Tα κουνούπια του Βύρωνα και οι κίνδυνοι! – Αποκλειστικό POLITISPRESS

Αποκλειστικό POLITISPRESS

Tα κουνούπια του Βύρωνα και οι κίνδυνοι!

Περπατώντας στα σοκάκια του Κατμαντού τα κουνούπια δεν σε αφήνουν σε ησυχία, αντιθέτως τα βράδια στους δρόμους της Μπανγκόκ τα ποντίκια κάνουν κάθε βραδύ πάρτυ, γύρω σου.
Άνθρωποι Κουνούπια και ποντίκια μαζί!

Μα τι λέω τώρα στον Βύρωνα είμαι, ούτε στο Κατμαντού ,αλλά και ούτε και στην Μπανγκόκ.
Τα κουνούπια ενοχλητικά και επιθετικά για την ανθρώπινη υγεία σε όλη την πόλη.
Eνα φαινόμενο που κάθε καλοκαίρι συμβαίνει όλο και χειρότερα!
Τα δε ποντίκια κυκλοφορούν ανενόχλητα τα βράδια σε κεντρικούς δρόμους, και αυτό είναι ανησυχητικό για την δημόσια υγεία.
Όχι μόνο στην περιοχή του Βύρωνα αλλά και στο Παγκράτι.
Λέτε να κατεβαίνουν από τον Βύρωνα;

Αλλά ας δούμε όμως την αλήθεια, ότι αυτό συμβαίνει σε πολλούς δήμους σε όλη την Ελληνική επικράτεια, σε άλλους το φαινόμενο είναι μεγαλύτερο σε άλλους μικρότερο.

Στον Βύρωνα τι συμβαίνει;

Ο σκοπός του άρθρου δεν είναι να κατηγορήσουμε τις δημοτικές αρχές αλλά να αφυπνίσουμε την κάθε Δημοτική αρχή ώστε να αναλάβει δράση σε αυτό το θέμα, γιατί είναι πολύ σοβαρό για την δημόσια υγεία στις πόλης μας.
Έχοντας μια ειδική τηλεφωνική επικοινωνία για το αποκλειστικό ρεπορτάζ του politispress πρώτα με την περιφέρεια του κεντρικού τομέα, και αργότερα με υπηρεσίες ειδικές, που ασχολούνται με αυτό στον δήμο του Βύρωνα, διαπιστώσαμε τα εξής:
Ας ξεκινήσουμε ανάποδα από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Καταρχήν μάθαμε ότι ψεκασμούς για τις προ νύμφες γίνονται μόνο σε ένα σημείο του νεκροταφείου του Βύρωνα.
Αυτό το σημείο έχει και ονομασία, το αποκαλούν «λεκάνη ανακοπής», είναι εκεί που λιμνάζουν τα νερά ,όπου είναι το σημείο στο πάνω μέρος του μαρμαρογλυφείου, ’όπως μας εξήγησαν οι αρμόδιοι για το θέμα.
Επίσης μου είπαν ότι ρίχνουν και κάποιες ταμπλέτες στα σιντριβάνια για τα κουνούπια, δεν μου είπαν κάθε πότε, και πόσο συχνά.
Σε κανένα άλλο σημείο της Πόλης δεν γίνονται ψεκασμοί.
Παρόμοια πληροφορία είχα και από την περιφέρεια, μόνο στο νεκροταφείο, χωρίς να μου προσδιορίσουν τα σημεία.
Σε επόμενο ερώτημα τι ακριβώς γίνεται με τα ποντίκια του Δήμου;
H απάντηση ήταν πάλι στο Νεκροταφείο όπου έχουν τοποθετήσει ειδικούς δολωματικούς σταθμούς με δολώματα εδώ και 2 χρόνια περίπου. Με ενημέρωσαν ότι ποτέ πριν δεν είχαν τοποθετήσει ειδικές παγίδες στο νεκροταφείο του Βύρωνα, με αποτέλεσμα η κοινότητα των ποντικιών να κυκλοφορεί ελεύθερα έξω σκαρφαλώνοντας και στα δέντρα και τρώγοντας και το φαγητό των αδέσποτων σκύλων.
Ένα θηλυκό ποντίκι ή αρουραίος, μπορεί να γεννήσει έως και 700 μωρά μέσα σε ένα χρόνο, οπότε πρέπει να αναρωτηθούμε τι τεράστιες αποικίες κρύβονται στο αποχετευτικό σύστημα, και τι έξω από αυτό.
Σε κανένα άλλο σημείο της πόλης δεν υπάρχει ενέργεια για τους ποντικούς.
Για περισσότερες απαντήσεις μου ζήτησαν να αιτηθώ με τα ερωτήματα μου με αίτηση και κάποια στιγμή θα μου απαντούσαν πράγμα που αρνήθηκα αυτό τον χειρισμό γραφειοκρατίας, αφού και ως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να με καλύψουν σε πολύ απλά ερωτήματα που αφορούν την υγεία των πολιτών στην πόλη όπου ζούμε.

