Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελεί η αστυνόμευση

Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελεί η αστυνόμευση, όχι απλά των πολιτικών, αλλά και των εξόδων τους για διάφορες εκδηλώσεις και επισκέψεις έξω από το περιβάλλον στο οποίο συνήθως δρουν και κινούνται.

Οι Έλληνες πολιτικοί, όχι μόνο της τωρινής κυβέρνησης, αλλά κατά κανόνα και διαχρονικά, χρησιμοποιούν την αστυνομία ως μέσο προσωπικής προστασίας και επιβολής της ιδίας τους και κατ’ επέκταση της κομματικής τους βούλησης.

Παραδείγματα πολλά. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό, η υπουργός κ. Γεροβασίλη στις 27 Φεβρουαρίου 2019, προκειμένου να απονείμει τα διπλώματα αποφοίτων πυροσβεστών της Σχολής Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα, έφερε μαζί της πλειάδα αστυνομικών και ΜΑΤ, διότι μεγάλη μερίδα πολιτών της πόλης αντέδρασε και αντί να φυγαδευτεί αυτή, έγινε η πόλη πεδίο μάχης!

Όμως, δεν πρέπει να είναι έτσι. Αυτό μας το έδειξαν ξεκάθαρα οι αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας. Όταν Έλληνας πολιτικός δεν ήταν επιθυμητός από το κοινό, τότε φυγαδεύτηκε. Έτσι, η αστυνομία επιτέλεσε το έργο της στο ακέραιο, διαφυλάττοντας τόσο τους πολίτες, όσο και το πολιτικό πρόσωπο, απομακρύνοντας την αιτία ή το σύμπτωμα που δημιουργούσε την όξυνση. Αυτό πράττουν κατά κανόνα οι αρχές εκεί και όταν Αυστραλός πολιτικός ή πρόσωπο προκαλέσει ή γίνει αιτία όξυνσης του πλήθους. Προέχει η ασφάλεια όλων.

Στην Ελλάδα, η αστυνομία σχεδόν αδιαμαρτύρητα, αφού είναι χειραγωγούμενη και ποδηγετούμενη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, πολλάκις έχει προβεί σε ενέργειες όπως ξυλοδαρμούς, ρίψη χημικών και σε διωγμό των πολλών. Δηλαδή των πολιτών, προκειμένου ο πολιτικός να πραγματοποιήσει μια ελάσσονος ή ήσσονος σημασίας επίσκεψη, παράσταση ή πολιτική – κομματική ομιλία.

Μάλιστα στο Σύνταγμα της Ελλάδας ρητώς αναφέρεται: “Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας”. Μήπως η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι και δεν δρα ουσιαστικά και ως πολιτικό κόμμα;

Τέλος, η αστυνομία θα πρέπει ως σώμα ασφαλείας να αντιδράσει, να αναλογιστεί τον διαχρονικό της ρόλο και όχι τον εφήμερο που της επιβάλλεται, ώστε να επιτελέσει αυτό που το σύνταγμα καθορίζει για τα σώματα ασφαλείας.

Γιώργος Τασκασαπλίδης