Ο Γιάννης Μαθές, τα λέει έξω από τα δόντια για τα δικαιώματα των Καλλιτεχνών

Επιμέλεια Lena Kyropoulos

Καλησπέρα σας, λίαν εκτάκτως σήμερα μαζί σας  το Personalities ,γιατί μία ανάρτηση του αγαπημένου σε όλους μας Γιάννη Μαθέ… συγκλόνισε κάθε κύτταρο μου για κάθε καλλιτέχνη, που αυτή τη στιγμή “αιμοραγεί” και ψυχή τε και σώματι. Αναλογιστείτε, αν δεν είχαμε κοντά μας τους δημιουργούς αυτό το διάστημα, κατά πόσο θα είμασταν σε θέση να παλέψουμε την αλλόκοσμη κατάσταση του Covid-19; Με το Γιάννη γνωριστήκαμε ένα απόγευμα και μοιραστήκαμε έναν πολύ όμορφο περίπατο, λίγο πριν την πρόβα. Με το που διάβασα το κείμενό του σήμερα… ένιωσα ότι δεν είναι μόνο η φωνή του Γιάννη εκεί μέσα, αλλά και του στιχουργού, του μουσικού, του ερμηνευτή, του ηθοποιού ,του ποιητή, του ζωγράφου, του χορευτή ,αλλά και κάθε γνήσιου δημιουργού που έχει μάθει στο πετσί της ψυχής του να εκφράζεται μέσα από την τέχνη. Και τι είναι τέχνη άλλωστε , πέρα από τη μυθωδία να μας αναμεταδίδει το χαμόγελο και το φως  της ομορφιάς  της; Παρακάτω θα δείτε αυτούσιο το κείμενο του κ. Μαθέ και 2 επιλογές από κάποια τραγούδια ιδιαίτερα, που για να σε διαπεράσουν, πρέπει να έχεις διώξει κατά πολύ το γκρίζο από μέσα σου!  Για αυτό το λόγο: Ο Γιάννης Μαθές, τα λέει έξω από τα δόντια για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

 

Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά πρωτεύον αγαθό

“Βασική απορία αναφορικά στην ακύρωση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων, μετά το σχετικό διάγγελμα για την άρση των μέτρων περιορισμού.
Ποια είναι η λογική που εξαιρεί τα σχετικά με Πολιτιστικές εκδηλώσεις επαγγέλματα, από τους κλάδους που στο σύνολό τους αποτελούν τη γενική «οικονομική δραστηριότητα»; Δεν είναι τα μοναδικά επαγγέλματα που σχετίζονται με μεγάλες συναθροίσεις. Ως εκ τούτου, γιατί ακυρώνονται οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από την ισχύ των νέων κοινών μέτρων προστασίας και έπειτα από συνεννόηση της Πολιτείας με τους διοργανωτές;
Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ούτε μια απλή αφορμή για μικρές ή μεγάλες «συναθροίσεις». Είναι πρωτεύον αγαθό, όπως η Εκπαίδευση και η Υγεία. Η Πολιτεία οφείλει να τον τοποθετήσει εκεί που του πρέπει, διασώζοντας τέχνες, έννοιες όπως η Μουσική και το Θέατρο, με τις οποίες οι πολίτες είμαστε, εδώ και αιώνες, εξ επαφής συνδεδεμένοι, σε έναν διαρκή, ζωντανό διάλογο, ο οποίος τροφοδοτεί και αναπτύσσει την πνευματικότητά μας, δηλαδή την ουσία της ζωής μας ολόκληρης.
Η επαφή με τις Τέχνες αυτές μέσα από το διαδίκτυο, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει την κοντινή επαφή με τη δράση του καλλιτέχνη και την δια ζώσης αλληλεπίδρασή του με τον δέκτη.
Ας πάμε να τον ακούσουμε σε ένα μουσικό αριστούργημα ευαισθησίας, και μίας μελωδίας που σα μεθυστικό άρωμα διαπερνάει την ψυχή και της ζητάει να χορέψουν.”