Επειδή κουνούπια, ποντίκια, και ασθένειες καταλήγουν στον κομμάτι δημόσια υγεία, περιπλανήθηκα και λίγο σε μια άλλη υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα που ονομάζεται καθαρισμός.
Εκεί ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση σαν να μαλώναμε στον δρόμο, και όλο αυτό το σκηνικό με απλές αθώες ερωτήσεις του στυλ: Πλένεται τους κάδους απορριμμάτων και κάθε πότε;
Απολύμανση των κάδων γίνεται και κάθε πότε;
Πόσους κάδους έχει η καθαριότητα;
Aυτά τα τόσο απλά αθώα ερωτήματα δίνονται με ασαφείς απαντήσεις μυστηρίου και έντασης.
Λοιπόν οι απαντήσεις που πήρα ήταν οι εξής:
Έχουν περίπου 1500 Κάδους, δεν ήξεραν να μου πουν πόσους ακριβώς, μου είπαν στο περίπου 150-200 πάνω η κάτω, δεν ήξερε η υπηρεσία πόσους έχουν.
Χρησιμοποιούν 2 ειδών κάδους απορριμμάτων των 1600 λίτρων και των 260 λίτρων.
Κάθε 40 ημέρες πλένουν τους κάδους απορριμμάτων μου είπαν.
Εάν έκανα ποιο προχωρημένες ερωτήσεις του στυλ, μπορώ να δω την κατάσταση ενεργειών;
Tι φάρμακα χρησιμοποιείται στο πλύσιμο και αν έχουν τοξικές παρενέργειες για τον άνθρωπο και τα ζώα, δεν θα ήξεραν να μου απαντήσουν, η ακόμη πόσους κατεστραμμένους κάδους έχει ο καθαρισμός οι οποίοι υπολειτουργούν, η δεν σφραγίζουν καλά στο κλείσιμο;
Επίσης αρκετές φορές χρειάστηκε να πω και το όνομα μου, δεν ξέρω γιατί…..
Έτσι λοιπόν φεύγουμε από τον Δήμο Βύρωνα, και συνεχίζουμε το ρεπορτάζ.

«Τα λάθη και οι εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών είχαν αποτέλεσμα ο ιός του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας. Ειδικά ο νόμος Αττικής βρέθηκε πέρσι στο μάτι του κυκλώνα με ένα πρωτοφανή για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αριθμό κρουσμάτων. Παράλληλα τις προηγούμενες χρονιές κατεγράφησαν και κρούσματα ελονοσίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις και ανεπάρκειες σε επίπεδο πρόληψης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
Όπως επισήμανε, «είναι άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης που οφείλει να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Μετά από μεγάλη ανησυχία όταν Ο ΠΟΥ ήχησε εδώ και καιρό το κουδούνι κινδύνου για την ανθρωπότητα μια «απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο» τον ιό, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν, καθώς και για τους ηλικιωμένους χωρίς όμως να βγαίνουν απ’έξω και οι νέοι.

