Νέες τεχνολογίες στις τράπεζες και επιπτώσεις στην απασχόληση

Νέες τεχνολογίες στις τράπεζες και επιπτώσεις στην απασχόληση

Εκδήλωση με θέμα τις νέες τεχνολογίες στις τράπεζες , τις επιπτώσεις στην απασχόληση αλλά και τις εξελίξεις που εισάγονται στο χώρο των τραπεζών μέσω της ψηφιοποίησης πραγματοποιήθηκε χθες 6 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Σταύρος Κούκος . Στην εκδήλωση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι ο κόσμος διανύει μια περίοδο μετάβασης από την Τρίτη στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι καινοτομίες που εισάγονται με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και διαδίδονται ταχύτατα αποτελούν μια τεράστια πρόκληση, πράγμα το οποίο σημαίνει νέες μορφές εργασίας . Όσοι δεν επιτύχουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες- εργαζόμενοι , επιχειρήσεις , επαγγελματικοί κλάδοι , αλλά και ολόκληρα κράτη – κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν στον διεθνή καταμερισμό εργασίας ή να περιθωριοποιηθούν .
Οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν το περιεχόμενο της εργασίας των υπαλλήλων , όχι μόνο μέσω της αυτοματοποίησης αλλά κυρίως μέσα από τα νέα πρότυπα επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας . Έτσι, οι εργαζόμενοι οφείλουν να προβαίνουν συνεχώς σε αναλύσεις και να απαιτούν διαρκώς υψηλότερο επίπεδο ικανοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται με τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ξενοφών Κοντιάδης (καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου), ο Κώστας Παπαδημητρίου (Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ), η Βασιλική Γεωργακοπούλου (Δρ. Οικονομικών Επιστημών με ειδίκευση στην Οικονομία της Εργασίας), ο Δημήτρης Στεφανίδης (Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού) , καθώς και εκπρόσωποι και στελέχη τραπεζών .
Μάλιστα, η κ. Γεωργακοπούλου υπογράμμισε ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι ο δεύτερος κλάδος που θα υποστεί τις αλλαγές , αφού έξυπνοι αλγόριθμοι απειλούν να τους πάρουν τη δουλειά. Ωστόσο , τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να μας δώσει λύσεις .
Από την πλευρά του , ο κ. Στεφανίδης τόνισε πως πρέπει να δουν την επόμενη ημέρα και να δαιμονοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης , ανέφερε ότι πρέπει να γίνει προσέγγιση της κοινωνίας , καθώς ραχοκοκκαλιά της είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεπώς ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το βασικό στοιχείο .
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας και την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος ( ΙΝ.Ε./ Ο.Τ.Ο.Ε) .

Τσόχατζη Μαργαρίτα