Σομαλοί, Αφγανοί και Πακιστανοί στον Έβρο, όλοι είναι εκεί, εκτός από Σύριους, σύμφωνα με τις Ελληνικές αρχές.

Ελλάδα Κοινωνία Κυρίως θέματα

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Όπως ανακοίνωσαν οι Ελληνικές αρχές, οι περισσότεροι που παραβίασαν τα Ελληνικά σύνορα και συνελήφθησαν είναι Σομαλοί, μερικοί Αφγανοί και Πακιστανοί. Μόνο Σύριοι δεν βρίσκονται στην περιοχή του Έβρου. Εκείνοι περνούν με βάρκες στα νησιά. Εξ’ άλλου αυτό φαίνεται κι από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται από τους συγκεντρωμένους στο φράχτη.
Πρέπει να λάβουν υπ’ όψη, όσοι δεν γνωρίζουν ότι, στη Σομαλία και συγκεκριμένα στην Jarita της Μογκαντίσου, ο Ερντογάν έχει φτιάξει τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική βάση της Τουρκίας. Την εγκαινίασε ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ το 2017.
Εκεί ξεκίνησε το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης 10.500 Σομαλών στρατιωτών. Πολλοί επίσης Σομαλοί, εκπαιδεύονται και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
Από κει βγαίνουν Τζιχαντιστές της Οργάνωσης Αλ Σαμπάχ, που είναι θυγατρική της Αλ Κάϊντα.
Όλοι τους είναι φιλότουρκοι και έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας που τους έχει ευεργετήσει τα τελευταία χρόνια, όσο κανείς άλλος, άλλος μετά την εγκατάλειψή τους από τους Αμερικανούς και να πάρουν μέρος σε Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι δεσμοί των δυο χωρών είναι ιστορικοί. Εκτός από ομόθρησκοι, σουνίτες μουσουλμάνοι, έχουν και μια ιδιαίτερη σχέση, αφού μέχρι το 1924 οι Οθωμανοί Σουλτάνοι κατείχαν στην περιοχή της Σομαλίας τον τίτλο του Χαλίφη, του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του προφήτη Μωάμεθ.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εισβολή στα Ελληνικά χερσαία σύνορα από τους συγκεκριμένους δεν είναι τυχαία. Γίνεται στα πλαίσια ενός ανορθόδοξου πολέμου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών από την Τουρκία.