Ας πάμε λίγο πίσω χρονικά κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η Ελλάδα όπου υπέστη σοβαρότατη επιδημία ελονοσίας και η εξέλιξη της στον έλεγχο της ελονοσίας που επιτεύχθηκε από την αποστολή του οργανισμού Ροκφέλερ (RF) στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1930 και την εξαφάνισε. Ταυτόχρονα, όμως, η ιατρική ανακούφιση διοχετεύτηκε στη χώρα μέσω μιας χαλάρωσης του αποκλεισμού των συμμάχων. Ενώ η Υπηρεσία Αρωγής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA) κληρονόμησε τα τοπικά δίκτυα διανομής ανακούφισης κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα μέτρα ελέγχου της ελονοσίας απαιτούσαν την επιστροφή των επιστημόνων RF στο πλαίσιο του οργανωτικού και υλικοτεχνικού πλαισίου που παρέχεται από την Ιατρική Διεύθυνση της UNRRA. Εισήγαγαν ψεκασμό διχλωρο-διφαινυλ-τριχλωροαιθανίου (DDT) σε πανελλαδική κλίμακα, επανάσταση στον έλεγχο της ελονοσίας και την ιδέα της εξάλειψης της νόσου και δημιούργησαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα ελονοσίας DDT της UNRRA. Καθώς ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ξεδιπλώνεται, η καταπολέμηση της ελονοσίας απέκτησε μια δυναμική που την ανοσοποίησε από τα πολιτικά ζητήματα της μεταπολεμικής διεθνούς σκηνής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η επιρροή της RF στον έλεγχο της ελονοσίας μέσω του DDT προχωρούσε ομαλά από την UNRRA στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ας επιστρέψουμε στο τώρα με μια ματιά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας!
Με βάση τα ίδια στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από τις αρχές της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης και μέχρι τις 14 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.
Επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα Περίοδος μετάδοσης 2019 21 Αυγούστου 2019
Η «Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, μετά από ηλεκτρονική σύσκεψη στις 20/08/2019, λαμβάνοντας υπόψη:
‐ τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) έως τις 20/08/2019, και ‐ τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων περιοχών έκθεσης, σύμφωνα με την
διερεύνηση των δηλωθέντων κρουσμάτων, αποφάσισε ότι οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για την περίοδο μετάδοσης 2019, μέχρι τις 20/08/2019, περιλαμβάνουν:
I. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: τον Δήμο Κατερίνης τον Δήμο Πύδνας- Κολινδρού
II. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: τον Δήμο Τοπείρου τον Δήμο Αβδήρων τον Δήμο Ξάνθης
III. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: τον Δήμο Νέστου τον Δήμο Θάσου τον Δήμο Καβάλας
IV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: τον Δήμο Σοφάδων τον Δήμο Καρδίτσας
V. Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Τυρνάβου , τον Δήμο Κιλελέρ , τον Δήμο Τεμπών, τον Δήμο Αγιάς.
VI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, τον Δήμο Μαρκοπούλου- Μεσογαίας, τον Δήμο Παλλήνης
VII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: τον Δήμο Πέλλας
VIII. Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, τον Δήμο Χαλκηδόνος
IX. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: τον Δήμο Ιάσμου τον Δήμο Αρριανών
X. Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:τον Δήμο Τρικκαίων
XI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:τον Δήμο Βέροιας
XII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής:τον Δήμο Νέας Προποντίδος
XIII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: τον Δήμο Ηράκλειας
XIV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: τον Δήμο Σουφλίου
Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και ειδικότερα αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών κοινοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).
Οδηγίες Αιμοεπαγρύπνησης (Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης – ΣΚΑΕ/ Ε.Ο.Δ.Υ.)
Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά
συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να
ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ (Καθ. κα Α. Παπά, τηλ: 2310- 999020, 2310-999006).
Ενημέρωση του ΣΚΑΕ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και καταγραφή των αναλυτικών δεδομένων στο Δελτίο αιμοεπαγρύπνησης για τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού
Νείλου (ΔΝ), σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΣΚΑΕ (τηλ. 210 5212017, 210
5212853).
Η σημερινή απειλή της ανανεωμένης διαρκούς μετάδοσης της τοπικής ελονοσίας στην Ελλάδα (και συνεπώς στην ηπειρωτική Ευρώπη) αξίζει μια διεθνή αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης, από ευρωπαϊκούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχουν ενημερώσει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί πλέον στη χώρα μας και η πιθανότητα επανεμφάνισής του κατά τη φετινή περίοδο είναι μεγάλη. Επίσης δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από αυτόν τόσο σε γνωστές, όσο και σε νέες περιοχές κυκλοφορίας.
Με στόχο τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και άλλων νοσημάτων με διαβιβαστές τα κουνούπια και τον περιορισμό της όχλησης από αυτά (ειδικά το κουνούπι τίγρης Aedes albopictus έχει έντονη παρουσία στο αστικό περιβάλλον κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας), υπάρχει
ανάγκη εγρήγορσης και ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση και εντατικοποίηση δράσεων πρόληψης και ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης και καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία να αποσκοπούν αφενός στη μείωση του τοπικού πληθυσμού κουνουπιών και αφετέρου στην ενημέρωση και
ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τα μέτρα ατομικής προστασίας και την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Το ερώτημα είναι κατά πόσο πιστοί είναι οι Δήμοι και φυσικά ο Δήμος του Βύρωνα ως προς την ενημέρωση των πολιτών αλλά και το πρόγραμμα με τις οδηγίες που έστειλε η περιφέρεια Αττικής “ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ,ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ”;
Eίναι καθαρά τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, ώστε να έχουν την σωστή ροή;
Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό και υπάρχουν στάσιμα ύδατα γίνεται τακτικά Προνυμφοκτονία κουνουπιών;
Έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα φρεάτια ομβρίων υδάτων έχουν μόνιμα στάσιμα νερά εντός αυτών, ενώ αρκετά από αυτά είναι φραγμένα.


