2050 Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! – SOS Η ελονοσία σε παγκόσμιο επίπεδο σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά.

2050 Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! – SOS Η ελονοσία σε παγκόσμιο επίπεδο σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά.

Η ελονοσία μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2050, λένε παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες!
Ένα μέλλον απαλλαγμένο από ελονοσία, μία από τις παλαιότερες και πιο θανατηφόρες ασθένειες του πλανήτη, μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2050 ή και όχι!
Η ελονοσία μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε μια γενιά, σύμφωνα με παγκόσμιους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας.
Σε μια σημαντική έκθεση την Κυριακή, 41 ειδικοί είπαν ότι ένα μέλλον απαλλαγμένο από ελονοσία – μία από τις παλαιότερες και πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο – μπορεί να επιτευχθεί ήδη από το 2050.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του περασμένου μήνα σχετικά με την αναθεώρηση της ελονοσίας από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι εμπειρογνώμονες προέτρεψαν την ΠΟΥ να μην αποφύγει αυτόν τον «στόχο επικών διαστάσεων».
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ωστόσο, οι κυβερνήσεις, οι επιστήμονες και οι ηγέτες της δημόσιας υγείας πρέπει να εισάγουν περισσότερα χρήματα και καινοτομία για να καταπολεμήσουν την ασθένεια και τα κουνούπια που την φέρνουν, αναφέρει η έκθεση – κάτι που θα απαιτήσει “φιλοδοξία, δέσμευση και εταιρική σχέση όπως ποτέ πριν” .
“Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η εξάλειψη της ελονοσίας ήταν ένα μακρινό όνειρο, αλλά τώρα έχουμε αποδείξεις ότι η ελονοσία μπορεί και πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι το 2050”, δήλωσε ο Sir Richard Feachem, συμπρόεδρος της Επιτροπής Lancet για την εξάλειψη της ελονοσίας και Διευθυντής του Global Health Ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). -Ανακαλύψαμε την επανεξέταση της εξάλειψης της ελονοσίας που ανέθεσε το ιατρικό περιοδικό The Lancet.
“Πρέπει … να προκληθούμε με φιλόδοξους στόχους και να δεσμευτούμε για την τολμηρή δράση που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους”, πρόσθεσε.
Η άποψη της επιτροπής Lancet έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την δημοσίευση της έκθεσης της WHO σχετικά με το εάν η ελονοσία μπορεί να εξαλειφθεί, καταλήγοντας ότι η εξάλειψη δεν μπορεί να επιτευχθεί σύντομα και ότι ο καθορισμός μη ρεαλιστικών στόχων με άγνωστο κόστος και τελικά σημεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απογοήτευση».
Σε αντίθεση με την Επιτροπή Lancet, η έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) δήλωσε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι τώρα να τεθούν οι βάσεις για μελλοντική εξάλειψη “, προστατεύοντας παράλληλα τον κίνδυνο αποτυχίας που θα οδηγούσε στην σπατάλη τεράστιων ποσών (και) θα αποτρέψει όλους τους εμπλεκόμενους .»

Η έκθεση Lancet, ωστόσο, δήλωσε ότι αντί να ασχολείται με τη σταδιακή μείωση των περιπτώσεων ελονοσίας – πάντα υπό την απειλή της αναζωπύρωσης – οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν αντ ‘ αυτού να επιλέξουν να δεσμευτούν σε μια χρονική περίοδο με στόχο που θα φέρει την εξάλειψη τη ελονοσίας με επείγοντα χαρακτήρα και αφοσίωση “στον αγώνα.
Η ελονοσία μολύνει περίπου 219 εκατομμύρια ανθρώπους το 2017 και σκότωσε περίπου 435.000 από αυτούς – τη συντριπτική πλειοψηφία των μωρών και των παιδιών στις φτωχότερες περιοχές της Αφρικής. Λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να κινδυνεύει να προσβληθεί από ελονοσία και σε παγκόσμιο επίπεδο σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά.
Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία δεν αλλάζουν πολύ από το 2016, αλλά οι συνολικοί αριθμοί των περιπτώσεων είχαν μειωθεί σταθερά από 239 εκατομμύρια το 2010 σε 214 εκατομμύρια το 2015 και θάνατοι από 607.000 σε περίπου 500.000 από το 2010 έως το 2013. Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες, υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας που αναφέρονται ανά τον κόσμο κάθε χρόνο, διεκδικώντας της ζωές περίπου μισού εκατομμυρίου ατόμων.
Τα επιτεύγματα των τελευταίων δύο δεκαετιών απειλούνται από τα πρόσφατα οροπέδια της παγκόσμιας χρηματοδότησης, καθώς και από την αύξηση των περιπτώσεων ελονοσίας σε 55 χώρες σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική και την αυξανόμενη ανησυχία για την αντοχή των παρασίτων και των φορέων στα φάρμακα και τα εντομοκτόνα που διατίθενται επί του παρόντος. Επιπλέον, η ελονοσία εξακολουθεί να διαιωνίζει κύκλους ανισότητας, με 29 χώρες να αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία νέων περιπτώσεων και το 85% των παγκόσμιων θανάτων που αναφέρθηκαν το 2017. Όλες οι χώρες εκτός από τις δύο χώρες (Παπούα Νέα Γουινέα και Νήσοι Σολομώντος) .
Ο Martin Edlund, επικεφαλής της ομάδας καμπάνιας Malaria No More, δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την εξάλειψη της ασθένειας: «Εάν διπλασιάσουμε τον τερματισμό της ελονοσίας τώρα, ο κόσμος θα αποκομίσει τεράστια κοινωνικά, ανθρωπιστικά και οικονομικά οφέλη και θα σώσει εκατομμύρια ανθρώπους που πεθαίνουν από τα άσκοπα τσιμπήματα κουνουπιών “, ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο Winnie Mpanju-Shumbusho, ένας γιατρός της Τανζανίας, ο οποίος συμπροεδρεύει στην Επιτροπή Lancet, δήλωσε ότι η εξάλειψη της ελονοσίας ήταν “επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία και την ισότητα”.
Για να εξαλείψουν την ασθένεια έως το 2050, οι συντάκτες της έκθεσης πρότειναν τρεις τρόπους για να επιταχύνουν την παρακμή της ελονοσίας.
Τα υπάρχοντα εργαλεία καταπολέμησης της ελονοσίας, όπως τα δίχτυα, τα φάρμακα και τα εντομοκτόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο έξυπνα, ανέφερε, και θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα εργαλεία όπως τα εμβόλια. Τρίτον, οι κυβερνήσεις τόσο στις χώρες που πλήττονται από την ελονοσία όσο και οι χώρες που έχουν εξαλείψει την ελονοσία πρέπει να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να επιταχύνουν την πρόοδο.
Η εξάλειψη της ελονοσίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη της γενιάς μας για τη δημόσια υγεία και τη δικαιοσύνη.

Επεξεργασία από την Helen Popper, Giles Elgood
πρόσθετη επεξεργασία Vangelis Xanthakis
Τα πρότυπα μας: Οι Αρχές Thomson Reuters Trust.