Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Ποια είναι η κ. Σακελλαροπούλου ;

Ελλάδα Πολιτική

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος Δημοκρατίας.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας και όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει πρόβλημα, λόγο των καλών σχέσεων που έχει με το ΚΙΝ.ΑΛ καθώς και με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αφού ήταν και πρόταση του υπουργού δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση της Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας όπου και εκλέχτηκε.
Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις από την Αξιωματική αντιπολίτευση είναι αιχμηρές, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει ο κος Μητσοτάκης να εξηγήσει γιατί δεν προτίθεται να “ανανεώσει” την θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου

Η πρώτη δήλωση της κας Σακελλαροπούλου: “με τιμά θερμά η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόσωπό μου τιμάται η Δικαιοσύνη και η Σύγχρονη Ελληνίδα Γυναίκα”

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου;

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρέτησε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό».

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.ά.

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.