Οι οδηγίες τις περιφέρειας είναι ξεκάθαρες, Να μην υπάρχουν συντριβάνια με στάσιμα ύδατα.
Τα συντριβάνια είτε πρέπει να λειτουργούν, είτε να αποχετεύουν τα ύδατα, είτε να καλυφθούν. Δεν πρέπει να υπάρχουν κοιλότητες με στάσιμα ύδατα.
Λήψη κάθε τεχνικού μέτρου, προκειμένου να υπάρχουν κατάλληλες κλίσεις στο ρείθρο των δρόμων προς τα φρεάτια ώστε να μη λιμνάζουν τα όμβρια ύδατα.
Αποψίλωση και καθαρισμός των χώρων πρασίνων δίπλα από τα ρέματα και στα άλση.
Σημαντικό είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών στα κοιμητήρια. Απαιτείται προνυμφοκτονία και ακμαιοκτονία όταν υπάρχει θέμα Δημόσιας Υγείας.
Να υπάρχει η δυνατότητα να αδειάζουν βάζα και πιατάκια γλαστρών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Να καλύπτονται τα βάζα που δεν χρησιμοποιούνται. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω κανόνες να εξεταστεί η απαγόρευση των αληθινών λουλουδιών και γλαστρών με αληθινά λουλούδια στο κοιμητήριο, να τοποθετούνται τα ψεύτικα λουλούδια σε βάζα γεμάτα πετραδάκια και χώμα και να καλύπτονται ή να δημιουργηθεί οπή στα βάζα που δεν χρησιμοποιούνται, ώστε να φεύγει το νερό της βροχής.
Τέλος πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι δημότες για τον τρόπο που μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Πρέπει να μην υπάρχουν στάσιμα νερά στα μπαλκόνια – αυλές (πιατάκια γλαστρών, περιέκτες που γεμίζουν με νερό είτε βροχής, είτε από το air-condition, είτε για παροχή τροφής και νερού σε ζώα κ.λ.π.) γιατί εκεί αναπτύσσονται κουνούπια.
Το θέμα είναι εάν γίνονται έλεγχοι από την περιφέρεια για το πόσο τηρούν τις οδηγίες της οι Δήμοι.
Αν κρίνω πάντως από τον Δήμο του Βύρωνα που δεν ξέρουν πόσους κάδους έχουν στην ιδιοκτησία τους μέσα στην πόλη, και ότι ψεκάζουν μόνο σε ένα μέρος στο Νεκροταφείο και όχι περιμετρικά, χωρίς επίσης να αναγνωρίζουν σε ποιο κύκλο βρίσκονται, είναι αρκετά ανησυχητικό!
Η Περιφέρεια διαθέτει φυλλάδιο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα κουνούπια και τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία και μπορείτε να παραλάβετε από την Υπηρεσία μας, κατόπιν συνεννόησης. Παρακαλούμε να διατεθούν τα φυλλάδια αυτά στους δημότες σας μέσων φορέων, όπως υπηρεσίες Δήμου, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, υπεραγορές τροφίμων κ.λ.π.
Στην περίπτωση του Δήμου Βύρωνα κατά την διάρκεια του Ρεπορτάζ μου αφού εξάντλησα όλο τον χρόνο στις λίγες πληροφορίες που μπόρεσα να πάρω προσωπικά, θεωρώ ότι μάλλον δεν ακολουθούν της οδηγίες, αφού μάλιστα επικοινώνησαν να πάρουν τώρα τα έντυπα για την ενημέρωση των πολιτών όπως με ενημέρωσε η ίδια η Περιφέρεια.

Όπως αναφέρει η επιστολή από την περιφέρεια προς τους Δήμους ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα 12 – 6 – 2019 στο τέλος της επιστολής αναφέρει:
Η Υπηρεσία μας προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία του Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2019 και να προστατεύσει αποτελεσματικά τη Δημόσια Υγεία αναμένει τις επικαιροποιημένες έγγραφες ενημερώσεις σας σχετικά με τις ενέργειές σας και την εφαρμογή Προγραμμάτων Καταπολέμησης κουνουπιών στις ενδοαστικές εστίες – εντός δηλαδή του Πολεοδομικού ιστού των περιοχών σας – και είναι στη διάθεση συνεργασίας όλων των συναρμοδίων Υπηρεσιών.

Σήμερα εκφράζοντας την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών και εφιστά την προσοχή των πολιτών στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.
Παράλληλα καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς – όπως αναφέρει – αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των κρουσμάτων της νόσου έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ
Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας συνιστώντας τα εξής:
• χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
• τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
• χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
• απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
• κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
• πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
• κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.
Η υγεία του ανθρώπου προέχει και δεν συγχωρεί σφάλματα και ανευθυνότητα υπηρεσιών σε ότι μορφή μπορεί να είναι αυτές!


Ευάγγελος Ξανθάκης