα
Οι μέρες των διακοπών είναι πάντα όμορφες, ξέγνοιαστες και απολαυστικές. Ίσως όμως, για κάποιους από
Γράφει η Μαρία Χατζάκη – Αισθητικός Οδοντίατρος Οι ολοκεραμικές στεφάνες είναι προσθετικές αποκαταστάσεις κατασκευασμένες από
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα όργανο στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο βρίσκεται κάτω από
Κοινοποιήστε το άρθρο:
error
Ρούχα και φορέματα