 

 

Η τεχνολογική αυτή ευκολία δε θα πρέπει να καθησυχάζει τους αρμόδιους, με τη σκέψη ότι υπάρχει βολικό στα χέρια μας αυτό το υποκατάστατο ψυχαγωγίας. Μάλιστα, κάτι που και σε αυτή την περίπτωση οφείλει η Πολιτεία, είναι να σταθεί όχι απλά βοηθός, αλλά οδηγός στον αγώνα για την προστασία και τη διεκδίκηση των Πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στιχουργών, συνθετών, ερμηνευτών, μουσικών, ηθοποιών, σεναριογράφων και άλλων ειδικοτήτων, που καθημερινά βλέπουν τα εισοδήματά τους να γίνονται λεία στα χέρια των ενδιάμεσων ψηφιακών μηχανισμών που όλοι γνωρίζουμε (Youtube, Spotify κλπ). Εδώ και χρόνια αυτές οι εταιρίες έχουν επιβληθεί στη βιομηχανία με αυθαίρετους, μονόπλευρους και κρυφούς οικονομικούς όρους, «πετώντας» στους δημιουργούς και ερμηνευτές καλλιτεχνικών έργων, ένα «ξεροκόμματο».
Κανείς δε θέλει να παραβεί οποιοδήποτε μέτρο το οποίο προστατεύει την υγεία όλων. Όμως από το χθεσινό διάγγελμα υπάρχει μια αίσθηση «απουσίας» του Πολιτισμού από το σύνολο των κλάδων που αποτελούν την εικόνα της γενικής «οικονομικής δραστηριότητας» της χώρας, κάτι που γεννάει ερωτηματικά.
Ένα από αυτά, αν μας τιμά, η βιομηχανία «Αισχύλος, Ευριπίδης, Σοφοκλής», αλλά και «Τσιτσάνης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης», να θεωρείται τόσο ασήμαντη και αχρείαστη, ώστε να αποφασίζεται να κλείσει για όλο το καλοκαίρι.
Αναμένουμε πιθανή επανεξέταση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος.
Γιάννης Μαθές

#protect #culture #art #music #theater #history #of #greece #copyrights

 

Λίγο υπομονή λοιπόν… Σε λίγο, θα βρεθούμε εκεί έξω να αναπνεύσουμε ζωή και όνειρα με τα δικά μας πνευμόνια! Να θυμηθούμε, “όταν μεγαλώσουμε να μη μας προδώσουμε”… Οι Καλλιτέχνες μας είναι το πιο ιδιαίτερο κομμάτι τις κοινωνίας, το πιο φωτεινό παρόλα τα σκοτάδια που κουβαλάει ο καθένας μας στην ψυχή του και επιδρούν ως ισορροπιστές, αλλά και εμψυχωτές… Πόσες φορές στο άκουσμα ενός τραγουδιού, δεν τρέξαμε ξυπόλυτοι στα κύματα; Δεν ερωτευτήκαμε την ίδια τη ζωή και κάναμε την υπέρβαση; Για το παιδί μέσα μας λοιπόν…Ας τολμήσουμε!

Εξαιρετικά αφιερωμένο στους χορευτές της ψυχής μας! Γιάννη σ’ ευχαριστούμε , όπως κι όλους εσάς τους καλλιτέχνες που μας ταξιδεύετε με το χρώμα σας!

Γιάννης Μαθές σε στίχους Μάνου Σαγκρή:

Υ.Γ. ΣυνεχίΖΟΥΜΕ!!!

Διαβάστε επίσης :

 

Κώστας Κακογιάννης και Πάμπος Κουζάλης, και οι δύο είναι ο Έρωτας ο Γητευτής

Συνέντευξη με ένα γάτο….ονόματι Ραμόν, λέει τη γνώμη του για την Άλκηστις και όχι μόνο!