Συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με εμφανή σημάδια εμπαιγμού και παραπλάνησης.

Επιτέλους η δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχει ονοματεπώνυμο. Αυτό ακούστηκε, στη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αν και κάτοικοι της περιοχής, μετά από έρευνα του politispress.gr, θεωρούν ότι υπάρχει εμπαιγμός και παραπληροφόρηση σχετικά με το τι είναι τελικά πιο επικίνδυνο για την περιοχή και ποια έπρεπε να είναι τα πραγματικά μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου. Είναι η δυσοσμία το μεγάλο πρόβλημα ή οι τοξικοί ρύποι, όπως το θείο , το άζωτο και τα στερεά σωματίδια ; Γιατί δεν εφαρμόστηκε η συνθήκη SEVEZO III του 2012 που ορίζει τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας με ημερομηνία εφαρμογής από το 2012 και καταλυτική ημερομηνία συμμόρφωσης 1 Ιουνίου 2015 ; εύλογο ερώτημα αν η εν λόγο εταιρεία εφάρμοζε την συνθήκη δηλαδή τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας μήπως θα είχε εξαλειφθεί το φαινόμενο της δυσοσμίας ; πάνω από 4000 επιχειρήσεις λειτουργούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μέσα σε αστικούς ιστούς γιατί το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη Δυτική Θεσσαλονίκη ; Στον Ασπρόπυργο γιατί δεν υπήρξαν ποτέ διαμαρτυρίες ;
Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η δυσοσμία για την ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι φερετζές οι ασκήσεις θάρρους και οι κομπασμοί για την δυσοσμία, ενώ είναι γνωστό ότι όπως το έχουν εκφράσει 5 δήμαρχοι, 8 βουλευτές, 4 ευρωβουλευτές, 4 οικονομικοί φορείς και οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις με το 50% του ΑΕΠ της περιφέρειας, το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στις διατάξεις του χωροταξικού που ψήφισε η περιφέρεια το 2015 και το 2018 και δεν επιβάλλει μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, όπως προβλέπει η Σεβέζο 2012 μέχρι 1/6/2015.
Το show για τον ηπιότερο ρύπο της δυσοσμίας δεν προσθέτει κάτι σοβαρό, αντίθετα επιβεβαιώνει της προθέσεις των αρμοδίων και της ΠΚΜ να μην διορθώσει τις καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού, τους χάρτες ερήμωσης που ξεκληρίζουν τη δυτική Θεσσαλονίκη, να μην επιβάλλουν την λήψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας για όλους τους ρύπους και τους τοξικούς, όπως ορίζει η Σεβέζο. Ακόμη χειρότερα προβλέπει με την απόφαση του 2018 προβλέπει και την εγκατάσταση νέων μονάδων υψηλής όχλησης μέσα στον αστικό ιστό. Αυτά ζητάνε να διορθωθούν εδώ και 3 χρόνια όλοι οι φορείς, ναι όλοι οι φορείς.

Σε τίποτα από αυτά δεν αναφέρθηκε η ΠΚΜ! Μήπως είναι εμπαιγμός και παραπληροφόρηση! Οι λεπτομέρειες για τον ηπιότερο και μη τοξικό ρύπο, ποιον ενδιαφέρει; Τον χορηγό; Οι τοξικοί ρύποι; Η ερήμωση. Για τα λουκέτα στα σχολεία, τα κέντρα υγείας, τα ξενοδοχεία και την ερήμωση που φέρνουν οι χάρτες, γιατί δεν είπαν τίποτα;
Βλέπετε κάποιοι βρήκαν την κότα με το χρυσό αυγό και δέχονται τις χορηγίες την μία μετά την άλλη. Βέβαια δεν ξέρουν ότι αν υπήρχε ανάπτυξη στην περιοχή τα έσοδα θα ήταν πολλαπλάσια και δε θα χρειάζονταν οι χορηγίες.

Παπαδόπουλος Φάνης