Ποιές είναι οι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος κρασιού;

Ελλάδα Κυρίως θέματα Μαγειρική

Ποιές είναι οι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος κρασιού;
Σερβίροντας το κρασί σας στην κατάλληλη θερμοκρασία το βοηθάτε να αναδείξει τέλεια την γεύση και το άρωμά του-αλλά αρκετοί ,όπως και πολλά εστιατόρια σερβίρουν το κόκκινο κρασί τους πολύ ζεστό ή το λευκό τους πολύ κρύο. Κρατήστε στο νου σας μερικούς απλούς κανόνες.

Κόκκινο κρασί

Το να σερβίρουμε το κρασί ζεστό, πιο κοντά στη θερμοκρασία δωματίου, ενισχύει την αντίληψη μας για την οξύτητα και το αλκοόλ του. Σκεφθείτε λοιπόν το καλοκαίρι με θερμοκρασίες περιβάλλοντος πάνω από 30 °C, πόσο επηρεάζεται η απόλαυση του κρασιού, όταν αυτό δεν βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία.

Το κόκκινο κρασί είναι στα καλύτερά του όταν σερβίρεται σε θερμοκρασία περίπου 15-18°C (59–64 βαθμούς Fahrenheit).

Εξαιρούνται τα Lambrusco, τα νεαρά Beaujolais ή τα Gamay και άλλα ελαφρά κόκκινα όπως π.χ. νεαρά Αγιωργίτικα δεξαμενής που θα πρέπει να είναι δροσερά-γύρω στους 10-15°C (50–55ºF).(Αλλά να θυμάστε πως το Cru Beaujolais είναι καλύτερο σε θερμοκρασία δωματίου). Μετρίου σώματος ερυθρά με χαμηλές στους 13-15°C.


Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί σερβίρεται πιο συχνά σε βαθμούς κάτω από τους 10°C , αλλά κι εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις-ειδικά για τα λευκά με γεμάτο σώμα.

Οσο πιο περίπλοκο και πιο γεμάτο είναι ένα λευκό κρασί, τόσο πιο ζεστό πρέπει να σερβίρεται κάπου μεταξύ 10 και 13°C.

Τα γλυκά λευκά και τα ελαφριά τραγανά βγάζουν το καλύτερό τους σε θερμοκρασίες γύρω στους 6-10°C.

Ροζέ

Σε γενικές γραμμές τα ροζέ πρέπει να παγώνονται όσο και τα λευκά κρασιά— 7–10°C.

Αφρώδεις οίνοι και Σαμπάνιες

Παγώστε τα στην πόρτα του ψυγείου και σερβίρετέ τα στην καλύτερη εκδοχή τους μεταξύ 6-10°C

Επιδόρπιο κρασί

Τα περισσότερα από τα γλυκά κρασιά σερβίρονται παγωμένα 6-8°C. εκτός από τα Tawny Port & γλυκά Sherries: 12-16°C, Sweet Madeira & Vintage Port: 18-20°C.

Επίσης:

το Μεταλλικό νερό σερβίρεται στους 6-8°C.

Οι Draught & Bottled Lager beer 9-11°C

Draught Bitter beers 12-14°C

Brown Ales and Stouts 15-18°C

Βασίλης Γαλανός
http://www.krasiagr.com/

Δείτε επίσης:
Γεύσεις που κλέβουν τις εντυπώσεις, διεγείροντας τους ουρανίσκους και τις οσφρήσεις, και ξεχωριστά πιάτα φτιαγμένα
Ο χυμός παντζαριού ξανανιώνει τον εγκέφαλο!!! Ένα ποτήρι χυμός παντζαριού πριν από το περπάτημα ή
Υλικά: 1 ½ κιλό μοσχάρι μπούτι ή χτένι σπάλας κομμένο σε μερίδες 2 κ.σ. βούτυρο
Η γαλλική σπεσιαλιτέ σε μια ξεχωριστή εκδοχή με μπανάνα και σοκολάτα. Υλικά Για την κρέμα
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ίδια ακριβώς ιστορία!Οι γιορτές πέρασαν και μαζί με αυτές έφυγαν
Υλικά 4 μέτριες μελιτζάνες ελαιόλαδο αλάτι, κατά βούληση 100 γρ. τυρί κρέμα 100 γρ. ανθότυρο,
Κοινοποιήστε το άρθρο:
Ρούχα και φορέματα