Νικήθηκε σήμερα από τον κορωνοϊό ο πρώην υπουργός υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός σε ηλικία 78 ετών.

Ελλάδα Κυρίως θέματα Πολιτική Υγεία

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο πρώην υπουργός υγείας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 26 Μαρτίου όπου και διαπιστώθηκε ότι είναι ασθενής του κορωνοϊού και παρέμεινε διασωληνωμένος μέχρι και σήμερα όπου και έχασε την μάχη για την ζωή.

Δημήτρης Κρεμαστινός
Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία
Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Υπήρξε ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Πολιτική καριέρα
Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Από τις 30 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Μαρτίου 2018, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μέλος του εκλογικού και κοινοβουλευτικού συνασπισμού κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Είχε συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor. Κυριότερες μονογραφίες του είναι η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και ​​Preconditioning.

Στις 26 Μαρτίου 2020 εισήχθη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ύστερα από την προσβολή του από την ασθένεια του κορωνοϊού όπου παρέμεινε διασωληνωμένος μέχρι και τις 8 Μαΐου 2020, ημέρα που απεβίωσε. Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.

Διαβάστε επίσης :

Mea culpa από την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” , για το προσβλητικό άρθρο για τους Εύζωνες, στο σημερινό πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης.

48χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος σε υπόγειο πάρκινγκ στην Καλαμαριά